І тепер, в час війни, саме газети залишаються чи не єдиним інформаційним джерелом для жителів віддалених сіл, де часто відсутній не лише Інтернет, а й мобільний зв’язок.

Але видавати газети, а головне — доставляти їх до читача стає дедалі важче. Обговорити те, як можна вийти із кризової ситуації, голова обласної організації Національної асоціації українських медіа, редактор славутської газети «Трудівник Полісся» Віра Мальчук запропонувала всім редакторам друкованих видань області разом із головою обласної ради Віолетою Лабазюк.

Одне з найболючіших для редакцій питань — складне фінансове становище колективів. На жаль, щоб поліпшити його, лише старань творчих колективів замало. Тож журналісти звернулися до обласної влади з проханням допомогти редакціям не лише покращити комунікацію з жителями регіону, а й зберегти потужний інформаційний ресурс, налагодити співробітництво редакцій з обласною радою та територіальними громадами відповідно до чинного законодавства. Окрім того, вкотре говорили про необхідність налагодити партнерські стосунки з «Укрпоштою» щодо розповсюдження газет.

— Майбутнє у друкованих видань є. Проте наразі вони потребують підтримки, адже газети є незамінним джерелом інформації для жителів краю, — переконана Віолета Лабазюк. — Через місцеві друковані ЗМІ популяризується кожна сфера життя, висвітлюється діяльність підприємств та територіальних громад, доноситься вся необхідна для населення краю, а також внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток у нашому регіоні, інформація.

В обговоренні проблематики друкованих видань узяли участь редактори газет, чия історія налічує десятиліття, — «Шепетівський вісник», «Життя Старокостянтинівщини», «Городоцький вісник» та інших. Вони говорили про те, що значній частині редакцій складно заплатити за папір, послуги друкарні, зв’язок, комунальні платежі, податки. Доволі часто покривати ці витрати доводиться за рахунок зменшення журналістських зарплат. І це заради одного — не допустити припинення випуску газет.

Шукаючи вихід із ситуації, редактори видань докладають чимало зусиль: налагоджують тісну комунікацію з сільськими, селищними та міськими територіальними громадами, намагаються бути цікавими та креативними. Але також потрібне розуміння та підтримка як місцевих і обласних органів влади, так і на рівні держави.

Насамперед редактори Хмельниччини готують пропозиції щодо алгоритму подальших спільних дій для налагодження результативної роботи редакцій з «Укрпоштою». Цьому має посприяти підписаний меморандум про співпрацю обласної ради з регіональним відділенням АТ «Укрпошта», який передбачає консолідацію зусиль у сфері надання послуг поштового зв’язку населенню області. Журналісти шукатимуть сприяння і в Агенції регіонального розвитку області, сподіваючись на грантові кошти для фінансової підтримки друкованих видань.

Хмельницький.