«Ми високо цінуємо всі зусилля задля зміцнення солідарності з Україною з питань, пов’язаних із суверенітетом та територіальною цілісністю нашої держави», — наголосив насамперед Перший віцеспікер.

Також він додав, що торік Генеральна секретарка Ради Європи, перебуваючи з візитом в Україні, побачила наслідки дій російської федерації в Ірпені, Бучі та Бородянці. У межах цієї робочої поїздки Марія Пейчинович-Бурич відвідала Чернігівщину, де також ознайомилася з наслідками російських воєнних злочинів, скоєних в Україні.

Водночас Олександр Корнієнко поінформував про актуальну ситуацію в Україні. «Маємо зробити все можливе, щоби ця війна не тривала ще рік. Розраховуємо на подальшу підтримку з боку Ради Європи», — акцентував він.

Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України зауважив, що для України важливий голос Ради Європи та можливість використання численних платформ міжурядової, міжпарламентської, міжрегіональної та іншої співпраці для здійснення тотального тиску проти держави-агресора.

«Закликаємо Раду Європи взяти активну участь у створенні спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України», — зазначив Олександр Корнієнко, додавши, що спеціальний трибунал — це дуже важливий елемент всеохопливої відповідальності за найтяжчі міжнародні злочини, скоєні на території України.

Також під час зустрічі сторони обговорили євроінтеграційний шлях України: «Попри повномасштабну російську агресію, Україна впевнено рухається до членства в Євросоюзі».

«Верховна Рада України налаштована продовжувати тісну взаємодію з експертами Ради Європи та Венеційської комісії задля найкращого врахування висновків в українське законодавство та забезпечення відповідності найкращим європейським практикам і правовим стандартам», — наголосив Перший віцеспікер.

Він повідомив, що План дій Ради Європи для України розглядається як гнучкий та ефективний інструмент. Саме тому Олександр Корнієнко звернувся з проханням сприяти внесенню та реалізації у межах нового Плану дій проекту, який би значно полегшив законодавчу роботу Парламенту України та сприяв взаємодії з партнерами й експертами.

У зустрічі також взяли участь народні депутатки України: голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк та заступниця голови Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу, голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Марія Мезенцева.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua