Спілкування відбувалося у форматі «питання-відповіді», тож студенти мали нагоду дізнатися «з перших вуст» про роботу єдиного законодавчого органу країни.

Зокрема, молодь цікавили питання діяльності Верховної Ради України та її вплив на державну політику країни, питання розвитку держави після війни, вступ України в НАТО та поступ до ЄС тощо.

Майбутнє освіти та шляхи її зміцнення, звичайно, були одними з провідних у розмові. За словами Голови українського Парламенту, «освіта – це  визначна риса українців». І сьогодні, під час повномасштабної війни, українці вкотре демонструють світові, що «освіта і креативність – це дуже важливі речі для майбутнього розвитку будь-якої системи».

Водночас не оминули учасники зустрічі й проблеми освітньої галузі, зокрема йшлося не тільки про недостатнє фінансування, а й про нові підходи до викладання у ВНЗ та школах, удосконалення методологічної складової, практичну реалізацію отриманої освіти, заохочення школярів та студентів до набуття знань і прагнення бути освіченою людиною, впровадження сталого вивчення іноземних мов як «одного зі шляхів позбавлення від російщини» та інше.

«Вкотре підкреслюю, що освіта – це та річ, яка врятує Україну і дасть їй можливість бути впевненою у своєму майбутньому», — наголосив  Руслан Стефанчук.

Однією із важливих тем розмови стала тема вступу України в НАТО, з огляду на те, що відбувалося спілкування у чергову річницю створення Альянсу. Студентів цікавили реальні перспективи нашої країни в організації, аспекти посилення співпраці з країнами-членами НАТО.

Голова Парламенту України наголосив, що Україна де-факто вже є країною Альянсу, тому що наші Збройні Сили навчені за стандартами НАТО, боронять зброєю НАТО, відстоюючи при цьому принципи та цінності НАТО.

«Сьогодні Українська армія, ЗСУ виконують місію, яка покладається на НАТО де-факто. Для того, щоб це сталося де-юре, потрібні відповідні юридичні  рішення. До цих рішень ми спонукаємо наших іноземних колег. Заявка на пришвидшений вступ до Альянсу — один із таких кроків», — пояснив Руслан Стефанчук.

За його словами, ми вже продемонстрували свою спроможність бути повноцінним членом цієї організації. 

«Україна має найбоєздатнішу, найдосвідченішу армію на Європейському  континенті. Тому я не бачу передумов, щоби відмовити Україні в її прагненні скористатися політикою «відкритих дверей» і вступити в НАТО. Питання тільки в політичній волі держав-членів Альянсу», — підкреслив Голова Парламенту України.

Крім того, студенти жваво цікавилися розвитком міжпарламентської дипломатії, роботою постійних парламентських делегацій та груп дружби з іншими країнами. Особливо їх хвилювало питання майбутнього миру, відповідальності агресора за криваву війну, реалізації на міжнародному рівні формули миру Президента України Володимира Зеленського.

«Безумовно, перше і головне — це перемога на полі бою. Далі має настати юридична відповідальність росії за всіма канонами міжнародного права та компенсація агресором всіх завданих збитків. І третя складова — формула миру Президента Зеленського з десяти пунктів. Це все разом і є формулою повної перемоги. А мир може бути тільки результатом Перемоги  України!», — наголосив Голова Парламенту.

Насамкінець зустрічі Руслан Стефанчук закликав студентів до спілкування та співпраці з Парламентом через Освітній центр Верховної Ради України, різні парламентські програми та програми стажування для спільної роботи над майбутнім своїм та всієї країни.

«Далі країна буде ваша, і ви будете нести відповідальність за неї. Тому є важливим ваше долучення до процесів її розвитку та життя. Після нашої перемоги нам доведеться переосмислити філософію буття країни. Ми всі маємо поставити перед собою питання: якою має бути Україна майбутнього? І це нові виклики, до яких ми абсолютно готові, передусім тому, що у нас є така фантастична молодь, яка хоче жити в цій країні й пов’язує себе тільки з нею», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України