Це третій закордонний візит глави держави з моменту початку широкомасштабного вторгнення росії.

У грудні минулого року він відвідав США, а в лютому цього року здійснив поїздку до Лондона, Парижа та Брюсселя.

Показово, що під час обох подорожей Володимир Зеленський зупинявся у польському місті Жешув, аби особисто провести переговори з Президентом Польщі Анджеєм Дудою. І це не випадково, адже Польща є одним із лідерів міжнародної коаліції з підтримки нашої держави під час війни. Саме ця країна прихистила мільйони українських біженців, Варшава постійно виступає за своєчасну передачу Україні сучасної зброї та підтримує нашу позицію на всіх міжнародних майданчиках.

У Варшаві, в Президентському палаці, відбулися переговори лідерів України та Польщі, а також делегацій двох країн. Теми переговорів — військова допомога Україні, післявоєнна відбудова та шлях України до Європейського Союзу і НАТО, а також історичні питання.

Перед початком переговорів Анджей Дуда вручив Володимиру Зеленському орден Білого Орла «за заслуги у поглибленні відносин між Польщею та Україною, діяльність у сфері безпеки, непохитність у відстоюванні прав людини».

 

У Варшаві Анджей Дуда вручив Володимиру Зеленському найвищу державну нагороду Польщі – орден Білого Орла

У Варшаві Президент України Володимир Зеленський отримав від Президента Польщі Анджея Дуди найвищу державну нагороду Республіки Польща – орден Білого Орла.

Главу Української держави нагороджено орденом на знак визнання видатних заслуг у поглибленні дружніх і всебічних відносин між Польщею та Україною, за розвиток співпраці в ім’я демократії, миру й безпеки у Європі, непохитність у захисті невід’ємних прав людини.

Вручення нагороди відбулося під час зустрічі лідерів двох держав у Залі ордена Білого Орла в Президентському палаці.

Приймаючи відзнаку, Володимир Зеленський подякував Анджею Дуді та всьому польському народові за допомогу нашій країні у складний час на шляху до перемоги у війні. Президент України зазначив, що Польща допомагає з першого дня повномасштабного російського вторгнення.

«Для мене велика честь – бути тут разом із моєю дружиною й подякувати Президенту, його команді, уряду Польщі й кожному поляку за те, що ви вже зробили. Ви не покинули Україну, ви стояли з нами пліч-о-пліч. Ми за це вдячні», – сказав Глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що сьогодні відносини України та Польщі демонструють історичну міцність.

«Саме на такому фундаменті будується справді міцна дружба та майбутнє всіх поколінь наших двох братніх народів», – зазначив він.

Окремо Президент України подякував польському народу за тепле ставлення до мільйонів українців, які знайшли прихисток у Польщі, де почуваються не як у гостях, а як удома.

«Між нами не було кордонів, і я вважаю це початком того, що між нами в майбутньому не існуватиме жодних кордонів, будь-яких: політичних, економічних і – що дуже важливо – історичних. Заради наших народів. Але для цього ще потрібно перемогти. Для цього потрібно ще трішки пройти пліч-о-пліч», – наголосив Володимир Зеленський.

Глава держави зауважив, що нагорода, яку він сьогодні отримав, призначена для тих українців, які несуть на своїх плечах перемогу.

«Ця нагорода адресована також народу України, нашим військовим, які боронять нашу державу, нашу незалежність і точно виборють перемогу для України, для Польщі, для всієї Європи та світу», – зазначив Президент.

Зі свого боку Анджей Дуда акцентував, що орденом Білого Орла нагороджують за виняткові досягнення, публічну службу та заслуги перед Польщею. Президент Польщі зазначив, що для нього велика честь – вручати цей орден Володимиру Зеленському.

«Ви, пане Президенте, – виняткова особистість. Отримавши мандат від свого народу, ви несподівано для себе виконали виняткову місію. Ніхто не міг передбачити. Ви не залишили Україну та своїх співвітчизників у найскладніший період історії України – перед лицем агресії», – сказав Анджей Дуда.

Президент Польщі зазначив, що позиція Володимира Зеленського та героїчного українського народу врятувала Україну.

«Ви є взірцем очільника держави, очільника народу, а також людини, яка непохитно стоїть на сторожі прав людини, громадянина та народу на самовизначення», – наголосив він.

 

Україна вважає Польщу не лише своїм партнером, а й другом навіки – Володимир Зеленський за результатами зустрічі з Анджеєм Дудою у Варшаві

У межах офіційного візиту до Республіки Польща Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Глава Української держави висловив подяку особисто лідеру Польщі, першій леді Агаті Корнгаузер-Дуді, Прем’єр-міністру Матеушу Моравецькому, урядовій команді та всьому польському народові за братерство й реальну дружбу, яку вони продемонстрували за час повномасштабного вторгнення Росії в нашу державу.

«Хочу подякувати вам за те, що ви, наші потужні сусіди, не дали й не даєте нам зламатися, допомагаєте нам. Якщо Україна впаде, ми знаємо, що Росія на цьому не зупиниться й піде далі», – зазначив Володимир Зеленський на зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з Анджеєм Дудою у Варшаві.

