Так, за даними Мінагрополітики, програма USAID АГРО планує надати до 367 мільйонів гривень у межах 20 проектів, терміном впровадження до двох років. Очікується, що сума кожного субгранту становитиме від 10 до 36 мільйонів гривень та обговорюватиметься індивідуально.

Метою проекту є покращення доступу невеликих виробників сільгосппродукції до потужностей з доробки, переробки зернових, олійних та бобових культур на продовольчі, кормові, промислові продукти та біопаливо. У свою чергу, це створить потенціал для виробництва продуктів з доданою вартістю та забезпечить розширення каналів та ринків збуту. А отже, якісно та кількісно покращить продовольчу безпеку України та світу.

Очікується, що в межах проектів виконавці — українські суб’єкти господарювання — надаватимуть мікро-, малим та середнім підприємствам (ММСП) експертну, технічну та фінансову підтримку задля розширення переробки зернових, олійних та бобових культур. Діяльність буде спрямовано переважно на розширення діючих переробних потужностей, що призведе до збільшення виробництва продуктів переробки зернових з вищою доданою вартістю для внутрішнього споживання та експорту.

Конкретні заходи можуть включати:

сприяння створенню осередків розвитку регіональних переробних потужностей зернових, бобових та олійних культур;

 виготовлення товарної партії продукції з високою доданою вартістю;

 залучення ММСП до розвитку горизонтального та вертикального партнерства;

 започаткування та/або диверсифікування переробки, підвищення продуктивність переробних потужностей;

 сприяння впровадженню та становленню кращих практик, стандартів контролю якості на різних етапах переробки продукції;

 сприяння започаткуванню та/або диверсифікації виробництва біоетанолу, твердого біопалива з відходів переробки зерна.

За результатами реалізації проекту очікується запровадження не менше двох нових технологій доробки/переробки зерна, збільшення кількості робочих місць. Для нових, створених в межах проекту, переробних підприємств стоїть завдання досягнення планових показників виробництва, а для переробних підприємств, які вже працюють — збільшення обсягів виробництва на 20 відсотків, розширення асортименту виробництва на 25 відсотків, збільшення у перший рік обсягів продажів на 10 відсотків.

Довідково

Дедлайни та заходи програми:

2 травня 2023, 18:00 — реєстрація на передзаявочний семінар, який відбудеться 11:00—13:00, 3 травня 2023.

8 травня 2023, 18:00 — кінцевий термін прийому усіх запитань щодо цього конкурсу.

15 травня 2023, 18:00 — кінцевий термін подання концепцій 1-го етапу.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради України.