Господарський суд Києва, як уже повідомляв «Голос України», наприкінці березня відмовив у забезпеченні позову представників монастиря УПЦ (мп) до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», за рішенням якого релігійна організація, що зберігає канонічний зв’язок з рпц, 29 березня мала покинути територію святині.

Проте наступного дня ченці та віряни не пустили до Лаври комісію Міністерства культури, що розпочинала інвентаризацію майна заповідника. Звертаючись до парафіян, екс-настоятель Лаври Павло (Петро Лебідь) заявив, що комісія «ні в якому разі працювати не може», а ченці не збираються виселятися.

Після того, як 1 квітня СБУ повідомила митрополиту УПЦ Павлові (Лебедю) про підозру за двома кримінальними статтями, одна з яких стосується розпалювання міжрелігійної ворожнечі, а суд призначив йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту на 60 днів із носінням електронного браслета, він продовжив звертатися до парафіян із закликами не залишати його, «наче Ісуса на хресті, і не ставати зрадниками».

У своєму відео-зверненні власник «мерседесів» і розкішного палацу заявив: «Я не знаю, за що мені все це. Аби я був би крадієм, п’яницею, то я б зрозумів. Ваш суд нічого не означає, а ось суд Божий — це саме туди хочеться потрапити світлим розумом і совістю. Тому, дорогі брати та сестри, тримайтеся святої канонічної церкви... Я не падаю духом».

Під час судового засідання прокуратура просила заборонити підозрюваному у злочинах митрополитові вести соціальні мережі та публікувати відеозвернення, втім суд це клопотання не задовольнив.

Окрилений безкарністю попередніх років, а йому не раз сходили з рук конфлікти з журналістами і прокльони на адресу посадових осіб і простих громадян (зокрема, у 2011 році Павло накинувся на репортерку журналу «Кореспондент» Ксенію Карпенко, вирвав з її рук телефон, назвав «стервом» і «шалавою», а в одному з інтерв’ю сам розповів, як у протистоянні з керівництвом заповідника набажав смерті кільком неугодним людям, і вони швидко померли), Павло стверджує, що нічого й нікого не боїться. Навіть Бога. «Чого Бога боятися? Він є любов, а ось боятися мені потрібно, щоб не прогнівити його, бо він зробив для мене все. Він дав мені частинку свого божества, і став подібний до його сина. Він заснував священство, і дав таку владу, як мені, небагатьом», — каже митрополит.

Його слова та дії підхоплюють віряни, котрі щодня приходять до Лаври «захищати» її від «пцушників», «розкольників», «сатанистів», «радикалів» і далі за списком із московського зомбоящика, та перешкоджають роботі комісії Мінкульту і працівникам заповідника, збурюють суспільство.

Митрополит Павло, на якого чекає судовий процес і перспектива опинитися за ґратами, не єдиний в УПЦ (глава рпц кіріл називає її церквою московського патріархату), хто порушує закони і демонструє вседозволеність. «Голос України» нещодавно писав про те, що священики у кафедральному соборі Хмельницького побили чоловіка у формі ЗСУ. Як стало відомо, підозрюваний, який бив воїна ногами і душив його, вже переховується. Депутат Хмельницької міськради Олександр Василишин в ефірі одного з телеканалів повідомив: «Піп, який підняв руку на нашого захисника-воїна і якому вчора Нацполіція вручила підозру, вже втік з України. Вручили йому повістку до слідчого його батькам. Його оголошуватимуть у розшук».

Неписані закон і моральні принципи й багатьом іншим представникам УПЦ — один із них у Лаврі обливає опонентів водою з відра, інший ламає журналістам апаратуру, третій на камеру заявляє: «Перші Донбас почали бомбити українці». Ще один через виселення монастиря з Лаври погрожує повстанням «розміром з повстання Богдана Хмельницького».

Днями прикордонники на в’їзді до Києва зупинили 47-річного священика УПЦ з Волині, що їхав п’яний за кермом та без водійського посвідчення.

Як повідомляє Держприкордонслужба, у порушника, який відмовився проходити тест на вживання алкоголю, знайшли документи, видані в тимчасово окупованому Криму і на території росії. Він нецензурно лаявся та кричав прикордоннику: «Ти рамси попутав!». Так званого священика передали поліції.