Під час перемовин, які відбулися як у вузькому колі, так і в розширеному форматі, сторони торкнулися низки питань, серед яких: посилення української армії, повернення незаконно депортованих Росією українських дітей, підтримка набуття Україною членства у Європейському Союзі та євроатлантична інтеграція.

«Ми вважаємо Польщу не лише партнером, а й другом навіки. Я дякую тобі, Анджею, за те, що ми побудували з тобою такі дружні стосунки. Сьогодні ми перебуваємо у справді міцних відносинах – не просто прагматичних, а людських. Це дуже важливо в історичних і будь-яких питаннях, які, я впевнений, ми обов’язково розв’яжемо», – сказав Глава держави.

Президент України наголосив, що наша держава отримала статус кандидата в члени Європейського Союзу завдяки допомозі багатьох партнерів, але передусім – завдяки Польщі, яка продемонструвала безкомпромісну підтримку.

«Я хотів би сказати всім нашим партнерам, які постійно шукають компроміси на шляху України в НАТО, що і в цьому питанні наша країна буде безкомпромісною. І вдячний, що на цьому шляху з нами – Польща», – додав він.

Глава держави також подякував за потужний оборонний пакет, який посилить українських захисників на полі бою.

«Адже вони ризикують своїм життям не лише заради життя українців, а й заради майбутнього ваших дітей, дітей Європи», – зазначив Володимир Зеленський.

«Сьогодні ми тут, у Варшаві, а вони там, в окопах Бахмута, Мар’їнки, Авдіївки. Там перебувають наші люди, справжні воїни – чоловіки, жінки, абсолютно міцні люди, яких ми, на жаль, через Росію втрачаємо щодня», – додав він.

Президент також обговорив з Анджеєм Дудою участь Польщі у відбудові України. На переконання Володимира Зеленського, це стане ще однією важливою сторінкою у двосторонніх відносинах.

«Це справді максимально зблизить наші бізнеси, наші народи. Для нас надзвичайно важливо, щоб Польща була одним із головних партнерів у відбудові України. Це має бути не лише допомогою Україні, а передусім має бути вигідно. І ми дуже хочемо, щоб польський бізнес був одним із лідерів на нашому ринку й обов’язково приходив до нас», – акцентував Президент України.

Володимир Зеленський окремо висловив подяку польським громадянам, які допомагали українцям від початку повномасштабного вторгнення Росії.

«Можна забути про той чи інший економічний проект, бо історія довга. Але ваше людське ставлення до наших громадян Україна ніколи й нізащо не забуде. Низький вам уклін і слава Україні!» – сказав Глава держави.

Зі свого боку Анджей Дуда наголосив, що для нього – велика радість від імені всіх поляків вітати сьогодні у Варшаві Президента України Володимира Зеленського та першу леді Олену Зеленську. Він акцентував, що це перший офіційний закордонний візит українського лідера з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Лідер Польщі зазначив, що в центрі уваги під час цього візиту перебувають питання оборонної співпраці. Анджей Дуда зауважив, що Польща – серед найбільших партнерів України у військовій допомозі. Зокрема, його країна передала сотні танків, САУ «Краб», ракети українській армії, щоб вона була спроможна стримати агресію Росії, експансивні плани якої поширюються й на інші країни Європи, що здобули незалежність після 1989 року.

«Україна першою дала їй рішучу відсіч. Ми дякуємо всім, хто підтримує Україну, і запевняємо, що й надалі підтримуватимемо вас», – наголосив Президент Польщі.

Сторони також обговорили низку інших важливих для обох держав тем.

«Між нами немає тем-табу – ми обговорювали також історичні питання, які навіть сьогодні є болючими для багатьох сімей. Я переконаний, що ми разом будуватимемо послідовні зв’язки між нашими народами, спираючись на політику чесної пам’яті», – сказав Анджей Дуда.

Він також акцентував, що Польща рішуче підтримує Україну на шляху до повноправного членства в ЄС і виступає за те, щоб наша держава здобула цей статус якнайшвидше.

Анджей Дуда зазначив, що Польща виступає за те, щоб на саміті НАТО у Вільнюсі Україна отримала додаткові гарантії безпеки, які зміцнять оборонний потенціал нашої держави та посилять українських воїнів у боротьбі з російськими загарбниками. Він також висловився за те, щоб Україна зрештою стала членом Альянсу.

 

Президент України: Що більше надходитиме в Україну військової допомоги, то швидше змінюватиметься ситуація в Бахмуті й на інших ділянках фронту

Ситуація в місті Бахмуті на Донеччині та на інших ділянках фронту в Україні, де тривають важкі бої з російськими окупантами, залежить не тільки від героїзму українських військових, а й від швидкості та обсягів надходження військової допомоги від міжнародних партнерів. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ після переговорів із Президентом Польщі Анджеєм Дудою у Варшаві.

