Як повідомляє Суспільне, журналісти-розслідувачі встановили цей факт, скориставшись системою «Російський паспорт». Згідно з даними системи, очільник УПЦ Онуфрій (Орест Березовський) отримав російський паспорт у москві 20 березня 2002 року, а через рік ще й закордонний паспорт громадянина російської федерації.

Розслідувачі зазначають, що це був не перший паспорт Ореста Березовського із двоголовою пташкою. 1998 року він також отримував такий російський документ.

У списку підопічних митрополита Онуфрія, які теж мають російське громадянство, — архієрей УПЦ та намісник Десятинного монастиря, незаконно збудованого в охоронній зоні ЮНЕСКО, Гедеон (Юрій Харон), котрий отримав паспорт рф у москві у 2019-му, а наступного року два закордонні паспорти громадянина росії.

За даними журналістів-розслідувачів, 7 січня 2023-го, через рік після повномасштабного вторг-нення рф в Україну, Гедеон проводив службу в соборі в Казані і молився за російських окупантів.

З грудня 2022 року російський паспорт має і колишній митрополит Ізюмський та Купянський УПЦ Єлисей (Олег Іванов). Під час окупації Ізюма він співпрацював із загарбниками — приймав у своєму храмі представників окупаційної адміністрації та благословляв рашистів на війну проти українського народу.

Після деокупації міста Єлисей втік до Бєлгорода, де й отримав документ із двоголовою куркою. За даними журналістів-розслідувачів, оприлюдненими в ЗМІ, російське громадянство також мають митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонофан (Анатолій Єлецьких); вікарій Тульчинської єпархії, єпископ Ладижинський Сергій (Сергій Аніцой); вікарій Київської єпархії архієпископ Пантелеймон (Віктор Бащук); керуючий Чернівецько-Буковинською єпархією митрополит Мелетій (Валентин Єгоренко); ке-руючий Хустською єпархією митрополит Марк (Микола Петровцій); керуючий Дніпропетровською єпархією митрополит Іриней (Іван Середній).

Повний список журналісті обіцяють опублікувати найближчим часом.

В УПЦ цю інформацію простували. Онуфрій, після оприлюднення матеріалів розслідування, заявив, що не вважає себе громадянином росії, хоч і визнав, що російський паспорт мав, але його начебто позбувся. Він також сказав, що провів 19 років у стінах російської святині — Свято-Троїцької Сергієвої лаври і «мріяв прожити у святій обителі все своє життя».

Митрополит ПЦУ Євстратій (Зоря) порівняв реакцію представників УПЦ на викривальні факти зі скандалом з піснею про «матушку-Русь», які співали в Лаврі підлеглі Онуфрія. Тоді вони теж назвали інформацію про прославлення росії у стінах української святині фейком і вимагали вибачень, і лише згодом визнали, що «звон, який пливе над росією», — прикре непорозуміння.

На думку митрополита Євстратія, своїми заявами Онуфрій лише довів ментальну залежність від «русского міра».

«У нього не лише громадянство російське, у нього ментальна залежність від «русского міра», якої він не лише не позбувся, але навпаки — цінує та плекає її як щось особливо важливе. Для нього лавра в Росії — жаданий райок. Я давно переконаний, що для Гундяєва «русский мір» — лише технологія збереження і поширення влади, сам він в цю всю лабуду не вірить. А ось м. Онуфрій вірить», — написав митрополит Євстратій на своїй сторінці у ФБ.

Тим часом, Служба безпеки України зібрала беззаперечні докази вини керівника Черкаської єпархії УПЦ, який заперечував збройну агресію рф проти України та виправдовував дії загарбників. На відомчому сайті, створеному за шаблонами рпц, митрополит вихваляв московських священників, які допомагають агресору, а також закликав до «об’єднання» релігійних громад у війні проти України.

СБУ також викрила колишнього настоятеля храму УПЦ, який благословляв російських військових під час окупації Харківщини. «У період тимчасової окупації частини Харківської області протоієрей організував постановочну церковну ходу до Дня хрещення Київської Русі, до якої намагався залучити місцевих жителів. За даними контррозвідки СБУ, під час «заходу» він благословляв російських окупантів та освячував їхні колони військової техніки у Куп’янському районі. Увесь «процес» наказав своїм поплічникам зафіксувати на камеру для подальшого оприлюднення на кремлівських медіаресурсах», — повідомляють в СБУ. Під час визволення Харківщини зловмисник разом із сім’єю втік на територію рф. Там його призначили настоятелем Православного приходу Іоанно-Предтеченського храму Тверської і Кашинської єпархії рпц. СБУ повідомила про підозру російському священнику-блогеру рпц, який закликав російських військових вбивати українців.

Фігурантом є прото-ієрей російської право-славної церкви Андрій Ткачов — випускник факультету спецпропаганди військового інституту міністерства оборони срср у москві.

У 2013 році його призначили керівником місіонерського відділу київської єпархії УПЦ та ведучим на телеканалі «Київська Русь». Згодом Ткачов переїхав до москви, а на початку повномасштабного вторгнення публічно підтримав російських окупантів. У проповідях, за даними СБУ, він закликає вбивати українців.