Шановні пані та панове голови європейських парламентів!

Шановна пані Президентко Європейського Парламенту!

Дорогі друзі!

Перш за все, я хочу подякувати моїм дорогим чеським колегам — Голові Сенату Мілошу Вистрчілу та Голові Палати депутатів Маркеті Пекаровій Адамовій за запрошення прибути до Праги.

Окремо дозвольте висловити глибоку і щиру вдячність Чеському народу та його демократичним інституціям, які від самого початку підтримали і продовжують підтримувати Україну у боротьбі з російською агресією.

Власне, я хочу скористатися цією нагодою і передати вдячність мужнього і незламного Українського народу усім присутнім у цьому залі главам парламентських делегацій за ту величезну допомогу, що ваші народи, очолювані вами парламенти, глави ваших держав та урядів надають Україні, яка бореться за своє право бути вільною, демократичною, європейською.

Сьогодні я маю високу честь представляти Верховну Раду України на Конференції спікерів парламентів Європейського Союзу.

Це — значною мірою історична подія, адже Український Парламент вперше бере участь у традиційному парламентському Саміті ЄС.


Для мене глибоко символічно, що сьогоднішня Конференція відбувається саме в Празі — столиці гідної і вільної нації, яка пройшла складні етапи боротьби за свій демократичний вибір.

Нації, яка пережила воєнну окупацію, червоний терор та переслідування, але вистояла і перемогла, ставши невід’ємною частиною демократичного світу, набувши членства в Північноатлантичному Альянсі та Європейському Союзі.

Я радий зустрічати разом з вами весну у Празі чи Празьку весну, яку не змогла здолати окупація Чехословаччини, що прийшла на ваші землі на кривавих московських багнетах 55 років тому.

Мені хвилююче бути сьогодні у місті, де народився, творив і знайшов свій вічний спочинок великий Вацлав Гавел.

У 1978 році, характеризуючи тогочасний режим, він писав: «Влада перебуває у полоні власної брехні, тому й вдається до фальші. Фальсифікує минуле. Фальсифікує сьогодення і фальсифікує майбутнє».

Так, брехня завжди була основою комуністичних режимів 20-го сторіччя. Зараз — це основа терористичного і тоталітарного режиму сьогоднішньої росії, яка успадкувала і вдосконалила найжахливіші світові каральні традиції і практики.

Як тоді, так і зараз, кремль готовий на все, аби втримати свою владу та монополію на брехню.

Україна ж обрала шлях до правди і свободи, демократії і гідності. Обрала шлях до європейських цінностей, до європейського співтовариства. І платить за це найвищу ціну.

У відповідь росія розгорнула проти нас жорстоку війну, а проти вас — увесь арсенал погроз і шантажу.

Сьогодні 425-ий день опору України широкомасштабному вторгненню росії. Особливістю цієї війни є прагнення агресора завдати якомога більше людських страждань. Придушити волю людей до спротиву. Залякати і здатися на милість ворога.

Як ще можна пояснити свідомі і цілеспрямовані обстріли й бомбардування житлових районів, лікарень, шкіл, церков, гуманітарних коридорів, об’єктів критичної інфраструктури? Як можна пояснити прямі й недвозначні накази вбивати жінок і дітей, звірства на окупованих територіях? Як, зрештою, пояснити Бучу, Ізюм, Маріуполь?

Однак, росії не вдалось зламати дух українців. Ми не маємо жодного сумніву, що лише боротьба та наша перемога захистять від тотального геноциду, забезпечивши справедливість і відповідальність за всі скоєні злочини.  Відповідальність для всіх винних. Відповідальність від солдата до найвищого керівництва країни-агресора.

Спеціальний міжнародний трибунал — ось що закладе фундамент для притягнення вищого політичного та військового керівництва росії до відповідальності за розв’язання війни.

Тих, хто ще вагається щодо необхідності прийняття такого рішення, запрошую приїхати в Україну: поговоріть з українцями, які втратили найдорожчих, походіть руїнами, відвідайте могили наших героїв, на власні очі переконайтеся, що таке «рускій мір», що таке братерство по-російськи.