«Найскладніша ситуація на території нашої держави – у Бахмуті. Найбільше застосування різної зброї, артилерії – саме там. Там дуже-дуже складна історія. І щоденно – дефіцит: то є артилерія, достатньо снарядів у нашої сторони, то їх менше. Це відбувається щоденно. То є успіх у якихось частинах Бахмута, ми йдемо вперед, то його немає, і ми знову відходимо на позиції. Але ми перебуваємо в Бахмуті, і ворог не контролює місто. Це ситуація на сьогодні», – пояснив Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання журналістів.

Глава держави нагадав, що за оперативну ситуацію на Бахмутському напрямку відповідає командувач Сухопутних військ Збройних Сил України, командувач ОСУВ «Хортиця» генерал-полковник Олександр Сирський, для якого основним є збереження особового складу.

«Для мене найголовніше – наші військові. І, безумовно, якщо буде момент іще гарячіших подій і небезпека, що ми можемо втратити особовий склад через оточення, обов’язково будуть відповідні правильні рішення генерала на місці. Я в цьому впевнений», – наголосив Президент.

Володимир Зеленський акцентував: що більше та швидше надходитимуть в Україну зброя та боєприпаси, то швидше Збройні Сили змінюватимуть ситуацію не лише в Бахмуті, а й на інших ділянках фронту на території нашої держави.

Зі свого боку Анджей Дуда, відповідаючи на запитання про плани щодо відправлення Україні бойових літаків, зазначив, що Польща протягом останніх місяців передала зі своїх складів у розпорядження Збройних Сил України чотири МіГ-29. Передача ще чотирьох – у процесі.

«Тобто вже вісім. Ми готові – і я про це говорив пану Президенту – передати ще шість літаків, які готують до цього», – розповів лідер Польщі.

 

Президент України та Прем’єр-міністр Польщі у Варшаві підписали Лист про наміри співпраці з питань постачання оборонної техніки

У межах офіційного візиту до Республіки Польща Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підписали Лист про наміри співпраці з питань постачання оборонної техніки.

Метою підписання Листа є забезпечення постійної підтримки та зміцнення оборонних потужностей ЗСУ шляхом придбання Україною польської оборонної техніки, зокрема БТР «Росомак», самохідних мінометів «Рак» та ракет до переносних зенітно-ракетних комплексів «Перун».

«Сьогодні ми підписуємо документ про постачання польських БТР «Росомак», самохідних мінометів «Рак», систем ППО, зокрема дуже ефективних «Перунів», МіГів та іншого озброєння, якого ми дуже потребуємо», – заявив Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з Матеушем Моравецьким у Варшаві.

Президент наголосив: ідеться не лише про підтримку, а й про співпрацю, зокрема у форматі закупівель, що посилюватиме оборонний потенціал і України, і Польщі.

Крім того, як повідомив Глава держави, під час зустрічі з очільником польського уряду обговорювалося створення спільних підприємств для виробництва озброєння та боєприпасів.

«Попри все оборонно-промисловий комплекс наших країн працюватиме дієво. Є дуже предметні домовленості», – зазначив Володимир Зеленський.

Також у межах візиту Президента до Республіки Польща підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Міністерством економічного розвитку й технологій Республіки Польща про співпрацю у відбудові України.

«Підписано окремий документ про співпрацю у відбудові України. Впевнений, що наше відновлення допомагатиме розвитку і польського бізнесу, і обох наших країн», – сказав Глава держави.

Він відзначив важливість того, щоб економічне зростання, на яке працюють обидві держави, приносило збільшення кількості якісних робочих місць і в Україні, і в Польщі.

«Це дасть нам із Польщею ще й позитивний соціальний результат. Ми зацікавлені в максимальному залученні польського бізнесу в Україну. Я хочу зазначити для інвесторів: ми працюємо над мінімізацією воєнних ризиків для інвестицій», – акцентував Президент.

 

Володимир Зеленський за результатами переговорів із Матеушем Моравецьким у Варшаві: Ми домовилися про те, що дасть українським воїнам більше сили

У межах офіційного візиту до Республіки Польща Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким.

Глава Української держави подякував очільнику польського уряду за слова підтримки й відповідні потужні кроки, які він як Премʼєр-міністр Польщі робив із самого початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

«Цей візит у Варшаву, усі наші переговори сьогодні – їх справді можна назвати переможними. Погоджено новий і дуже потрібний саме зараз нашим воїнам оборонний пакет, який захищає свободу й незалежність не лише України, Польщі, Європи, а й усього світу. І дуже важливо, щоб воїни, які зараз в окопах на сході, там, де гаряче, які на півдні України, знали, що тут, у Варшаві, ми домовилися про те, що дасть Україні й кожному та кожній із наших захисників більше сили. Ця сила нам дуже потрібна зараз. Я дякую за це тобі, Матеуше», – сказав Володимир Зеленський.

Президент України констатував, що попередні домовленості, яких було досягнуто, зокрема, під час зустрічі у Львові, вже виконані.

«Є очевидне польське лідерство у танковій коаліції. І польські танки вже на полі бою в Україні. І так само разом із союзниками маємо прийти до створення авіаційної коаліції – на вищому рівні бойової авіації, сучаснішому. Польські брати нас у цьому розуміють», – сказав Глава держави.

Під час зустрічі сторони обговорили економічні та інфраструктурні питання, а також можливості щодо відбудови України.

