Про це повідомив у Телеграмі керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, інформує Укрінформ.  

«Повертаємо додому 100 наших людей - це військові, моряки, прикордонники, нацгвардійці. Серед них є оборонці Маріуполя, «Азовсталі», Гостомеля.

Деякі люди отримали серйозні поранення, мають захворювання. Зробимо все необхідне, щоб кожен з них отримав всю необхідну допомогу», - зазначив посадовець.  

Єрмак заявив, що це був непростий обмін та висловив подяку всій команді.

«Координаційному штабу з питань поводження із військовополоненими за те, що кожен робить те, що часто багатьом може здаватися неможливим. Робить свою роботу, дуже важливу сьогодні. Особливо радий повідомити чудову новину про обмін родичам звільнених з полону людей. Вони довго чекали своїх чоловіків, жінок, батьків вдома. Очікування - це завжди дуже складний та нервовий процес. Наші - вдома. І ми повернемо всіх. Бо люди - головна цінність України», - підкреслив він. 

Пресслужба Міністерства внутрішніх справ поінформувала у Твіттері, що серед військових, яких повернули з полону, є 24 нацгвардійці та 22 прикордонники — службовців системи МВС.

«Це оборонці Маріуполя, Азовсталі, Гостомеля, Чонгара, острова Зміїний, ЗАЕС та ЧАЕС», - зазначили в МВС України. 

З російського полону в понеділок, 10 квітня, визволили захисницю Маріуполя, поетесу Валерію Карпиленко (Суботіну).

Цю інформацію підтвердила в Telegram радниця з комунікацій глави Офісу президента Дар’я Зарівна.

Фото з Валерією Карпиленко (позивний Нава) також опублікував захисник Маріуполя Дмитро Козацький (Орест).

Вона пробула в полоні майже рік, була інформація, що її утримували в окупованій Оленівці Донецької області.

Речниця полку Азов Маріанна Хомерікі сказала, що поки не може повідомити про стан захисниці, подробиці будуть згодом.

У травні 2022 року Валерія Карпиленко розповідала, що під час оборони Азовсталі вийшла заміж за прикордонника Андрія Суботіна, з яким була разом три роки.

Вони обмінялися обручками з фольги. Він загинув через три дні після весілля.

Мати Андрія Суботіна казала, що на момент початку повномасштабного вторгнення її син служив у прикордонному загоні в Маріуполі, а його кохана працювала у прес-службі ДСНС.

Після 24 лютого Валерія Карпиленко приєдналася до полку Азов, незважаючи на ІІІ групу інвалідності. Вони зустрілися на Азовсталі наприкінці березня.

Нагадаємо

10 квітня 2023 року Україна та РФ провели новий великий обмін. Додому з російського полону повернулися 80 захисників і 20 захисниць, які боронили Маріуполь, Бахмут, Гостомель, Чонгар, острів Зміїний, ЗАЕС і ЧАЕС, а також брали участь у боях на різних напрямках фронту.

За даними Укрінформ, станом на квітень від початку повномасштабного вторгнення рф Україна повернула з російського полону 2005 осіб.