Бо, де була школа — тепер згарище, де була лікарня — вирва від снаряду, де був парк — тепер братська могила.

Лише незворотність покарання унеможливить повторення злочинів у майбутньому. Цьому нас має навчити історія.

На жаль, Український народ пережив чимало трагедій, за які винні не понесли справедливого покарання. Але одна з них — особливо болюча.

У результаті штучно організованого у 1932-33 роках сталінським режимом голоду, Україна втратила до 10 мільйонів своїх синів і доньок. Це геноцидне явище ми називаємо Голодомором. Його коріння слід шукати у ненависті і нетерпимості.

Я щиро вдячний тим країнам, які уже визнали Голодомор геноцидом, і закликаю інші долучитися до цього «кола історичної справедливості».

Шановні колеги!

Дванадцять місяців тому українські захисники звільнили перші окуповані території – північ України. Відтоді майже половина захоплених російськими військами українських земель була звільнена. Запевняю вас, що цей процес триватиме до повної деокупації нашої суверенної території в межах міжнародно визнаних кордонів.

Я радий, що проукраїнська коаліція у світі є сильнішою, ніж будь-коли, але перемога потребує рішучих дій. Ми готуємося звільняти Україну й для цього потребуємо важкого озброєння, боєприпасів та навчання українських військових.

Питання надання Україні зброї пройшло серйозну еволюцію, в міцну основу якої лягло ваше відповідальне лідерство у питанні збереження України як держави. І ми вдячні вам за це.

Поруч із «джевелінами» та «енлавами», а згодом системами ППО і танками, сьогодні ми потребуємо сучасної бойової авіації. Україна дуже очікує на рішення щодо надання багатоцільових бойових літаків четвертого покоління. Але Україна очікує і на стратегічні політичні рішення!

30 вересня 2022 року я мав честь разом з Президентом та Прем’єр-міністром України підписати спільне звернення до Організації Північноатлантичного договору ухвалити рішення щодо членства України в НАТО. Звернення до Альянсу було логічним і обдуманим кроком. Ми переконливо продемонстрували готовність стати членом НАТО та відданість демократичним цінностям.

Нас відділяє лише кілька місяців від липневого Саміту НАТО у Вільнюсі, одним із ключових рішень якого ми б хотіли бачити запрошення України до вступу до Альянсу з визначенням чіткого алгоритму, зокрема, часових рамок приєднання. При цьому ми усвідомлюємо, що для ухвалення рішення щодо України необхідний консенсус всіх членів Альянсу. А поки це відбувається, ми пропонуємо реалізувати міжнародні гарантії безпеки для нашої держави.

Саме тому я звертаюся до вас, шановні колеги з країн-членів НАТО, використати свій високий авторитет задля забезпечення цілей, які, наголошую, є нашими спільними, а не суто українськими. Ми будемо вдячні за ухвалення вашими парламентами напередодні Вільнюса резолюцій, що дозволять прийняти у литовській столиці єдино правильні рішення!

Дорогі друзі!

Війна, яку веде росія, — це виклик усьому цивілізованому світу. Відкриття Україні шляху до членства в ЄС — це ваша належна відповідь загарбнику.

Після стратегічного рішення Європейської Ради, що базувалося на позитивних рекомендаціях Європарламенту та Єврокомісії, ми перейшли до етапу виконання вимог щодо членства. Незважаючи на агресію, за останні 425 днів ми значно наблизили Україну до ЄС. В умовах війни вже здійснено великий обсяг роботи з реалізації семи кроків, визначених Єврокомісією. На ваших столах серед матеріалів Конференції ви знайдете брошури з найактуальнішою інформацією щодо виконання згаданих рекомендацій.

Україна планує досягти максимальних результатів до моменту проміжної оцінки Єврокомісії у наступні місяці і я вірю, що це дозволить розпочати переговорний процес щодо вступу вже наприкінці цього року.

Ми вдячні ЄС за сприяння у створенні Офісу з підтримки адаптації українського законодавства до acquis ЄС. Я також хочу скористатися цієї нагодою і окремо подякувати Європейському Парламенту та Президентці Роберті Мецолі за підтримку й готовність максимально задіяти наявні ресурси для допомоги українському парламенту.

Раніше цього місяця ми провели Перше спільне засідання комітетів Верховної Ради та Європарламенту і досягли згоди щодо подальшої структурної галузевої співпраці. Я прошу національні парламенти держав-членів ЄС приєднатися до цього діалогу у рамках наявних механізмів взаємодії. Ви маєте безцінний досвід з впровадження права ЄС в національне законодавство, а Україна потребує цього досвіду.

Хочу окремо звернутися до керівників-парламентів країн, які, як і Україна, є кандидатами на вступ до Європейського Союзу.

Ми — не конкуренти, а однодумці, бо нас об’єднує спільна мета: інтеграція у європейський політичний, економічний і гуманітарний простір. Запрошую вас до співпраці для досягнення наших спільних цілей!

Шановні учасники конференції!

Розгорнута росією війна стала для нас великим випробуванням у енергетичній сфері. Ми пережили, мабуть, найважчу зиму у своїй новітній історії. Наш енергетичний сектор став одним із головних об’єктів військової агресії. У ті страшні й темні дні Україна виглядала з космосу як темна пляма. Але світло і тепло сердець українців і українок генерували силу віри і жагу до перемоги, не давши нам зламатися.

Пані та панове!

Війна щоденно забирає життя українців, руйнує їхні оселі, позбавляє нас життєво необхідної інфраструктури. Допомога Європейського Союзу та його країн-членів є безпрецедентною. Ті фінансові, логістичні, правові рішення, які були ухвалені задля допомоги Україні, є, без перебільшення, життєдайними. Ми вдячні і завжди пам’ятатимемо про це.

Але, навіть в умовах війни, ми мріємо про мир, про повернення до спокійного життя і відбудову звільненої від ворога України. Саме з цією метою Президент України Володимир Зеленський запропонував світу формулу миру, яку я прошу вас і очолювані вами парламенти підтримати як в цілому, так і окремі її сегменти. Розвиток спільними зусиллями парламентського виміру цієї ініціативи може суттєво скоротити шлях до припинення війни і встановлення справедливого миру.

Хочу наголосити, що нам не потрібно чужого, але ми зробимо все для того, щоб відстояти своє!

Ми маємо намір й надалі активно розвивати парламентський вимір ще однієї ініціативи Президента України, відомої вам, як Кримська платформа.

Мені надзвичайно приємно, що після Республіки Хорватія господарем Другого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи восени цього року стане Чеська Республіка. Ближчим часом усі ви одержите наші з Маркетою офіційні запрошення на цей Форум.

Ще одним нашим спільним завданням є відбудова України. Тож запрошую долучитися до цієї важливої справи. Скажу більше — відбудова України має бути профінансована за рахунок вилучених у росії активів, зокрема, фінансових ресурсів, що уже є чи будуть заморожені.

Наше бачення є чітким: за російську агресію має платити російська федерація. Це — важливий елемент справедливості. Велика частина російських активів, які є доволі значними, знаходиться в юрисдикції європейських країн. І тому потрібен реальний, швидкий і законний механізм спрямування російських активів на компенсацію збитків, завданих російською війною.

У листопаді минулого року Генасамблея ООН проголосувала довгоочікувану резолюцію щодо створення Компенсаційного механізму відшкодування шкоди, завданої Україні внаслідок збройної агресії рф. Це рішення створює юридичне підґрунтя для країн, в яких знаходяться заарештовані активи рф, і ці країни тепер можуть перейти від дискусій до дій.

Дорогі друзі!

Ви є прямими представниками майже п’ятисот мільйонів громадян Європейського Союзу. У ваших парламентах представлено все різноманіття політичного спектру Європи. Ви реагуєте на виклики, які стоять перед вашими суспільствами. Але головним викликом для нашого континенту сьогодні є російська агресія. Лише перемога у цій війні дозволить реалізувати проект під назвою «Об’єднана Європа». Ключ до перемоги знаходиться в єдності і тому я закликаю вас всіх до її збереження.

Ви дуже багато зробили для України. Немає слів, які могли би передати безмежну вдячність українців. Прошу вас, залишайтеся благородними амбасадорами справедливості, надійними і справжніми друзями України, яка обов’язково переможе.