«Ми обговорювали питання щодо наших фермерів – польських і українських. Ми знайшли вихід. Я вважаю, що найближчими днями, тижнями ми остаточно розв’яжемо всі питання, тому що не може бути будь-яких складнощів між такими близькими партнерами й реальними друзями, як Польща та Україна», – зазначив Володимир Зеленський.

Президент також висловив подяку польському народові за ключове логістичне значення Польщі, адже саме польськими дорогами та через польські порти доправляється Україні військова, енергетична, медична, гуманітарна допомога з усього світу.

«Разом із Матеушем ми відзначили досягнення у співпраці між українською та польською залізницями. Зокрема, відкриття нового залізничного сполучення Львів – Варшава через Раву-Руську. Очікуємо, що сполучення запрацює на повну вже найближчими місяцями», – повідомив Президент.

Під час переговорів ішлося й про подальші кроки для зближення України з Європейським Союзом та їхню підтримку з боку уряду Польщі.

«І ще одне, що потребує максимальної уваги. Шукаємо рішення, як повернути українських діточок, які були силою викрадені, депортовані нашим ворогом – Російською Федерацією. Наші польські брати готові допомогти Україні в пошуку та поверненні дітей», – зазначив Глава держави.

Він подякував за спільну ініціативу Польщі та Європейської комісії щодо пошуку й повернення дітей, яких російська держава намагається позбавити родини, країни та національної ідентичності.

«Дуже важливо, що й такій формі російської агресії – а форм у неї багато – ми протистоїмо разом із Польщею. Разом назавжди – Україна й Польща», – наголосив Володимир Зеленський.

Зі свого боку Матеуш Моравецький акцентував, що з першого дня повномасштабного вторгнення Росії Польща стіною стала за Україну, а українці власною кров’ю чітко написали свою програму на майбутнє.

«Вони хочуть бути в НАТО, хочуть бути частиною ЄС, і Польща дуже підтримує ці прагнення. Тому що ми знаємо: коли Україна буде в НАТО – ми будемо в більшій безпеці», – переконаний він.

Прем’єр-міністр Польщі наголосив, що сьогодні українські військові своїм величезним героїзмом демонструють, що таке боротьба за незалежність та європейські цінності.

«Ви – щит Польщі, щит усієї Європи», – сказав Матеуш Моравецький.

Голова польського уряду заявив, що не може бути й мови про угоди з лютою, варварською Росією.

«Це від України залежить, що вона визначить як прийнятні для себе умови миру та безпеки», – наголосив він.

За словами Матеуша Моравецького, Польща обговорює з європейськими партнерами та США, як побудувати нову архітектуру безпеки.

Прем’єр-міністр зауважив, що Росія за допомогою своєї пропаганди й далі намагається посварити Польщу та Україну, чого не можна допустити. За його словами, українсько-польська співпраця має особливий характер, а під час переговорів порушуються й проблемні питання, зокрема щодо українського зерна та іншої аграрної продукції на польському ринку.

Матеуш Моравецький наголосив, що поляки чудово знають, наскільки цінними є свобода й солідарність, тому надзвичайно підтримують український народ у боротьбі з російським агресором.

«Росія вже програла війну й боротьбу за українські душі. Я переконаний, що Росія також програє цю війну за Україну. І врешті-решт програє у війні за домінування в нашому регіоні», – підсумував він.

Володимир Зеленський і Матеуш Моравецький також оглянули зразки військової техніки, яку Польща планує передати Україні.

Крім того, Президент України та Прем’єр-міністр Польщі поклали квіти до Могили невідомого солдата у Варшаві. Глава Української держави у присутності очільника уряду Польщі ознайомився з історією меморіалу та зробив запис у Книзі пам’яті.

Володимир Зеленський і Матеуш Моравецький також встановили лампадки до пам’ятника жертвам Смоленської трагедії 2010 року та до пам’ятника Президенту Польщі у 2005–2010 роках Леху Качинському.

 

Олена Зеленська: Всі наші проекти з Польщею – про життя та його порятунок

Разом із Президентом України Володимиром Зеленським перша леді Олена Зеленська здійснила візит до Польщі.

Під час візиту дружина Глави Української держави та перша леді Республіки Польща Агата Корнгаузер-Дуда зустрілися з 11 українськими медиками, які завершують практичний курс із вертолітної екстреної медичної допомоги. Навчання здійснюється в межах проектів перших леді України та Польщі з обміну досвідом між країнами.

Навчання українського медичного персоналу компетенцій, процедур та організації вертолітної служби екстреної медичної допомоги (Helicopter Emergency Medical Service, HEMS) є відповіддю на необхідність підготовки медиків до діяльності, пов'язаної із захистом та евакуацією повітряним транспортом поранених військових і цивільних із зон бойових дій та спрямоване на розбудову HEMS в Україні.

Крім того, українські лікарі навчалися в Польщі надання комплексної медичної допомоги пацієнтам з опіками: станом на 31 березня стажування в Центрі охорони здоров'я в Ленчні (Independent Public Health Care Center in Łęczna) завершили 39 медиків з України.

Загалом у межах співпраці навчання в Польщі пройшли 89 українських медпрацівників із Черкас, Львова, Києва, Одеси, Рівного та Івано-Франківська.

Тренінги, започатковані першими леді двох країн торік, проводили: Служба повітряної швидкої допомоги, Східний центр лікування опіків та реконструктивної хірургії в Ленчні та Центр медичної симуляції при Люблінському медичному університеті.

Олена Зеленська подякувала всім організаторам і польським фахівцям, завдяки яким навчання стало можливим: Агаті Корнгаузер-Дуді, голові Бюро національної безпеки Республіки Польща Яцеку Сівері, директору Авіаційно-рятувальної служби Роберту Галонцковському, директору Центру охорони здоров'я в Ленчні професору Кшиштофу Боярському, заступнику директора Центру з медичних питань Пьотру Томаку та керівнику Центру лікування опіків у Ленчні Єжи Стружині.

«Увесь цей важкий час ми знаємо, що нас тримає разом не лище прагнення спільної перемоги над ворогом, а й боротьба за справжні людські цінності, насамперед за людські життя. І ми щасливі мати в цій боротьбі не просто однодумців, а справжніх колег, чия підтримка має відчутний практичний вимір. Усі наші спільні проекти – про життя та його порятунок», – наголосила перша леді України.

Під час зустрічі Олена Зеленська й Агата Корнгаузер-Дуда обговорили наступні етапи співпраці.

«Міністерство охорони здоров’я України вже формує відповідні групи, щоб найближчим часом розпочати навчання українських психологів і психіатрів, навчання з реабілітації поранених. Навчання добровольчих пожежних підрозділів також має важливе значення, адже у Польщі – великий досвід у цій сфері, а створення та функціонування таких рятувальних формувань у нашій країні зараз актуальне як ніколи», – наголосила дружина Президента України.

Після зустрічі з медиками перші леді разом відвідали Музей Варшавського повстання.

У закладі, відкритому 31 липня 2004 року, напередодні 60-ї річниці повстання, зберігається понад 30 тис. експонатів і пам’ять про Варшавське повстання 1944 року – головну військову операцію польського опору Армії Крайової проти Третього Рейху з метою звільнення Варшави.

«Тут чути живі голоси повстанців, звучать їхні пісні й листи до близьких, тут можна походити вулицями повсталої Варшави та з жахом побачити, як прекрасне місто поступово зникає через німецькі бомбардування. До болю знайоме українцям видовище, яке так нагадує знищений росіянами Маріуполь та інші міста України… У цьому музеї зберігається важливий символ – літак союзників, який привозив допомогу повстанцям. На жаль, цієї світової допомоги тоді виявилося замало. Тож Польща як ніхто знає, що таке необхідність вчасної допомоги. І коли агресор напав на Україну, прийшла нам на допомогу вчасно й навіть раніше за багатьох», – сказала Олена Зеленська.

Разом з Агатою Корнгаузер-Дудою, працівниками Посольства України в Польщі та директором музею Яном Олдаковським перша леді презентувала в музеї оновлений аудіогід українською мовою. Презентація відбулася в межах проекту Олени Зеленської зі створення україномовних аудіогідів у провідних історичних пам’ятках світу. Такі аудіоекскурсії впроваджені вже в 39 країнах. Нинішній аудіогід став 60-м у межах проекту.

«Мовою історії та культури ми хочемо поєднати наше минуле заради спільного майбутнього», – зазначила дружина Президента України.

Перші леді також відвідали Центр допомоги мігрантам і біженцям у Варшаві, організований «Карітас Польща» (Caritas Polska) – доброчинною установою католицької церкви, найбільшою соціальною та благодійною організацією в країні, яка надає професійну багатовимірну допомогу тим, хто перебуває у скрутному становищі.

У Центрі українці можуть отримати психологічну підтримку та консультації, матеріальну та соціальну допомогу, допомогу у працевлаштуванні, у контактах з органами влади, в оренді житла, підготовці листів і заяв, перекладі з польської мови тощо. «Карітас Польща» та єпархіальні відділення відкрили в країні вже 32 такі центри.

«Мільйони українців отримали не лише дієву допомогу, а й безцінне відчуття: у незнайомій країні вони не залишаються з проблемами сам на сам. Дякую кожному польському волонтеру й волонтерці, які супроводжують українців на нелегкому шляху вимушених переселенців. Добро обов’язково повернеться сторицею», – сказала Олена Зеленська.

 

Росії не виграти у Європи, коли українець і поляк стоять пліч-о-пліч – виступ Президента України перед депутатами обох палат Національних зборів, представниками громадськості України та Польщі

Вітаю, Варшаво!

Вітаю, Польще!

Великий польський народе! Великий український народе! Пліч-о-пліч тут, об’єднані на цій площі духом свободи, величною історією та славетною перемогою, яку разом наближаємо!

Ми знаємо одне одного, українці й поляки, і знаємо дуже давно. І зараз у серці польської столиці українські серця звертаються до кожного з польських сердець.

Це честь для мене – бути тут. Я промовляю до вас словами вдячності й сили. Вдячності, бо немає більше таких моментів, коли б ми були порізно, коли ми були б не об’єднані. Українські й польські серця бʼються за одну свободу, за обопільну незалежність наших держав, за нашу рідну Європу – наш спільний дім, і ми переможемо!

Немає більше такої сили, яка переважила б українське й польське братерство. А завдяки цьому справдяться слова: «Що у нас сила чужа взяла, шаблею відберемо».

Запануєм, браття, й ми усюди у своїй сторонці.

Щоразу, коли український прапор повертається на абсолютно законне місце на українській землі, а російський окупант утікає, міцнішає й польський прапор.

Жовто-сині й біло-червоні – ці чотири кольори міцніші за ворожий триколор.

Кожен успішний бій українських героїв за нашу незалежну державу додає захисту й польській незалежності. Польські «Краби» й «Перуни» в руках українців, які повертають нашим людям свободу, додають міцності і вашій свободі.

Ось що означає наше вміння, українців і поляків, будувати нашу переможну історію пліч-о-пліч. І я вдячний за це братерство кожному поляку!

Уклін тобі, Польще! Оплески тобі, польський народе!

Вдячний тобі, друже Анджею, пане Президенте. Твоїй дружині Агаті. Для мене честь – бути тут сьогодні разом із моєю дружиною.

Тобі, дорогий Матеуше, пане Прем’єр-міністре.

Дякую вам, пані маршалек і пане маршалку. Усім польським лідерам тут, у Варшаві, і всюди у гмінах та людям Польщі, які знають, що означає для вашої свободи наша свобода. Я вдячний усім вам, хто зараз на цій площі й хто чує мене по всій Польщі!

Сьогодні я був на площі Маршалка Пілсудського, поруч із цим місцем, там, де 79-го року прозвучали слова великої людини й великого поляка Івана Павла ІІ. Звертаючись до Бога, він сказав: «Нехай зійде Твій Дух і оновить лице землі! Цієї землі!»

Сьогодні очевидно, наскільки щедрим був Господь, коли почув ці слова.

Вільна Польща постала й ніколи не впаде. Вільна Україна постала й ніколи не впаде.

Та чужа влада, що хотіла контролювати наші народи й не розуміла, чого ми прагнемо, просто розсипалася. А ми – ми стоїмо разом! Пліч-о-пліч. Україна і Польща, і Європа, і вільний світ.

Стоїмо й коли знову кинуто повномасштабні сили агресії проти нашої свободи. Що ж, впаде і цей режим, що пішов війною проти нас. Він приніс могили Україні, щоб потім принести могили знову і Польщі, і всім нашим братам і сестрам вільної Європи. А ми боремось. Пліч-о-пліч!

Він приніс депортації українцям, щоб знову депортувати й інших, чия свобода дихає на землях, які Росія збирається вкрасти. А ми захищаємося. Пліч-о-пліч!

Ворог хотів поховати нашу з вами незалежність і розчинити в російському просторі наші національні культури. А ми стоїмо міцно! Ми з вами, українці й поляки, разом, пліч-о-пліч повернемо все це зло епітафією російському імперіалізму.

Ми з тобою, Польще, пліч-о-пліч утвердимо свободу у Європі назавжди. Тиранія програє в історії, коли програє в Україні. Москва не вбиватиме, а Петербург не ділитиме. Більше ніколи.

На цій славетній площі й на будь-якій іншій польській площі так само, як і на всіх українських майданах, більше ніколи не буде Росії – після нашої перемоги.

Чи багато ще треба кроків до неї? Ні. Треба лише не зупинятися в солідарності. Коли битва вимагає артилерії, її варто надати. Коли перемога потребує танків, їхній гуркіт має зазвучати на передовій. Коли незалежність потребує повітря, не треба звертати уваги, як відреагують у Росії на літаки в нас, не варто гадати, яке число матиме безпечніший вигляд поруч із літерою F – 16 чи якесь інше. Варто діяти!

Діяти так само, як ваше лідерство проявило себе в танковій коаліції. Вірю, що проявиться і в авіаційній коаліції. Бо це ж битва за свободу, і в ній неможливо виграти частково.

Коли у Варшаві нещодавно виступав наш із вами союзник, потужний союзник свободи – Президент Байден, він сказав: «Немає солодшого слова, ніж «свобода». Немає шляхетнішої мети, ніж свобода. Немає вищого прагнення, ніж свобода».

Ми, українці й поляки, це добре знаємо. Тому й немає такого питання між нами, яке ми не розв’яжемо, щоб посилити наш спільний захист. Тому й цей мій візит, переговори тут у Варшаві стали ще одним кроком до перемоги. І я дякую за рішення погоджені сьогодні! За потужний оборонний пакет. Дякую за життя, які ми спільно з вами рятуємо нашою солідарністю!

Дорогий польський народе!

Я певен, ти знаєш, що солідарність охоплює зараз значно більше, ніж долю наших двох народів. Коли ми з вами вільні – це гарантія, що свобода буде міцною в усіх наших країнах-сусідках у Євросоюзі. Румунія й Словаччина, Литва та інші країни Балтії... Всі сильніші, коли ми вільні. Коли ми вільні – це гарантія, що свобода вистоїть у Молдові, не полишить Грузії та прийде, обов’язково прийде в Білорусь.

