За участю Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка, Віцеспікерки Олени Кондратюк, а також Керівника Апарату Верховної Ради України Вячеслава Штучного відбулося перше засідання Наглядової Ради Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Програма РАДА: наступне покоління».

Сторони обговорили здійснену роботу з метою вдосконалення роботи Верховної Ради України, шляхи подальшого співробітництва, зокрема, щодо розвитку Освітнього центру та Дослідницької служби Верховної Ради України, а також продовження провадження парламентської реформи. Серед тем розмови: план співпраці у наступному календарному році 2023—2024 та взаємодія на шляху інтеграції України до європейського і євроатлантичного простору.

«Україна перебуває на євроінтеграційному шляху, ми маємо статус кандидата в ЄС. Також розпочався парламентський трек щодо вступу у НАТО. Це виклики і перед Українським народом, і перед Верховною Радою України», — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Він наголосив, що у суспільства та світу є великі очікування, тож Парламенту потрібно відповідати цим високим критеріям: «Для цього маємо рухатися спільно разом з нашими партнерами та гнучко розвивати співпрацю щодо парламентської реформи й інших напрямів, відповідно до сьогоднішніх викликів».

«Основне наше завдання — інституційна спроможність, прозорість та довіра до діяльності Верховної Ради України», — акцентувала Віцеспікерка Олена Кондратюк.

Вона також додала, що із цією метою ініційовано розробку Комунікаційної стратегії Верховної Ради України на період до 2027 року. Зокрема, вже напрацьовано концепцію відповідного документа й робота у цьому напрямі триватиме на базі робочої групи за участю керівництва Парламенту, Апарату та експертів програми «РАДА: Наступне покоління».

Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний подякував партнерам за допомогу у вирішенні завдань, які постають перед Парламентом України під час неспровокованої повномасштабної війни росії проти України. «Маємо бути гнучкими в умовах воєнного стану, оперативно реагувати на виклики, ухвалюючи відповідні рішення», — зауважив він, висловивши сподівання на подальшу плідну співпрацю.

Зі свого боку, директор Відділу демократії та врядування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Марк Еллінгстад запевнив українських колег у подальшій підтримці, як це й було впродовж останніх 20 років, зокрема, в організації для Верховної Ради України технічного забезпечення задля вдосконалення її роботи. «Роль Парламенту надважлива. Наше основне велике завдання — шлях України до Європейського Союзу, що потребує ефективної роботи Верховної Ради України», — зазначив він.

Довіра до Верховної Ради України зростає — і це головний результат, констатували партнери та запевнили, що підтримка надалі розширюватиметься. 

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото Вадима САРАХАНА.