11 березня 2022 року окупанти знищили старовинний музей в місті Чернігів, де працювала обласна бібліотека для юнацтва.

День всесвітньої спадщини заснували рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО у липні 1983 року з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць. В Україні відзначення щорічно 18 квітня Дня пам’яток історії та культури було встановлено Указом Президента від 23 серпня 1999 року.

З початку повномасштабного вторгнення росії охорона культурної спадщини набула особливої актуальності, адже окупанти ставлять на меті знищити нашу історію та культуру. Показовими стали два випадки варварського ставлення до культурних надбань українців.

Фото: Олександр Ткаченко.

Уже на другий день війни в Іванкові, що на Київщині, окупанти ущент спалили (на знімку) приміщення історико-краєзнавчого музею, у якому зберігалися роботи Марії Приймаченко. На щастя, завдяки героїзму працівників музею та місцевих мешканців, картини відомої художниці вдалося врятувати з палаючої будівлі.

Фото: Сергій Козлов.

У ніч проти 7 травня не стало й Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди у селі Сковородинівка, що на Харківщині (на знімку). Його знищили російські військові під час обстрілу. Найцінніші експонати вдалося врятувати, але меморіальний будинок зазнав непоправних втрат. Музей був розташований у маєтку XVIII століття, де останні роки свого життя працював та біля якого був похований Григорій Сковорода. Символічно, що 2022 року у світі відзначали 300-річчя з дня народження філософа.

Дві ці історії набули широкого розголосу у суспільстві, утім, виявилися далеко не поодинокими. ЮНЕСКО веде реєстр пошкоджених під час війни пам’яток культури. Як повідомляється на офіційному сайті організації, станом на 12 квітня 2023 року в Україні війною пошкоджено 108 релігійних установ, 21 музей, 90 історичних будівель, 19 монументів, 12 бібліотек та один архів.

Водночас в Україні налічується вісім об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, до речі, історичний центр Одеси до нього долучили зовсім недавно — 25 січня цього року. На щастя, як відзначають в ЮНЕСКО, поки жоден об’єкт Світової спадщини в Україні не постраждав.