Микола Сисойович Авакумов (на знімку) з Березного у сільському господарстві не новачок: свого часу був головою колгоспу в селі Кам’янка (у 1932—1933 роках головував на Житомирщині і його батько), а на початку 90-х одним з перших у Березнівському районі створив фермерське господарство «Круги», яке у 2003 році очолив його син Іван. А 72-річний Микола Сисойович, про якого голова Березнівської районної ради Віталій Лашта відгукується як про людину з активною життєвою позицією, поринув у справи громадські: він — член колегії Березнівської РДА, громадської ради при голові РДА, а також очолює асоціацію фермерів Березнівського району.

У Березнівському районі 23 діючих фермерських господарства, лише два з них — «Шанс» і «Поляна» — мають в користуванні понад сто гектарів ріллі. Переважна більшість фермерських господарств ведуть свою діяльність власними силами, без використання найманої праці.

У структурі посівних площ 70 відсотків — зернові, 19 — кормові, 10 — технічні культури, 1 відсоток — картопля й овочі. Лише одне фермерське господарство «Круги» займається вирощуванням овочів, при цьому роблячи ставку на те, щоб вони були екологічно чисті. Чотири фермерські господарства району — «Поляна», «Шанс», «Полісся», «ЛА-АС» — спеціалізуються на тваринництві.

Як практик, Микола Сисойович Авакумов про фермерство у своєму районі знає якщо не все, то майже все. Дуже пишається, що умовив і переконав Тетяну Максимівну Славінську із села Зірне взяти півгектара для вирощування малини, смородини, полуниці. Так з’явилося у районі фермерське господарство «Малинове». Пишається, що його сімейне господарство «Круги» вирощує екологічно чисті овочі, які мають попит на ринку і продаються дорожче.

— У тому, що наші фермерські господарства не мають багато землі, винна, на мою думку, політика держави стосовно села, — розмірковує голова асоціації фермерів Березнівського району Микола Авакумов. По-перше, немає у нашій державі ринку землі, тож фермери не можуть викупити землі, які орендують у держави. По-друге, дуже дорого обходиться оформлення документів на оренду паїв, потребує бюрократичної тяганини, а відтак втрати часу, якого у фермерів завжди бракує. По-третє, селяни теж часто-густо не мають коштів на оформлення документів на володіння паями, знову-таки багатьох відлякує ходіння по чиновницьких кабінетах, та й не хочуть мати клопотів із сплатою податків за здачу в оренду паїв. Тому, на жаль, ще багато паїв не обробляються. Іще такий момент. У житті буває, що власник паю помер, а спадкоємців у нього немає. Раніше фермер міг би орендувати такий пай, оформивши договір оренди із сільрадою на один рік. Щоб земля не заростала бур’янами. Нині ж це заборонено законодавством. По-четверте, якщо фермер узяв би багато землі, то йому для її обробітку потрібно було б залучати найманих працівників, — мав би клопоти із сплатою податків із їх зарплати. Усі ці чинники і позначились на тому, що у нашому районі переважають, так би мовити, дрібні фермери, які мають стільки землі, скільки її можуть обробити зі своєю родиною. Не виняток і наше сімейне фермерське господарство «Круги».

— Уже говорено-переговорено про несправедливі ціни на сільськогосподарську продукцію, а нічого не змінилося, — ділиться наболілим Микола Сисойович. — Це видно і на прикладі нашого Полісся, де в усі часи традиційно вирощували картоплю, льон, жито. Якщо із цінами на картоплю у цьому році більш-менш нормально, то селянин зголосився б вирощувати жито за умови, коли йому це буде вигідно. Ми прорахували, що для цього держава повинна платити йому за кілограм збіжжя по 2 гривні. А вона платить лише від 90 копійок до 1 гривні 20 копійок. То хто працюватиме собі на збиток? Щодо льону, то я, як реаліст, скажу, що вирощування цієї культури на Поліссі уже не відновити. А якби хтось і взявся за вирощування цієї культури, йому потрібно було б мати необхідну техніку і хоча б 700 гектарів, щоб дотримуватися сівозмін і воно було ефективним.

Замість епілогу

Стримують розвиток фермерства у Березнівському районі:

— відсутність ринку землі;

— висока вартість процедури реєстрації договорів оренди землі;

— відсутність дієвої фінансової підтримки фермерських господарств за рахунок коштів державного бюджету і передусім галузі рослинництва.

 

Рівненська область.

Фото автора.