Ухвалений закон, зокрема, врегульовує механізм адміністрування пільг з плати за землі, що засмічені або потенційно засмічені вибухонебезпечними предметами та розташовані на територіях, де ведуться чи велися активні бойові дії або які перебувають під тимчасовою окупацією рф. Для отримання пільг платники податків мають звернутися із заявою до відповідних органів місцевого самоврядування, вказавши кадастрові номери таких земельних ділянок.

Крім того, закон запроваджує механізм надання пільг для зруйновної чи такої, що потребує капітального ремонту, нерухомості. Рішення про надання пільг ухвалюватимуться на підставі даних Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф.

«Звільнення громадян України від сплати податку на землю та нерухоме майно, які постраждали від російської агресії чи перебувають на окупованих територіях, є логічним та справедливим під час воєнного стану», — вважає голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк (на знімку).

Вона нагадала, що ухвалений у першому читанні законопроект стосувався лише податку на нерухомість, проте під час підготовки до другого читання було внесено уточнення, які стосуються сплати земельного податку.

«На превеликий жаль, у нас унаслідок агресії рф є не лише пошкоджені та зруйновані будинки. Величезна кількість землі, а це сотні тисяч гектарів, вщент замінована, тож ці земельні ділянки не можна використовувати. Тому несправедливо сплачувати земельний податок з ділянок, які не можна експлуатувати, обробляти, засіювати», — зауважила вона, додавши, що законопроектом також зафіксовано звільнення від податку на пошкоджену та зруйновану нерухомість.

«Фізичні особи — власники такої житлової нерухомості звільняються від сплати податків за 2021-й та 2022 рік. Для юридичних осіб таке звільнення діє з 1 березня 2022 року, якщо ці території розташовані не в зоні тимчасової окупації чи активних бойових дій. Норма діятиме доти, доки тимчасово окуповані території не будуть визволені та повернуті Україні. Це стосується й земельного податку для фізичних осіб — за 2021-й і 2022 рік вони не сплачуватимуть земельний податок», — зазначила Олена Шуляк.

Пояснюючи, яким є передбачений законопроектом № 7632 механізм звільнення від сплати податку, народна депутатка звернула увагу, що власники повинні отримати довідку від Державної служби України з надзвичайних ситуацій, адже якраз ДСНС здебільшого відповідає за розмінування територій. Тож саме такі довідки використовуватиме Державна податкова служба, щоб мати розуміння — нараховується чи не нараховується відповідний податок.