Продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Минулої доби наші захисники відбили 52 атаки рашистів на зазначених напрямках, повідомив Генштаб ЗСУ 11.04. Зокрема, на Бахмутському напрямку росіяни намагаються взяти під повний контроль місто Бахмут, бої тривають (на знімку: момент відпрацювання мінометників у районі Бахмута).

Окрім напрямків, про які інформує Генштаб, на Вугледарському після дуже активного періоду бойових дій спостерігається зменшення інтенсивності дій противника. Проте російські війська дедалі частіше використовують проти наших підрозділів вільно падаючі авіабомби. Це зумовлено тим, що позиції ЗСУ біля Вугледара є найкоротшим напрямком до узбережжя Азовського моря. Попри зменшення динаміки наступальних дій на Вугледар, атаки на місто продовжуються. Про це пише у своїй колонці військовий експерт Сергій Згурець.

Як повідомляла британська розвідка раніше, рф перекинула додаткові війська у район Бахмута та почала ефективніше використовувати там артилерію, досягаючи певних успіхів.

«Російські регулярні війська, ймовірно, включно з повітряно-десантними військами, вочевидь посилили цей район, і росія знову більш ефективно використовує артилерію в цьому секторі. Існує реальна можливість того, що на місцевому рівні командири «Вагнера» і російського міноборони призупинили свою ворожнечу і покращили співпрацю», — йдеться в повідомлені міноборони Британії.

У розвідувальному огляді міноборони Британії звернули увагу на повідомлення російських ЗМІ про передачу термобаричних реактивних систем залпового вогню ТОС-1А повітряно-десантним військам росії.

Як зазначається, високоруйнівні ТОС-1А зазвичай використовуються російськими спеціалізованими військами хімічного, біологічного та радіологічного захисту в Україні й раніше офіційно не були пов’язані з десантниками.

«Ця передача, ймовірно, вказує на майбутню роль повітряно-десантних військ у наступальних операціях в Україні. Це, ймовірно, є частиною зусиль з відновлення потенціалу десантників після того, як вони зазнали значних втрат у перші дев’ять місяців війни», — йдеться в огляді.

У свою чергу секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю ARD, відповідаючи на запитання про контрнаступ, заявив: штаб Головнокомандувача ЗСУ ухвалить рішення про його початок в останній момент.

«Якщо хтось думає, що у нас є тільки один варіант, то це не так. Навіть три варіанти — це мало», — зазначив він.


На знімках: на околицях Бахмута разом з іншими підрозділами також воюють мінометники 1-ї артилерійської батареї. Постійні обстріли і артилерійські дуелі. День і ніч чути канонаду. Але українські воїни утримують свої позиції.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.