У Донецькій області діє 156 нелегальних місць видобутку вугілля, а кількість загиблих у так званих копанках із початку нинішнього року порівняно з минулим зросла вдвічі. Про це заявив на міжвідомчій нараді працівників правоохоронних органів, Держгірпромнагляду, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади прокурор Донецької області Олег Сюсяйло.
«У регіоні розвідано понад 1000 родовищ корисних копалин. Майже 50 відсотків із них містять енергетично цінні види вугілля і тому надзвичайно привабливі для здійснення незаконного видобутку. Вважати це тільки соціальною проблемою вже не можна. Нині це питання пов’язують із неналежним виконанням вимог законодавства з боку органів влади та місцевого самоврядування, контролюючих та правоохоронних органів», — зазначив прокурор.
Проблему варто розглядати не лише з точки зору розкрадання надр та можливої екологічної загрози, а й із точки зору загрози для життя людей, додав Олег Сюсяйло. У прокуратурі вважають, що місцеві органи влади не вживають ефективних заходів щодо охорони надр. У жодному з міст, де є проблема нелегального вуглевидобутку, крім Макіївки, не прийнято місцевих спеціальних програм розвитку мінерально-сировинної бази, раціонального використання та охорони надр, що є порушенням вимог статті 10 Кодексу України «Про надра». Фінансування заходів із ліквідації копанок, за наявності «екологічних» коштів, не здійснюється. Функція державного контролю, делегована місцевим державним адміністраціям, майже не виконується.
Покритикував прокурор області і територіальне управління Держгірпромнагляду за те, що не повною мірою використовує надані законодавством повноваження у здійсненні контролю. Наприклад, обмеження, тимчасова заборонена (зупинення) або припинення діяльності як захід відповідальності до легальних користувачів надр, у межах гірничих відводів яких діють копанки, майже не використовувались. А правоохоронні органи цього року майже не використовували можливості оперативно-розшукової діяльності щодо виявлення осіб, які займаються незаконним видобутком, організованих злочинних угруповань тощо, повідомила прес-служба прокуратури області.
За результатами міжвідомчої наради представникам правоохоронних органів, місцевого самоврядування, органів влади та державного контролю було запропоновано відпрацювати спільний алгоритм у протидії нелегальному видобутку, насамперед спрямований на ліквідацію вже наявних копанок.
 
Донецька область.