«Якось у Прем’єр-міністерки Фінляндії Санни Марін запитали, яким є шлях завершення цієї війни? «Єдиний шлях — росія має піти з України», — відповіла вона. Ця дуже влучна і лаконічна відповідь стала «вірусною» і набрала мільйони переглядів в соцмережах», — зауважила Олена Кондратюк на своїй сторінці у Фейсбуці.

За її словами, незмінний порядок денний Санни Марін у питанні російської агресії звучав так: «Ми неодмінно доб’ємося Перемоги України у війні». За рік повномасштабного вторгнення рф в Україну Фінляндія надала майже мільярд євро гуманітарної та військової допомоги Україні. «Ми дуже вдячні та цінуємо цю підтримку», — наголосила Олена Кондратюк.

На момент призначення в 2019 році на посаду Прем’єр-міністра у свої 34 роки Санна Марін стала наймолодшою очільницею урядів у світі. Проте Марін уже мала досить великий політичний досвід, як депутатка місцевої ради і національного парламенту.

«Санна Марін йде з посади голови уряду, привівши країну до НАТО, з дуже високим рейтингом довіри суспільства у 64 відсотки до її роботи на посту прем’єрки, — акцентувала заступниця Голови Верховної Ради. — Це про високу політичну культуру і традиції, про народовладдя, парламентаризм та демократію. Адже так вирішило суспільство та виборці, бо партія Санни Марін зайняла лише третє місце на виборах і не має змоги сформувати коаліцію».

А ще, зазначила Олена Кондратюк, це історія про те, що уряд, де більшість жінок залучені до ухвалення рішень, може бути успішним та втілювати історичні зміни. Це про особистий приклад наслідування для багатьох дівчат та жінок і про важливість освіти. Заступниця глави парламенту зауважила, що Санна Марін стала першою в родині, хто отримав вищу освіту. І назвала її історію історією про відповідальне жіноче лідерство.

Вл. інф.

Фото: rada.gov.ua