У межах заходу, участь у якому взяли народні депутати, представники органів державної влади, місцевого самоврядування та їх всеукраїнських асоціацій, громадських організацій, експертного середовища, Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України і Ради Європи, відбулась презентація висновку Центру експертизи доброго врядування щодо

Дорожньої карти з доброго демократичного врядування в Україні в частині місцевого самоврядування (Плану заходів, напрацьованого українською стороною за підсумками Діалогу високого рівня у штаб-квартирі Ради Європи в листопаді 2022 року).

Під час круглого столу Україна та Рада Європи підписали Спільну декларацію щодо доброго демократичного врядування у частині місцевого самоврядування. «Це визначатиме впровадження наступних етапів реформи децентралізації», — зауважив Перший заступник глави парламенту Олександр Корнієнко.

Від імені Верховної Ради політик подякував Раді Європи за всю надану допомогу. «Україна — член Ради Європи, і ми багато робимо разом для того, щоб цінності, які лежать в основі створення організації, втілювались у життя в нашій країні», — сказав він.

Нинішній діалог високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період» Олександр Корнієнко назвав продовженням тієї величезної співпраці з РЄ, яка триває вже доволі багато часу. А торкнувшись сьогодення, Перший заступник глави парламенту зауважив, що повномасштабне вторгнення росії в Україну багато процесів поставило на паузу. «Ми розуміємо, що в умовах опору повномасштабному вторгненню, коли країна понад рік протистоїть російській навалі, а в цілому більше дев’яти років, виклики, які стоять перед місцевим самоврядуванням, є надзвичайно великими. І лише разом, у співпраці з колегами з ЄС, ми можемо їх вирішувати. Тому ця дискусія є для нас дуже важливою», — сказав він, додавши, що сильне, розвинуте та відповідальне місцеве самоврядування, яке має існувати в нашій державі і відповідно до Хартії, і потреб людей, — це неодмінна частина нашого треку по членству в ЄС.

«Ми всі розуміємо наскільки це важливо і все робитимемо для того, щоб результати реформи, яка триває не перший рік і високо оцінена нашими партнерами та українцями, не були втрачені, а лише зміцнювались», — констатував політик.

Що ж стосується обговорюваної Дорожньої карти, то це своєрідний план, за яким ми рухатимемося далі, зауважив Олександр Корнієнко та додав, що у цих питаннях між гілками влади є розуміння.

Свої позиції щодо реалізації Дорожньої карти виклали також представники органів державної влади, місцевого самоврядування, всеукраїнських асоціацій та Ради Європи.

Зокрема, керівник департаменту доброго врядування Директорату-ІІ з питань місцевої демократії Секретаріату Ради Європи Даніель Попеску зауважив, що РЄ вражена та вдячна українській стороні за інклюзивність підготовки такого складного документа — Дорожньої карти щодо врядування в Україні. «Ця Дорожня карта має різні розділи, як щодо місцевого самоврядування, так і щодо виборів», — сказав він, додавши, що нині про вибори не йтиметься, а здебільшого про питання, пов’язані з місцевим самоврядуванням та децентралізацією.

«Ми задоволені роботою, яку було проведено, і тим баченням, яке пропонує Дорожня карта і, звичайно, якістю пропозицій та запропонованих дій, що містяться в документі. У проекті нашого висновку також міститься низка пропозицій, які, втім, вас не здивують, бо ми їх вже обговорювали. Є деякі проблемні питання, які потрібно вирішувати, зокрема, щодо статусу районів, зміни ролі місцевих адміністрацій та перетворення їх на префектну форму інституцій, щоправда, це потребує поправок до Конституції, що не можна зробити у воєнний час. Але ми сподіваємось, що доведення реформи до кінця все ж відбудеться», — зауважив Даніель Попеску.

Від імені Офісу глави держави та Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України виступив заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба.

Він висловив вдячність багаторічному партнеру України — Раді Європи в особі пані Клаудії Лучіані та пана Даніеля Попеску за послідовну підтримку у розбудові місцевої демократії, у проведенні важливих реформ у сфері місцевого самоврядування, територіального устрою, місцевих виборів, а також рекомендацій щодо удосконалення законодавства, що регулює діяльність військових адміністрацій.

«Особливого значення набула наша співпраця та діалог з Радою Європи, зважаючи на виклики для європейської спільноти та України безпосередньо, спровоковані військовою агресією російської федерації проти України. Ці виклики багатогранні, але для нас дуже важливо, щоб їх вирішення відбувалося в правовому полі з максимальним збереженням принципів, засад та переваг місцевої демократії», — сказав Олексій Кулеба.

У межах круглого столу відбулось також обговорення питання удосконалення законодавства про місцеві державні адміністрації та забезпечення законності у діяльності органів місцевого самоврядування. Йшлося, зокрема, про законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні» (№ 4298).

Документ, за словами голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталія Безгіна, є хоч і невеликим, проте дуже важливим пазлом у загальній рамці щодо функціонування державної влади в Україні після Перемоги. І з’явитися ця загальна рамка, яка стане спільним продуктом офісу Президента, комітету, міністерства та місцевого самоврядування, має вже найближчим часом.

Засідання круглого столу було організовано у партнерстві з Радою Європи у рамках Програми «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.