Футбол. ЧС-2014. Відбірний раунд. Плей-оф. Перші матчі. 15 листопада. Португалія — Швеція. 1:0. Греція — Румунія. 3:1. Ісландія — Хорватія. 0:0.

Україна — Франція. 2:0. Голи: Зозуля, 61, Ярмоленко, 83 (п).

Україна: П’ятов, Федецький, Хачериді, Кучер, Шевчук, Степаненко, Ротань, Едмар (Безус, 76), Ярмоленко, Коноплянка (Гусєв, 90+2), Зозуля (Селезньов, 86). Тренер — Михайло Фоменко.

Франція: Льоріс, Дебюші, Косєльні, Абідаль, Евра, Матюїді, Погба, Ремі (Сіссоко, 61), Насрі (Вальбуена, 80), Рібері, Жиру (Бензема, 70). Тренер — Дідьє Дешам.

Вилучено Косєльні, 90 (удар суперника рукою в обличчя), Кучера, 90+3 (друге попередження).

Рефері — Джюнейт Чакир (Туреччина).

Київ. НСК «Олімпійський». 67 732 глядачі.  2 градуси.

Збірна України вперше обіграла національну команду Франції. І цілком заслужено. Підопічні Фоменка виявилися підготовленішими до напруженої боротьби, мали потужнішу моральну зарядженість, фізичну перевагу протягом майже всього матчу. Та й загалом наші зіграли тактично грамотніше, ефективніше, нейтралізувавши незаперечного лідера суперників Франка Рібері, вправно контратакували й використовували свої бійцівські якості.

Перший тайм пройшов у напруженій боротьбі, але став зразком майже бездоганної гри в обороні обох команд. Після перерви знервованішими були французи. Це їх, власне, і підвело. Як наслідок, почалися помилки. Спочатку гості програли боротьбу в центрі карного майданчика Роману Зозулі, і той забив. Потім уперше свою команду підвів Косєльні, котрий привіз пенальті.

Під завісу поєдинку пристрасті досягли апогею, і команди заробили по видаленню. Знову Косєльні зробив «подарунок» своїй команді, коли повівся ганебно і був заслужено видалений з поля.

Сьогодні — матч-відповідь у Парижі, і ми маємо певні проблеми. Поєдинок пропустять два ключові оборонці: Олександр Кучер заробив червону картку, Артем Федецький, котрий зіграв просто чудово, перебрав попереджень. Отже, інтрига все-таки жива. Нашим футболістам варто забути про домашню гру, ще раз зібрати всі сили і вистояти в Парижі.

Хоча в цьому протистоянні, якщо розмірковувати об’єктивно, не було явного фаворита. До речі, про це ще тиждень тому казав Андрій Шевченко. Нинішня збірна Франції сильна своїм іменем, та нині українці нічим не гірші від суперника. Приміром, уже одинадцять(!) матчів поспіль наша команда  не зазнає поразок.

***

— Перший тайм ми зіграли краще, ніж другий, — сказав після матчу на диво спокійний зовні Дідьє Дешам. — Але Україна зуміла забити перший, а потім і другий голи. Треба привітати суперника, а нам нічого не залишається, як намагатися відіграти ці два м’ячі. Ваша збірна підтвердила, що є дуже сильним опонентом.

— Чому віддали перевагу Жиру, а не Бензема?

— Таким був мій вибір.

— Цей результат для вас став ударом?

— Звичайно, це удар, бо ми створили низку можливостей, а забила Україна. Та нічого, є ще матч у відповідь.

— Що сталося з вашими лідерами? Склалося враження, що Франція грала на нічию...

— Це не так. Ми не прагнули лише оборонятися, але Україна нав’язала нам свою гру, і наші лідери не змогли виявити свої якості.

— Рібері також не зміг стати лідером?

— Його дуже успішно опікували й позбавили вільного простору.

— Здалося, що Франція побоювалася Україну...

— Мова не про страх. Просто господарі не дозволили нам вести звичну атакувальну гру.

***

Михайла Фоменка журналісти зустріли тривалою овацією.

— Багато емоцій і сил забирають такі ігри, — сказав наставник українців. — Шана нашим хлопцям за те, що вони зрозуміли: психологія буде вирішальним фактором, виявили себе з найкращого боку і забили два м’ячі. Спасибі їм велике! Те саме скажу і вболівальникам. Без них не перемогли б.

Щодо карток, то це робочий момент. Звернемося до резерву. Маємо у списку 25 футболістів, тож просто вийдуть інші виконавці. У суперника, до речі, теж є втрати.

— Чи буде в столиці Франції особливий ігровий рецепт для французів?

— Коли приходиш до аптеки з рецептом, його забирають. Тож доведеться звертатися за новим. Для цього маємо кілька днів...

— Ваша віра в Зозулю — це особливе чуття або щось інше?

— Ми враховуємо всі слабкі й сильні сторони суперника і, виходячи з цього, визначаємо склад.

— Чи не було відчуття, що французи зверхньо поставилися до нашої збірної?

— У жодному разі. Гадаю, що ви самі це бачили. Протягом зустрічі суперник змушував нас перебудовуватися. Думаю, на цьому рівні неповага і зухвалість до опонента просто неможливі. До речі, Дешам в інтерв’ю не раз зазначав, що жодної поблажливості до нас бути не повинно.

— Були якісь сюрпризи в складі збірної Франції?

— Ми подивилися десять її поєдинків, тому нас важко було чимось здивувати. Знали всі їхні схеми. Жодних сюрпризів — усе, як ми й очікували.

— То чи поїде до Бразилії збірна України?

— Дуже хотілося б, але з відповіддю треба трохи зачекати.

— У Франції тиск на суддів може бути набагато сильніший. Чи зумієте підготувати гравців до брудних прийомів суперника?

— Намагатимуся.

...Отже, п’ятниця видалася напрочуд чарівним днем для всіх нас. Непогано було б, якби і сьогоднішній вівторок не зіпсував цей настрій. Дай Бог!

Попереду — Ярмоленко та Федецький, позаду — Рібері.

Отак нечемно повівся Косєльні із Зозулею.

Перемога!

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.