І саме на цьому — невідворотності юридичної відповідальності росії як запобіжника того, що подібні злочини не повторяться у майбутньому, — Голова Верховної Ради України наголосив під час свого виступу.  Участь у заході взяли також Голова Сенату Парламенту Чехії Мілош Вистрчіл та Голова Палати депутатів Парламенту Чехії Маркета Пекарова Адамова.

У виступі Голова Українського Парламенту зауважив, що цинічна російська агресія, яка сьогодні відбувається в Україні, є найжорстокішою агресією з 1945 року і за рівнем вчинених злочинів проти людства навіть перевершує її.

«Свідомі напади на цивільне населення, використання людей як живих заручників, розстріли й сексуальне насильство, викрадення людей -це та реальність, з якою сьогодні зіткнулася Україна. І це все є результатом цинічної, спланованої і планомірної політики, яку здійснює вище військово-політичне керівництво росії», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він також озвучив жахливі цифри російських злочинів на українській землі, за вчинення яких росія має понести повну юридичну міжнародну відповідальність.

«Кількість злочинів рф просто шокує. Шокує не лише Україну. Шокує світ. 9 883 цивільних особи вбито, серед них — 464 дитини;  13 254 мирних жителі поранено, зокрема 937 дітей; знищено також 66 395 житлових будинків, 2367 навчальних закладів, тисячі медичних, культурних, культових споруд.

Це не просто цифри. За кожною з них — величезна людська трагедія, людський біль і людська втрата. І це лише встановлені злочини, щодо яких розпочаті провадження. Ми ще не знаємо всіх жахів на тимчасово окупованих територіях», — зауважив Руслан Стефанчук.

«Україна буде використовувати всі міжнародні можливості для того, щоб притягти до відповідальності рф: Міжнародний суд ООН, Міжнародний кримінальний суд (МКС), суд з прав людини, міжнародні арбітражі з морського права тощо. Саме зараз настав час відповісти на безкарність, агресію та дикість росії й протиставити цьому цивілізовані принципи верховенства права», — закликав Голова Українського Парламенту європейських колег.

Він також висловив глибоке переконання, що спільний обов’язок усіх цивілізованих країн — разом розкрити всі ці злочини та притягти кожного винного до відповідальності за них.

«Саме злочин агресії був і є першопричиною усіх цих звірств. Невідворотність юридичної відповідальності є запобіжником того, що подібні злочини не повторяться у майбутньому. Наше спільне завдання — розслідування злочинів і притягнення винних до відповідальності. Лише так ми зможемо говорити про справедливу й успішну Європу, де панує верховенство права та права людини», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Голова Сенату Парламенту Чехії Мілош Вистрчіл підтримав українського колегу в тому, що європейська спільнота має стати разом на захист головних цінностей демократії, поваги до людей та законів міжнародного права.

«Сподіваємося на розслідування й справедливе покарання злочинців та засудження терористичних дій росії. Міжнародні інституції, трибунали мають працювати над покаранням страшних воєнних злочинів. Злочинці мають бути покарані в ім’я справедливості та заради майбутнього європейської цивілізації», — наголосив Мілош Вистрчіл.

Голова Палати депутатів Парламенту Чехії Маркета Пекарова Адамова, зі свого боку, наголосила, що вражена озвученими цифрами про злочини російських загарбників в Україні. За її словами, це потребує відповідної реакції європейського та світового суспільства заради правил, які захищають права людини та забезпечують рівне ставлення до кожного.

«Ці страшні цифри свідчать про те, що Україна сьогодні потребує справедливості. Саме тому ми підтримали пропозицію зі створення спецтрибуналу для розслідування та засудження винних у порушеннях прав людини та воєнних злочинах. Беззаконня, яке намагаємося засудити, є настільки шкідливим і руйнівним, що цивілізація не може його терпіти. Ми маємо забезпечити панування правосуддя. Ми зобов’язані допомогти Україні перемогти у війні й відновити справедливість заради нашого спільного майбутнього», — закликала Голова Палати депутатів Парламенту Чехії.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.