Ось висновки військових аналітиків. 

Під час штурму Бахмута загарбники перейшли до сирійської тактики «випаленої землі», тобто намагаються зносити артилерією висотки та інші об’єкти, на які б могли опиратись наші захисники при обороні міста. При цьому рашисти також вирішили задіяти «гастролюючі» групи десантників, що немовби підміняють собою штурмові групи вагнерівців, котрі раніше зазнали важких втрат.

Здавалося б, так воювати — в стилі путінської армії, бо вона вміє лише бити артилерією «по квадратах». Насправді при плануванні війни проти України росіяни розраховували швидко та блискавично брати важливі міста, що далі слугуватимуть опорними точками для подальшого наступу.

Російські військові сформували доктрину бойових дій в урбанізованій місцевості. Продумали навіть два формати дій: «класичний  штурм» — коли важливе місто спочатку оточується, а потім уже його заходять штурмувати війська, та комбінований «злом-штурм» — війська заходять у межу міста «з маршу», а ізоляцію району бойових дій мають виконувати змішані авіагрупи на Ка-52 та Су-25, опціонально — із застосуванням систем дистанційного мінування, аби унеможливити підхід підкріплень від військ противника.

«На папері» все було гладко, але творці доктрини не врахували як мінімум два моменти. Перший — застосування її положень вимагало б від командирів високого рівня ініціативи, інституційно не притаманного армії рф.

Другий — схоже, не заклали бодай приблизний ліміт по часу чи рівнях втрат, скільки має тривати операція зі штурму. Тому й отримали такий результат.

Якщо судити за даними з відкритих джерел, захопити Херсон та Мелітополь наприкінці лютого — на початку березня 2022 року рашистам вдалося за методом «злом-штурм», що забезпечило відносно швидкий результат в умовах, коли Сили оборони України були ще на стадії мобілізаційного розгортання. Захоплювати Маріуполь ворогу довелося за методом «класичного штурму» із тримісячними крово-пролитними боями, на що, схоже, рашисти не розраховували...

Тривалість та рівень невдач рашистів під час битви за Бахмут уже перевершують усі відомі приклади з історії Другої світової. Але тут можна навести таке порівняння: станом на початок січня 2023 року було відомо про втрати рашистів приблизно у 50 тисяч «багнетів», станом на сьогодні ця цифра могла зрости як мінімум на 10 тисяч, якщо не більше, і це при тому, що для штурму того самого Маріуполя окупанти задіяли угрупування майже у 30 тисяч «багнетів».