«Цими днями – з робочим візитом у Чеській Республіці. Попереду – участь у Конференції спікерів парламентів ЄС. Матиму ряд двосторонніх зустрічей із очільниками парламентів, у фокусі уваги яких – Україна, протидія російській агресії, наш шлях до повноправного членства в ЄС та наше євроатлантичне майбутнє!» – повідомляється у дописі на офіційній сторінці Руслана Стефанчука на Фейсбуці.

Голова Верховної Ради України вже провів кілька зустрічей із колегами. Зокрема – із головою Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілошем Вистрчілом.

На зустрічі Руслан Стефанчук «подякував Чехії за послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України». А також вручив голові Сенату Чехії орден князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня, яким нагороджено Мілоша Вистрчіла Указом Президента України Володимира Зеленського.

«Для мене є великою честю вручити цю нагороду шановному колезі й справжньому другу України» – наголосив Руслан Стефанчук.

Також Голова Верховної Ради України зустрівся з Президенткою Палати Представників Республіки Кіпр Аннітою Дімітріу

Руслан Стефанчук запросив колегу відвідати Україну, адже «впевнений, що це сприятиме активізації міжпарламентського діалогу між нашими країнами».

Окрім того, він «закликав парламент Кіпру визнати сьогоднішні російські злочини проти українців та Голодомор 1932-33 років геноцидом Українського народу. 

Зупинився на питанні санкцій проти рф. Особливо – проти російської ядерної енергетики та «росатому».

Окремо обговорив питання справедливості». 

Руслан Стефанчук підкреслив, що дуже важливою є «не тільки перемога на полі бою, але й притягнення рф до відповідальності за скоєні злочини в Україні».

«Закликав Кіпр долучитися до створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України.

І наостанок: європейська інтеграція України. 

Почув від колеги слова підтримки вступу України до ЄС. А також те, що Україна має друзів та партнерів», – йдеться у дописі на сторінці Руслана Стефанчука у Фейсбуці.

Фото зі сторінки Руслана Стефанчука у Фейсбуці.

 

Апарат Верховної Ради України й Секретаріат Палати Представників Республіки Кіпр підписали Меморандум про співпрацю

Під час робочого візиту Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука до Чеської Республіки Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний і Генеральний секретар Палати Представників Республіки Кіпр Тассула Жеронімідес, у присутності очільника Українського Парламенту Руслана Стефанчука та Голови Палати Представників Республіки Кіпр Анніти Дімітріу, підписали Меморандум про співпрацю.

Сторони домовилися передавати знання у європейських питаннях та встановлювати принципи й методи співпраці, відповідно до спільних сфер інтересів.

Окрім того, Апарат Верховної Ради України й Секретаріат Палати Представників Республіки Кіпр погодили питання розвитку взаємного співробітництва у таких сферах як: інтенсивний діалог експертних служб парламентів, зв'язку та обміну інформацією; передача професійного досвіду щодо процесу вступу до Європейського Союзу, гармонізація законодавства й моніторинг переговорів про вступ; спільна промоція важливості ролі національних парламентів у процесі євроінтеграції; сприяння діалогу з державними інституціями, залученими до процесу євроінтеграції; співпраця щодо нарощування потенціалу експертних служб парламентів; спільна реалізація проектів міжнародного співробітництва Європейського Союзу та проектів технічної допомоги.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України