Хоча й у вітчизняному оборонному відомстві днями закликали до тиші у прогнозах та термінах цього очікуваного періоду у російсько-українській війні, а аналітики вже обережно переносять його на осінь, все-таки це питання продовжує хвилювати всіх.

Про погоду у контексті контрнаступу України, і не тільки з огляду на прохідність техніки, розмірковують військові оглядачі Defense Express.

Вони стверджують: окрім міцності ґрунту, значну роль у веденні наступальних дій відіграють навіть хмари! Коли мова заходить про будь-які наступальні дії, включно з українським контрнаступом, то одним з факторів, який окреслює його часові межі, є погодні умови.

До речі, про це неодноразово казав, зокрема, й очільник МОУ Олексій Резніков. За його словами, мета наступу — прорвати оборону ворога з використанням сучасної техніки. І важливу роль у визначенні часу початку операції відіграє погода.

І йдеться не про «льотну погоду», яку обов’язково враховують для безпосередньої авіаційної підтримки військ та ведення розвідки за допомогою БПЛА, а про видимість із космосу.

«Річ у тому, що ЗСУ активно використовують супутникову розвідку для планування операцій та локалізації складів з боєприпасами, пунктів дислокації резервних підрозділів, центрів управління та інших важливих об’єктів, знищення яких ще перед наступом має величезне значення. І хоча супутникова розвідка є лише одним з елементів отримання інформації, але це вкрай важливий інструмент, який дає змогу побачити цілі там, де не можуть цього зробити БПЛА.

Звісно, частина супутників, які використовуються для цього, мають технології SAR, дозволяють ігнорувати хмарність та навіть рівень освітленості. Але більшість супутникового угруповання використовує оптичний діапазон», — пояснюють фахівці Defense Express.

Мовляв, отримання повного масиву розвідувальної інформації стане можливим лише тоді, коли над Україною пануватиме безхмарна погода, що дозволить наповнити так званий банк цілей — структурований перелік ворожих об’єктів, які потребують ураження далекобійним озброєнням. І вже за цим результатом має розпочатися «розм’якшення» оборони росіян високоточними ударами у глибині його позицій, які є очевидним маркером початку наступальних дій. І, звісно, вони здійснюватимуться на всіх напрямах для того, щоб не давати підказку ворогу, підсумовують експерти.