Що більше свободи буде у нас із вами, навколо нас, то більше гарантій буде й у справедливості. У того, що наш спільний ворог відповідатиме. Справедливо відповідатиме за Биківню та Бучу, за Катинь і Смоленськ. Відповідатиме до кінця свого життя тут, на землі, і навіки – перед Богом.

Справедливість – це буде історичний здобуток наших поколінь, і шлях прокладається так само нашим братерством. Українцями й поляками, що йдуть пліч-о-пліч.

Брати й сестри поляки!

Ще кілька поколінь тому усе те, на чому зараз базується наша сила, було лише завданням.

Єжи Ґедройць учив, що «немає незалежної Польщі без незалежної України». Це вивчено.

І я продовжив би. Не виграти Росії у Європи, коли українець і поляк стоять пліч-о-пліч. Це вивчимо.

І так само, як ми із тобою, Польще, стоїмо разом у цій війні, будемо насолоджуватися й миром. Разом! Пліч-о-пліч в усьому. Разом у Європейському Союзі, разом у НАТО. Це продовження нашої долі вільних народів!

Історичне порозуміння між нашими народами маємо підкріплювати всім. Усім! Усе, що маємо вирішити для інтересів і спокою наших суспільств, повинні вирішити. Від співпраці військової й політичної, економічної та енергетичної до кропіткої роботи істориків.

Коли приймаємо, що людське життя – найвища цінність, ми вшановуємо памʼять і гідність кожної людини. Усіх, хто жив перед нами. Усіх, хто потребує поваги. І тут не повинно бути жодних заборон. Саме наша з вами обопільна й абсолютна повага нестиме світові українську й польську культури. Завжди нестиме! Бо ми назавжди врятувалися нашою єдністю, нашою рішучістю.

Дорогий Жешуве! Я дякую тобі за те, що ти став першим містом-рятівником для України!

Перемишлю! Любліне! Хелме! Дякую вам! Вам, що відкрилися нашим людям у час, коли це було найбільше потрібно!

Гданську і Вроцлаве! Катовіце й Білостоку! Кракове й Варшаво! Кожне місто Польщі, яке стало таким гостинним для наших людей! Я дякую вам!

Дякую за те, що українські діти в Польщі можуть жити в повазі, а українські дорослі отримали від Польської держави закон, що гарантує їм ті ж права й можливості, що є у ваших людей!

Дякую всім волонтерам Польщі – можна гучніше волонтерам? – які допомагають нашим людям тут, на польській землі, та в Україні, навіть ризикуючи своїм життям!

Дякую всім, хто тренує українських солдатів на польській землі!

І дякую кожному польському серцю, що піднімає свої молитви також і за українців!

Дорогі українці, дорогі українки в Польщі!

Щодня працюємо для того, щоб вигнати ворога з України, щоб повернути безпеку всім нашим містам і селам, щоб наші люди, які знайшли прихисток в інших країнах, могли повернутися додому.

І я дякую всім вам, хто допомагає державі!

Дорогі поляки! Усі європейці!

Бажаю вам щасливих прийдешніх Великодніх свят! І всім – перемоги життя над агресією, перемоги в боях, що тривають зараз в Україні!

Слава всім нашим воїнам, які б’ються за нашу й вашу свободу!

Слава Україні!

Chwała Polsce!

 

Володимир Зеленський зустрівся з маршалком Сейму та маршалком Сенату Республіки Польща

Під час візиту до Варшави Президент України Володимир Зеленський провів зустрічі з маршалком Сейму Ельжбетою Вітек та маршалком Сенату Республіки Польща Томашем Павлом Гродзьким.

Глава держави подякував очільникам Сейму та Сенату за чітку й активну позицію парламенту Польщі на підтримку України та за важливі кроки, що допомогли нашій державі дати відсіч агресії Росії.

«Щиро вдячний вам за те, що ви в такому єднанні підтримуєте Україну в нашій боротьбі за незалежність», – сказав Президент.

Володимир Зеленський високо оцінив ухвалення Сеймом і Сенатом спеціального закону про допомогу українцям, а також законодавства, що уможливило постачання в Україну зброї й товарів подвійного призначення.

Глава держави наголосив, що ці рішення стали проявом справжньої солідарності братньої Польщі з Україною та українцями.

Президент також високо оцінив беззастережну підтримку з боку Сейму та Сенату Польщі членства України в ЄС.

Під час зустрічі з маршалком Сейму Ельжбетою Вітек Володимир Зеленський висловив особливу подяку за резолюції Сейму про засудження злочину геноциду в Україні, скоєного Росією, та про визнання РФ державою, що підтримує тероризм.

На зустрічі з маршалком Сенату Республіки Польща Томашем Павлом Гродзьким Президент України відзначив важливість резолюції Сенату про визнання РФ терористичним режимом. Він також подякував за увагу Сенату до проблеми викрадення Росією українських дітей та за нещодавнє ухвалення резолюції, яка закликає до притягнення до відповідальності винних у цьому злочині.

