Законопроект, розроблений за участі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України і Держенерго-

ефективності підтримали 299 народних депутатів України.

Фонд створено за європейським принципом «забруднювач платить», який відповідно до Регламенту ЄС про управління енергетикою і кліматичними діями передбачає ці-льове спрямування екологічних податків на енергоефективність та декарбонізацію і застосовується у 21 країні ЄС.

Як підкреслив віце-прем’єр-міністр-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, створення відповідного спецфонду позитивно вплине на реалізацію Національного плану дій з енергоефективності, в тому числі і в реалізації проектів відбудови, які неможливі без урахування принципів енергоефективності.

Важливо, вважають фахівці, що новостворений фонд стане дієвим механізмом для реалізації Держенергоефективності як головного енергоменеджера країни, кроссекторальної політики енерго-
ефективності та декарбонізації на рівні країни, громади, домогосподарства.

«Створивши цей фонд, Україна зробила ще один вагомий крок, що наближає інтеграцію в ЄС та післявоєнну відбудову. Це рішення сприятиме досягненню спільної з ЄС мети — енергонезалежність та безвуглецевий розвиток», — зазначила голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва.

Кошти, які акумулюватимуться до Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації, буде спрямовано виключно на фінансування програм та заходів з енергоефективності, а саме:
 державних цільових програм у сфері енерго-

ефективності, використання відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, декарбонізації;

 компенсацій, здешевлення кредитів та лізингових зобов’язань, залучених фізичними та юридичними особами на енергоефективні заходи, енергосервіс, «зелені» проекти, скорочення викидів СО2;

 виконання боргових зобов’язань за запозиченнями, отриманими державою на реалізацію інвестиційних проектів у сфері енергоефективності, відновлюваної енергетики, декарбонізації.

«Створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації — це результат клопіткої роботи багатьох спеціалістів і перший вагомий крок на шляху активізації роботи Держ-
енергоефективності як головного реалізатора всіх державних політик у сфері енергоефективності», — наголосила Ганна Замазєєва.

«Щиро дякую всім, хто підтримав нашу ідею, — створення фонду. Нарешті в Україні буде постійне джерело коштів для фінансування всіх заходів, які дадуть змогу населенню, бізнесу, місцевій владі впроваджувати енерго-
ефективні заходи та рухатися до енергонезалежності. Заощаджені кошти наша країна зможе спрямувати на свою відбудову, розвиток, покращення соціального добробуту (пенсії, соціальні виплати тощо), а компанії — на підвищення своєї конкурентоспроможності», — прокоментувала посадовиця.

Віктор БОНДАР (за матеріалами прес-служби Держенергоефективності).

Фото з відкритих джерел.