«Нас розділяли, щоб поневолити і знищити. Чи потрібні ще докази, коли з благословення московської церкви мордують, відловлюють, викрадають наших дітей, а домівки зрівнюють із землею? Ми закликаємо вірян розірвати будь-які зв’язки з упц мп», — сказав голова облради Григорій Недопад, звертаючись до обранців обласної громади.

Під час обговорення цього питання виступили депутати Юрій Поліщук, Анатолій Вітів, Сергій Кошарук, Андрій Бокоч, Іван Мирка та інші, а також до депутатів облради звернувся митрополит Луцький і Волинський Православної церкви України Михаїл. У своєму виступі він наголосив, що ніхто не бореться з церквою, а передусім ідеться про любов до Батьківщини.

Депутати закликали визначити законопроект «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» невідкладним, вирішили заборонити діяльність української православної церкви (офіційно зареєстрованої як київська митрополія української православної церкви) на території Волинської області та рекомендували Волинській обласній військовій адміністрації розірвати договір оренди (користування) на комплекс споруд із релігійною організацією «Святогорський Успенський Зимненський ставропігіальний жіночий монастир Волинської області», а також відповідні договори з іншими релігійними громадами упц, що користуються храмами, які є пам’ятками архітектури.

Також сесія рекомендувала органам місцевого самоврядування Волинської області сприяти зміні підлеглості релігійних громад упц та провести інвентаризацію земельних ділянок, що перебувають у користуванні української православної церкви, з подальшим припиненням права користування на такі земельні ділянки шляхом прийняття відповідних рішень.

Відповідне рішення підтримали всі 54 присутні на сесії депутати.

Волинська область.