Про це розповів народний депутат, член Комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

«Ми розуміємо, що декомунізація стосувалася радянського періоду нашої історії, однак імперський спадок постійно утискав і вичищав усе українське, що у нас було. Можемо згадати приклад навіть уже цього року з Катериною ІІ в Одесі. «Внесок» Катерини в нищення української культури й державності був велетенський. Тому ця законодавча ініціатива, яку, сподіваємося, якнайшвидше підпише Президент, покладе цьому край. І не тільки цьому, а й русизмам, бо у нас є Южноукраїнськ, Первомайськ, Новомосковськ тощо», - сказав політик.

За його словами, наразі є чітко окреслене бажання повернути ту символістику, культурний маркер, що існував в Україні в часи, коли вона не була під гнітом Російської імперії в тих чи інших її проявах.

«Повномасштабне вторгнення нас підштовхнуло, що треба нарешті очищати власний культурний простір. Фахівці матимуть півроку на підготовку переліку, після цього місцева влада це імплементуватиме. Хочеться вірити, що на початок 2024 року Україна буде без російської топоніміки», - зазначив парламентарій.

Він також наголосив, що значних додаткових витрат бюджетних коштів через перейменування не буде.

«Думаю, що події повномасштабного вторгнення та руйнація росіянами, наприклад, меморіалу Голодомору в Маріуполі, крім того, що саме місто було зруйноване, спростило ставлення людей до змін. Хоча я розумію, що в поодиноких регіонах будуть спроби спротиву. Водночас у цих регіонах є герої, які віддали свої життя, боронячи Україну. Було б добре, якщо б вулиці, парки, сквери називалися на їхню честь», - підсумував народний депутат.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України