Хмельницька область перша серед чотирьох переможців відбору Швейцарсько-українського проєкту UCORD підписала меморандум про взаєморозуміння між Швейцарсько-українським проєктом «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD, Агенцією регіонального розвитку Хмельницької області, Хмельницькою обласною військовою адміністрацією та Хмельницькою обласною радою. Документ передбачає налагодження тісної співпраці та консолідації зусиль, спрямованих на відновлення та розвиток області.

Так, у меморандумі йдеться про посилення інституційної спроможності Агенції регіонального розвитку у відновленні громад і плануванні проєктів місцевого розвитку. Агенція була заснована у 2016 році, однак активно запрацювала у 2019-му. Тепер вона має досвід розробки та реалізації проєктів у різних сферах. Це дасть їй змогу стати майданчиком для діалогу між жителями краю, бізнесом та органами влади у вирішенні багатьох питань, а найперше — розробки стратегії у сферах водопостачання, водовідведення й управління відходами, а також культури та креативних індустрій.

— Розпочинаючи цей проєкт, ми сподіваємось, що користь матимуть усі шістдесят територіальних громад краю, які завдяки програмам розвитку отримають нові робочі місця та фінансові надходження до своїх бюджетів. А це дасть їм змогу забезпечити їх соціальний та культурний розвиток, — зауважила голова обласної ради Віолета Лабазюк.

За словами директора Агенції регіонального розвитку Катерини Савчук, проєкт розрахований на дванадцять років, а розпочинається в партнерстві на перші чотири місяці. У цей термін буде надана підтримка Агенції регіонального розвитку в трансформації її структури управління. У цей час буде визначено основні функції та пріоритети її діяльності, організаційні заходи, розроблено та втілено кадрові й фінансові вимоги. Це дасть можливість визначити всі ті ресурси, які необхідні для забезпечення ефективної діяльності Агенції.

Перша фаза проєкту триватиме до 2026 року. Основна робота буде проводитись за такими трьома напрямами, як «Регіональний розвиток», «Розвиток потенціалу та екологічних послуг», «Соціальна згуртованість через культуру та залученість громадян». При цьому увага буде сконцентрована на якісних змінах у роботі Агенції за прикладом успішного функціонування відповідних європейських агенцій. Ця установа працюватиме над ефективною реалізацією державної регіональної політики, використовуючи принципи згуртованості, прозорого публічного діалогу, ефективного управління проєктами, щоб забезпечити сталий регіональний розвиток, інвестиційну привабливість області та об’єднання мешканців навколо спільних цілей.

— Відновлення та розвиток Хмельницької області — це пріоритетний напрям роботи обласної військової адміністрації і всіх місцевих органів влади. Тому підписаний меморандум допоможе через активізацію ролі Агенції консолідувати наші зусилля під час повоєнної відбудови області і країни, — зазначив перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін.

Хмельницький.

Фото із сайту Хмельницької ОВА.