Він пропонує здійснити ревізію комунального майна, землі та споруд, які було передано на Сумщині в оренду чи користування церкві московського патріархату після 1991 року. Провівши інвентаризацію, важливий ресурс треба повернути законним власникам — облраді чи місцевим територіальним громадам.

Депутати обласної ради вважають, що чужинська церква здійснює в Україні антиконституційну діяльність, і цьому необхідно покласти край. Врегулювати проблему запропоновано виконавчій владі — до обласної військової адміністрації спрямовано відповідне звернення. Ухвалений Сумською облрадою документ вирішено також відправити на адреси центральних органів влади, аби питання було вирішено на загальнодержавному рівні.

Як поінформувала на сесії депутатка облради від «Батьківщини» Катерина Приходько, на Сумщині УПЦ (мп) підпорядковано майже 400 релігійних парафій. За її словами, у 2007 році одній із них у Сумах було передано в постійне користування Троїцький Собор. Недалекоглядне рішення прийняв тогочасний склад облради.

Представницький орган, вважає К. Приходько, півтора десятиліття тому знехтував інтересами вірян Свято-Троїцької громади Української Православної церкви, підпорядкованої Київському патріархату. Саме цій конфесії планувалось передати храм, але чомусь зробили по-іншому. Якби не помилкове рішення колег, зараз Троїцький Собор у Сумах належав би ПЦУ, але тепер цю помилку треба виправляти.

Озвучений К. Приходько запит підтримали 35 депутатів із 50 присутніх.

Архієпископ Сумський та Охтирський Православної церкви України Мефодій, виступаючи на сесії облради, поінформував: останнім часом від московської церкви до ПЦУ перейшло майже 30 релігійних громад. Разом із людьми змінюють підпорядкування і священники, але культових споруд ПЦУ не вистачає.

За словами священнослужителя, сьогодні до Воскресенської церкви у Сумах — головного храму ПЦУ — приходять дуже багато людей, аби помолитися за своїх рідних і близьких — українських воїнів, котрі захищають Вітчизну на війні. Але часто віряни змушені чекати своєї черги на вулиці під снігом та дощем, бо у Воскресенській церкві місця на всіх не вистачає.

Тим часом жителі обласного центру масово звертаються до міської влади з вимогою розв’язати гостру проблему, яка вже давно перестала бути «релігійно-церковною».

Електронну петицію сумчанина Юрія Малимоненка впродовж лише двох днів підтримали 282 людини, тоді як для розгляду петиції міською владою треба за 45 днів заручитися підтримкою 250 однодумців. «У нашому місті в абсолютній більшості церков і храмів сидять попи мп, — пише автор петиції. — По суті, вони відіграють роль місцевих підрозділів ФСБ, які співпрацюють із місцевою «ватою».

А я хочу бачити у наших храмах українських священників і чути українську мову».

Сумська область.
На знімку: Свято-Троїцький собор у Сумах.
Фото з відкритих джерел.