До їхнього складу увійшли передані Збройним Силам України 10 позашляховиків від благодійного проекту ГЕРОЙCAR. Бойове поповнення, що надійшло завдяки ініціативі «ВАРТОВІ НЕБА», забезпечуватиме знищення ворожих повітряних цілей.

У кузові пікапа стоїть кулемет великого калібру або ПЗРК і прожектор. Але найголовніше — тут діє навчений бойовий екіпаж. Мисливці за «Шахедами» добре знають свою справу й навички «полювання» вдосконалюють відтоді, як на озброєнні в окупантів з’явилися іранські дрони-камікадзе: не вельми сучасні, повільні, гучні. Та попри всю їхню технічну недосконалість «Шахеди» виявилися дошкульною зброєю, здатною завдавати серйозного лиха. Для їхнього знешкодження найкраще підходить пікап, бажано з просторим багажним відсіком. Тому вантажні пікапи Ford F-250 та F-350, які постачає до ЗСУ проект ГЕРОЙCAR, — цілком вдалий варіант.

«Такі мобільні вогневі групи ППО здатні знищувати 80% дронів-камікадзе, а також збивати крилаті ракети та інші повітряні цілі, що летять на малій висоті, — зазначає командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв (на знімку ліворуч вгорі). — Ці підрозділи ЗСУ патрулюють у важкодоступних районах в умовах бездоріжжя й потребують транспорту високої прохідності. Досвід показує, що це є ефективним».

«Потужність цих автівок вражає. Пре, як танк», — зазначає боєць мобільної вогневої групи на позивний «Єті», якій уже полює на пікапах від ГЕРОЙCAR. Символічно, що презентація та передача бойових машин відбулася на аеродромі «Антонов».

«Проект ГЕРОЙCAR реалізує два основні напрями — це охорона повітряних рубежів у межах програми «ВартовІ неба» та захист наземного кордону на передовій, — розповідає керівник проекту Олександр Пугач. —

Закуповуємо саме ті автівки, що потрібні фронту. Доводимо їх до належного технічного стану та поставляємо в підрозділи ЗСУ. Збройні Сили отримали 36 автівок від проекту для захисту неба над центральною Україною.

Загалом мета програми «ВАРТОВІ НЕБА» — передати ЗСУ 120 вантажних пікапів».



Фото автора.
Більше фото тут