Віталій Безгін, Олена Шуляк, Аліна Загоруйко.

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування презентував підготовлений до другого читання законопроект «Про публічні консультації» (№ 4254). Робоча група на чолі з головою підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліною Загоруйко, створена при комітеті, працювала над удосконаленням законопроекту два роки.

«Незважаючи на повномасштабне вторгнення рф, Україна не просто декларує, а й робить великі кроки щодо нашого європейського майбутнього», — наголосила під час заходу голова комітету Олена Шуляк, додавши, що хоча цей законопроект і не був серед вимог щодо нашого кандидатства в члени ЄС, але його ухвалення буде знаковим, щоб продемонструвати шлях до цінностей сучасної Європи.

За словами Аліни Загоруйко, після доопрацювання урядового варіанта законопроекту, який було ухвалено за основу в березні 2021 року, народився абсолютно новий документ. «Стаття 38 Конституції України передбачає, що кожен громадянин має право брати участь в управлінні державними справами. Цей законо-проект дає змогу реалізувати закріплене Основ-ним Законом право», — наголосила народна депутатка, зауваживши, що цей законопроект важливий ще й тому, щоб суб’єкти владних повноважень не могли ухвалювати рішення за закритими дверима, а залучали широку аудиторію. Тобто всі рішення, за її словами, мають ухвалюватися прозоро та на основі консенсусу.

Розповівши про основні новели законопроекту — встановлення єдиних правил для проведення публічних консультацій, строки їх проведення та про наслідки ігнорування вимог закону, — А. Загоруйко зауважила, що після ухвалення проекту всі публічні консультації відбуватимуться на спеціально створеній електронній онлайн-платформі. Зацікавлені сторони зможуть упродовж 15 днів висловити свої пропозиції щодо обговорюваного питання, а суб’єкт проведення публічних консультацій відзвітує про їх урахування.

«Дія закону про проведення публічних консультацій поширюватиметься і на народних депутатів, і на комітети Верховної Ради, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, інші державні колегіальні органи, підприємства, установи та організації під час виконання ними визначених законом владних повноважень», — наголосила парламентарій.

«Справді, цей закон поширюватиметься практично на всі щаблі української влади, хоча й за різними процедурами. На моє переконання, правильно те, що він поширюється й на парламент, уряд та місцеве самоврядування», — зауважив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін.

За його словами, за-провадження єдиної платформи для проведення консультацій — це вкрай правильне рішення. «Єдиний портал, з огляду на те, як нині працюють цифрові інструменти в Україні, дасть можливість запрацювати якісніше», — наголосив він, додавши, що законопроект має і певні винятки.

«Абсолютно логічно можуть виникати запитання, чи доцільно, щоб законопроект поширювався абсолютно на все в країні, яка перебуває у стані війни. Бо держава-агресор нікуди не подінеться з-під нашого кордону. Тому цілком справедливо, що є винятки — питання надзвичайних ситуацій, питання сектору безпеки, — на які не поширюються консультації. З цього випливає, що закон не має поширюватись на Верховного Головнокомандувача з тієї простої причини, що це безпека громадян і це можуть бути невідкладні проекти. В усіх інших речах, я вважаю, це правильний еволюційний крок, навіть деякі західні демократії, в яких нині відбуваються протести через недокомунікацію із суспільством, могли б позаздрити, що такі ініціативи виходять через український парламент», — сказав він.

Схвально про законопроект висловилася й Олена Бойко — експерт Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні». «Механізми публічних консультацій є важливим інструментом у реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні публічними справами. Такі комунікації насамперед посилюють рівень довіри до владних інституцій, є ефективним діалогом між владою та громадянами. Публічні консультації повинні забезпечувати прозорість, обґрунтованість та ефективність владних рішень. Вони сприяють поінформованості громадян, з одного боку, а з другого — це певний запобіжник корупціогенних чинників», — сказала вона.

Водночас експерт із правових питань Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») Мар’яна Захарченко, акцентувавши увагу на великій роботі, яку було зроблено під час опрацювання законопроекту, зауважила, що не менш важливе завдання попереду — імплементація закону після його ухвалення. За її словами, «ГОВЕРЛА» готова долучитися до цього процесу — сприяти імплементації закону в пілотних регіонах у тісній співпраці з органами місцевого самоврядування, держадміністраціями та поширювати й масштабувати кращі практики на інші громади.

Довідково

Презентація проекту закону «Про публічні консультації» (№ 4254) відбувалася за сприяння та підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), Проекту Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період», Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Вл. інф.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.