Нещодавно у Сумах під головуванням народного депутата України, заступника голови парламентського Комітету з питань транспорту та інфраструктури Володимира Крейденка (на знімку) відбулось виїзне засідання міжфракційного депутатського об’єднання «Добробат — добровольчий будівельний батальйон». У зібранні взяли участь народний депутат-сум’янин і член МДО «Добробат — добровольчий будівельний батальйон» Михайло Ананченко, керівництво ОВА та облради, правоохоронних органів, ДСНС, обласної служби зайнятості.

На засіданні зазначалося, що від початку російської повномасштабної військової агресії на Сумщині зруйновано сотні інфраструктурних об’єктів. За даними правоохоронців, ворог знищив та пошкодив майже 3200 об’єктів цивільної інфраструктури, з яких понад 2600 — це житлові будинки та домогосподарства, майже сотня навчальних та виховних закладів, 17 — медзаклади, культурні та релігійні споруди, а також 137 — мережі, що забезпечують життєдіяльність населення (газопроводи, водопроводи, електромережі). І саме Сумщина стала першою областю в країні, яка залучила до відновлення по-шкоджених та зруйнованих об’єктів без-робітних, які отримували зарплату за різнопланові роботи.

Головуючий на засіданні МДО Володимир Крейденко констатував, що на сьогодні найбільш постраждалими громадами в області є Великописарівська (862 об’єкти), Охтирська (609), Тростянецька (441), Краснопільська (358), Сумська (321) та Лебединська (286) територіальні громади.

За даними ОВА, минулого року з резервного фонду держбюджету для ліквідації наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури Сумщині виділено 394 мільйони гривень. Під час засідання МДО розглянуто питання ефективності використання цих коштів. Стало відомо, що у провадженні в правоохоронних органах перебуває 16 кримінальних справ за фактами розкрадання та привласнення бюджетних кош-тів, які було виділено на ремонт житлових будинків, об’єктів цивільної та критичної інфраструктури, що зазнали руйнувань унаслідок військової агресії. На жаль, серед фігурантів деяких кримінальних проваджень є високопосадовці обласного рівня...

За результатами засідання міжфракційного депутатського об’єднання сформовано список із критично важливих соціальних та інфраструктурних об’єктів, які потребують першочергового капітального відновлення, і погоджено план їх відбудови із залученням волонтерів із добровольчого будівельного батальйону «Добробат».

Закриваючи засідання МДО, народний депутат України Володимир Крейденко підкреслив, що зі створенням міжфракційного депутатського об’єднання «Добробат — добровольчий будівельний батальйон» започатковується комунікаційний майданчик, який дасть змогу поглибити співпрацю між центральною та місцевою владою і громадянським суспільством і за результатом роботи якого будуть напрацьовані ефективні алгоритми для відновлення та відбудови зруйнованих війною регіонів нашої Батьківщини.

Вл. інф.