Зібравши на рідкість гарний врожай винограду та іншої садовини, аграрії Херсонщини дуже швидко збагнули: для плодів їхньої праці немає збуту! Так, найбільша у краї агрофірма «Радгосп «Білозерський» зібрала нинішньої осені 9,4 тисячі тонн винограду та 12 тисяч тонн добірних яблук, але отримати гідну плату за свою працю та вкладені немалі кошти так і не спромоглася.

— Свіжого винограду вдалося реалізувати лише 150 тонн. Причому посередники давали за нього 1,5—2 гривні за кілограм за собівартості продукції в 3,5—3,8 гривні. З яблуками ще гірше: зібрали врожай ще місяць тому, а жодних пропозицій про його продаж від українських оптових фірм досі не отримали. Доводиться самотужки вивозити плоди до Херсона і продавати з яток по 3,4 гривні, щоб лишень окупити виробничі й транспортні витрати. Але якщо торік із яток розходилося по 5—6 тонн яблук на тиждень, то тепер лише 800—1000 кілограмів. У людей в кризу просто немає коштів, щоб побалувати себе навіть такими дешевими фруктами, — каже директор агрофірми Віктор Сілецький.

Великі та середні виробники садовини і винограду, яким завжди славилася Таврія, ще можуть сяк-так давати врожаю раду — закласти його до сховищ, переробити на виноматеріал, а згодом на вино та горілку. Але попит на спиртне після підвищення акцизів та впровадження мінімальної вартості алкогольної продукції її виробників також не надихає. Що ж до невеличких приватних господарств, котрі не мають сховищ, то їхні власники, найімовірніше, також намагатимуться переробляти непродані виноград та яблука на вино, сидр і спирти у домашніх умовах без ліцензій. І викидатимуть цей більш дешевий, хоча не настільки якісний товар, на тіньовий ринок, тим самим знову-таки зменшуючи попит на легальну продукцію вітчизняних виноробів і їхні доходи.