Двісті тисяч тонн солодкого піску вже зварили на Вінниччині
Виробничий сезон продовжують всі дев’ять працюючих заводів. За прогнозами, загалом у нинішньому році «цукровий Донбас» видасть «на-гора» 300 тисяч тонн солодких кристалів. У жодному іншому регіоні не матимуть такого солодкого показника. Адже станом на середину листопада в Україні зварено лише 765 тисяч тонн цукру.
— Особливістю нинішнього сезону цукроваріння в нашій області є те, що на заводах вдається максимально відібрати з коренів наявний цукор, — каже голова обласної асоціації «Поділляцукор» Микола Власюк. — Середній показник цукристості буряків з початку збирання становить 15,84 відсотка. Вихід цукру з такої сировини — 13 відсотків. Так званий «розрив» становить 2,84 відсотка за допустимої технологічної норми у чотири відсотки. Це один з кращих показників упродовж останніх років.
За словами співрозмовника, відбирати до краплини цукор вдається завдяки вдосконаленню технології виробництва. Власники низки цукрозаводів, зокрема, Крижопільського, Гайсинського, Моївського, Жданівського затрачають значні кошти на технологічне переобладнання цукроварень. Наприклад, на Гайсинському заводі протягом останніх років на вдосконалення технологічного процесу затрачено понад триста мільйонів гривень.
Ще одна складова успіху — підвищення врожайності коренів. Нинішньої осені на Вінниччині в середньому на круг зібрали по 408 центнерів, торік цей показник становив 330 центнерів. Найвища врожайність у Калинівському районі, де в середньому накопано по 530 центнерів буряків з гектара. У Хмільницькому районі — по 460 центнерів, Гайсинському — 427, Козятинському — 423 центнери. Рекордного врожаю досягли в сільгосппідприємстві села Мурафа Шаргородського району. З кожного із 150 гектарів — у загальній структурі посівних площ цукристі займали 10 відсотків — зібрали по 712 центнерів солодких коренів. На запитання, як це вдалося зробити, керівник господарства Микола Копитчук жартома відповідає: «Дуже люблю цю культуру. Не відмовився б від її вирощування навіть тоді, якби була збиткова». За словами кандидата сільськогосподарських наук, завідувача кафедри Вінницького національного аграрного університету Івана Поліщука, високих показників у господарстві досягають насамперед за рахунок     якісного насіння. Знає про це від свого колишнього студента, який нині очолює агропідприємство. Каже, що там вирощують, зокрема, буряки, до коренів яких не пристає ґрунт. «Корінці, ніби вкриті захисною плівкою, — пояснює науковець. — Ви бачили, як виблискують гумові чоботи? Оце щось схоже».
Зібрати врожай цукристих на всій площі буряководам краю вдалося завдяки сприятливій погоді. Вересень налякав частими дощами. Вони настільки затягнулися, що здавалося, пропаде багатий врожай. Зате жовтень-листопад подарували золоті дні, якими сповна скористалися у господарствах. Загалом накопано 2,6 мільйона тонн коренів. З них майже два мільйони тонн сировини вже доставлено на переробку. Решту буряків продовжують вивозити з полів. За попередніми розрахунками, з такої кількості солодких корінців зварять триста тисяч тонн кристалів. Вистачить не тільки до чаю...
 
Вінницька область.
Інфограма Олексія КУСТОВСЬКОГО.
Обсяги виробництва цукру (тисяч тонн) на заводах Вінниччини та кількість переробних підприємств, що працювали в області в 2007 — 2013 роках.