Глава держави наголосив, що ключовим пріоритетом України залишається створення спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії, та висловив сподівання на підтримку на рівні парламенту Польщі відповідних зусиль України.

«Це допоможе нам у подальшому просуванні нашої ініціативи щодо створення спеціального трибуналу», – зазначив Володимир Зеленський.

Також було відзначено важливість вироблення законодавчого рішення, яке дасть змогу використовувати заморожені російські активи для потреб відбудови України.

 

Україна й Польща здатні наповнити новим безпечним і технологічним змістом увесь простір між Балтійським і Чорним морями – Президент на українсько-польському економічному форумі

У Варшаві Президент України Володимир Зеленський і Президент Республіки Польща Анджей Дуда взяли участь в українсько-польському економічному форумі.

Захід спрямований на зміцнення економічних зав’язків між двома державами. У межах форуму українські та польські експерти й бізнесмени обмінювалися думками щодо шляхів розвитку та зміцнення економічних відносин України та Польщі.

Володимир Зеленський, виступаючи перед учасниками заходу, зазначив, що після перемоги над агресором на Україну й Польщу чекає велике майбутнє в розбудові економіки.

«Вранці дорогою до Варшави ми бачили багато різного вантажного транспорту, що їхав у бік України. І це має дуже оптимістичний вигляд, коли бізнес працює з країною, коли бізнес вірить в Україну, коли бізнес розширює свою присутність. Це найочевидніше підтвердження того, що країна має майбутнє. Я дуже дякую вам, Польще, що ви вірите в майбутнє України», – сказав Глава держави.

Президент висловив подяку всьому польському бізнесу й кожній компанії та підприємцю за роботу з Україною та в Україні.

«Я вдячний за кожне виробництво, яке працює, за кожне робоче місце, що створює добробут для українців і поляків, я впевнений, обопільно! І всупереч будь-яким загрозам, будь-яким обставинам часу російської агресії різні польські компанії продовжують працювати в Україні. І всім, хто вірить у нашу державу, вірить не лише в наше майбутнє, а й у наше сучасне, я хочу подякувати й поаплодувати», – зазначив Володимир Зеленський.

Окремо Глава держави відзначив компанії, що працюють у східних регіонах України, які особливо часто зазнають російського терору. Глава держави наголосив, що економічна стійкість забезпечує суспільну стійкість і зберігає нормальне життя.

Він також подякував польським компаніям, які від початку війни надавали й надають матеріали та ліки українським медичним закладам, які допомагали забезпечувати українських дітей, що перебувають у Польщі, та внутрішньо переміщених осіб усередині України.

Президент відзначив польський бізнес, який пішов із російського ринку, проявив людяність, а не прагматизм і цим зробив свою інвестицію у наближення перемоги над російською агресією.

«Я впевнений, що ми збережемо всю економічну й гуманітарну мобілізованість наших відносин і тоді, коли на повну силу розгорнеться дуже важливий і амбітний проект української відбудови. Ми вже працюємо разом для відновлення, але очевидно, що це лише початковий етап», – сказав Володимир Зеленський.

Він висловив переконання, що Україна й Польща здатні наповнити новим безпечним і технологічним змістом увесь простір між Балтійським і Чорним морями.

«Наш економічний, енергетичний, соціальний, гуманітарний, культурний потенціал у балто-чорноморському просторі, впевнений, дасть десятиліття зростання для наших народів, для всієї Європи й кожного нашого партнера», – заявив Глава держави.

Володимир Зеленський зазначив, що всі складні питання українсько-польського порядку денного будуть розв’язані.

«Бо це не складнощі – це дрібниці порівняно з тією міцністю, потужністю, які є в нашій дружбі, у нашому партнерстві», – сказав він.

Президент запросив польський бізнес долучатися до відбудови України як майбутнього члена Європейського Союзу. 

Зі свого боку Анджей Дуда зазначив, що попри війну Росії проти України проводиться українсько-польський економічний форум, бо «ми дивимося не лише на те, що відбувається в цей момент в Україні, а й на те, що буде в майбутньому». «Тому що ми глибоко віримо в перемогу України», – наголосив він.

Президент Польщі переконаний, що після завершення війни спільними зусиллями Україна буде відбудована, стане сучаснішою, готовою до динамічного розвитку країною, яка використовує свій потенціал.

Анджей Дуда акцентував, що вже зараз, під час війни, Польща є найбільшим торговельним партнером України.

«Сьогодні ми можемо сказати нашим підприємцям, що намагатимемося створити найкращі умови для їхнього розвитку. Ми б хотіли, щоб ви взяли участь у відбудові України, але також хочемо, щоб і після війни ви співпрацювали з Україною. Потенціал такої співпраці величезний», – зазначив він.

Президентські подружжя України та Польщі також поспілкувалися з представниками польських волонтерських, рятувальних служб та служб із розмінування, які беруть участь у наданні логістичної та гуманітарної допомоги Україні.

Володимир Зеленський подякував волонтерам і рятувальникам за значну підтримку українського суспільства.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України