Після скандальних подій у Хмельницькому Свято-Покровському кафедральному соборі, підпорядкованому московському патріархату, де священики побили військового, депутати Хмельницької облради зібралися на позачергову сесію, щоб висловити свою позицію.

Своє слово сказали депутати

Відкриваючи сесію, голова обласної ради Віолета Лабазюк закликала до конструктивної роботи та прийняття рішень, які сприятимуть зміцненню нашої єдності, забезпеченню свободи релігійних поглядів, а не пропаганді московських найманців.

До присутніх звернувся і єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський, архієрей Православної церкви України владика Павло, який наголосив, що попри всі випробування, які випали на долю українського народу, — хвороби, війну, знищення ворогами духовності, віри та традицій, — нація бореться за незалежність своєї країни та її мирне майбутнє.

Депутати одностайно ухвалили рішення «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій на території Хмельницької області», яким заборонили діяльність української православної церкви московського патріархату (офіційно зареєстрована як київська митрополія української православної церкви) на території Хмельницької області. Також цим рішенням запропоновано Президентові України визначити законопроект «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» як невідкладний для його позачергового розгляду Верховною Радою України.

А органам місцевого самоврядування Хмельницької області рекомендовано здійснити заходи з проведення інвентаризації земельних ділянок, що перебувають у користуванні української православної церкви (московського патріархату) з подальшим припиненням права користування на такі земельні ділянки шляхом прийняття відповідних рішень.

Більшістю голосів депутати прийняли звернення депутатів Хмельницької обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо припинення договорів оренди з релігійними організаціями, які не виконують вимог законів України.

Свою позицію висловили й депутати Хмельницької міської ради, які на позачерговій сесії скасували право постійного користування на 13 земельних ділянок, на яких розташовувалися релігійні споруди церкви московського патріархату.

Депутати міськради також ухвалили звернення до Верховної Ради України з вимогою на законодавчому рівні заборонити діяльність упц мп. Звернулись і до низки правоохоронних структур, аби ті провели службове розслідування щодо дій патрульних, які виїздили на виклик після побиття військового у кафедральному соборі.

А ще наголосили на необхідності вивчення тих російських пропагандистських матеріалів і літератури, які були знайдені в Хмельницькому соборі членами ревізійної комісії, що почала там свою роботу.

Депутати Кам’янець-Подільської міської ради також одностайно прийняли три звернення щодо заборони московського патріархату на території України, виходу Кам’янець-Подільської єпархії упц мп зі складу російської православної церкви та припинення договорів оренди чи користування упц мп церковними спорудами, що перебувають у державній власності.

Вони також проголосували за 19 проектів про припинення користування земельними ділянками московською церквою і один — про скасування оренди.

І релігійні громади

Як повідомили в Хмельницькій єпархії ПЦУ, цими днями до канонічної Православної церкви України долучилися ще дві громади Кам’янець-Подільського району — Покрови Пресвятої Богородиці села Руда та Святого великомученика Георгія Побідоносця села Цвіклівці Перші. Керуючий Хмельницької єпархії преосвященний єпископ Павло офіційно прийняв ці парафії до складу ПЦУ та призначив їм нового настоятеля.

У ці ж дні хмельничани збирались біля церкви Казанської ікони Божої Матері упц мп, що в обласному центрі, щоб запобігти її розграбуванню. Адже перед тим депутат Хмельницької міськради Віталій Підгайчук сповістив у соцмережах про те, що із церкви почали вивозити ікони. Тож він закликав небайдужих зупинити розграбування церкви та перевести храм до ПЦУ.

А в Ізяславській територіальній громаді в селі Білогородка місцеві жителі хотіли потрапити до церкви, рішення про перехід якої до ПЦУ було прийнято ще в серпні. Та священик упц мп так і не віддав їм ключі від храму. Тож парафіяни вимагали від колишнього настоятеля піти і надати місце для служіння священикам ПЦУ. Однак потрапити всередину змогли лише після того, як зрізали замок. Щоправда, всередині не виявили чаші, Євангелія та риз. Але парафіян це не надто засмутило, оскільки готові забезпечити свою церкву всім необхідним.

— Віднині собор відкритий для усіх, незважаючи на те, хто по яку сторону стояв. Хай приходять і моляться. Православна церква України поповнилась ще одним храмом, — сказав благочинний ПЦУ Ізяславської округи Володимир Ковальчук.

Процес переходу релігійних громад від упц мп до Православної церкви України в області триває. Минулого року із 785 релігійних громад, які належали до упц мп, майже півтори сотні прийняли рішення про вихід зі складу упц. Майже три чверті з них перейшли в ПЦУ, а решта стали незалежними.

Хмельницька область.

Фото надано автором.