Питання створення та функціонування органів самоорганізації населення стали предметом дискусії під час круглого столу, ініціатором якого виступив Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Під час заходу відбулась презентація та дискусія щодо урядового законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про органи самоорганізації населення» щодо удосконалення порядку організації, діяльності та припинення органу самоорганізації населення» (№ 6319). Зокрема, обговорювались новели проекту в контексті проблематики нормативно-правового регулювання створення та діяльності органів самоорганізації населення, їх повноважень, місця і ролі в системі місцевого самоврядування України. А також перспективи розвитку та реформування інституту територіальної самоорганізації населення в умовах децентралізації. З початком широкомасштабного вторгнення російської федерації громадянське суспільство довело свою зрілість та спроможність брати активну участь у вирішенні державних і місцевих справ. Відтак такий інститут народовладдя, як органи самоорганізації населення, заслуговує на увагу і всебічну підтримку з боку держави, наголосила голова комітету Олена Шуляк.

«Наше завдання сьогодні — створити ефективні та дієві законодавчі механізми та умови для забезпечення життєздатності та впливовості органів самоорганізації населення, оскільки здатність громадян згуртовуватись навколо вирішення своїх нагальних потреб є запорукою розвитку всієї нашої країни», — зазначила вона.

Водночас голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів В’ячеслав Рубльов нагадав, що профільний закон у сфері самоорганізації населення було прийнято у 2001 році, і нині він не відповідає вимогам суспільства і передбачає складну процедуру створення органу самоорганізації населення. Тож уточнення, за словами депутата, потребує, зо-крема, низка положень у частині процедури створення і легалізації органів самоорганізації населення, визначення території та строку їх діяльності, повноважень, права обирати та бути обраними до органів самоорганізації населення, підстав припинення повноважень і самих цих органів, і повноважень їх керівного складу. «Вважаю, що законопроект № 6319 є дуже важливим для завершення реформи децентралізації, і ми повинні спільно з усіма зацікавленими сторонами попрацювати над вдосконаленням його положень відповідно до викликів сьогодення», — сказав він. У цілому підтримавши ідею необхідності осучаснення законодавства щодо самоорганізації населення, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін запропонував сконцентрувати увагу і зусилля на тому, щоб цей інструмент партисипативної демократії став більш дієвим і корисним для територіальних громад.

«Визначити роль органів самоорганізації населення в житті громад, зокрема й центральних садиб, та синхронізувати цей інструмент із старостатами — це пріоритетне завдання для нас, як законо-творців», — зазначив депутат. 

Вл. інф.