На початку свого виступу я згадав Празьку весну. Я щиро вірю, що вже зовсім скоро до українців прийде справжня Європейська весна, яку ми разом зустрінемо у Києві, столиці звільненої України, повноправного члена Європейського Союзу і Північноатлантичного Альянсу.

Дякую за увагу!

Слава Україні!

Руслан Стефанчук зустрівся з очільниками парламентів Італії, Швеції, Латвії та Нідерландів на полях Конференції голів парламентів країн ЄС

На теренах першого дня роботи Конференції голів парламентів країн Євросоюзу у Празі Голова Верховної Ради України продовжив ряд робочих зустрічей із розмов із Головою Палати Депутатів Парламенту Італійської Республіки Лоренцо Фонтаною, Спікером Риксдагу Королівства Швеція Андреасом Норленом, Головою Саейми Латвійської Республіки Едвардсом Смілтенсом, а також Спікеркою Палати Представників Генеральних Штатів Королівства Нідерланди Верою Бергкамп і Президентом Сенату Генеральних Штатів Королівства Нідерланди Яном Ентоні Брауном.

Основні теми зустрічей — шлях України до Європейського Союзу та НАТО, створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії та притягнення росії до відповідальності за скоєні звірства, а також реалізація формули миру Президента України Володимира Зеленського.

Під час зустрічі із Головою Палати Депутатів Парламенту Італійської Республіки Лоренцо Фонтаною Руслан Стефанчук висловив вдячність Італії за підтримку, яку Україна вже отримала на шляху до Європейського Союзу, адже серед тих, хто голосував за статус кандидата, є голос «за» й від Італії.

Голова Парламенту України висловив сподівання, що вже цього року можна буде говорити про відкриття перемовин щодо повноцінного членства України в Євросоюзі: «Попри війну, Парламент України продовжує працювати та приймати всі необхідні закони».

Водночас він наголосив, що для України є важливим питання справедливості, зокрема, створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії, який є першим злочином, що породив усі інші звірства, котрі росія скоює в Україні. Також Руслан Стефанчук запросив Італію підтримати формулу миру Президента України Володимира Зеленського.

Голова Верховної Ради України запросив Голову Палати Депутатів Парламенту Італійської Республіки відвідати Україну, аби на власні очі побачити результати російської агресії.

Під час розмови зі Спікером Риксдагу Королівства Швеція Андреасом Норленом Руслан Стефанчук висловив вдячність Швеції за допомогу: військову, фінансову та гуманітарну.

Голова Верховної Ради України звернувся  до Спікера Риксдагу Королівства Швеція визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом Українського народу, адже для України є важливим відновлення історичної справедливості.

Зі свого боку, Андреас Норлен зауважив, що потрібна подальша координація зусиль для продовження допомоги Україні. Він запевнив, що підтримка надаватиметься Україні стільки, скільки буде потрібно.

Під час зустрічі із Головою Саейми Латвійської Республіки Едвардсом Смілтенсом Голова Верховної Ради України висловив вдячність за всю надану допомогу, зокрема, військову та фінансову. Він також наголосив про важливість шляху України до Європейського Союзу та НАТО, подякувавши Латвії за підтримку.

Зі свого боку, Едвардс Смілтенс зауважив, що Вільнюський саміт має відбутися з конкретними заявами щодо України.

«Україна виконала всі рекомендації та готова розпочати переговори про повноправне членство в ЄС», — акцентував Руслан Стефанчук під час зустрічі зі Спікером Палати Представників Генеральних Штатів Королівства Нідерланди Верою Бергкамп і Президентом Сенату Генеральних Штатів Королівства Нідерланди Яном Ентоні Брауном. «Повноцінний мир настане не лише після перемоги на полі бою, а й в усіх міжнародних судових інституціях. Для України необхідна повна перемога над агресором», — наголосив Спікер Парламенту України.

Колеги запевнили, що Парламент Нідерландів готовий до повної підтримки України та Українського народу й боротиметься разом до кінця. Водночас Президент Сенату Генеральних Штатів Королівства Нідерланди Ян Ентоні Браун зауважив, що Нідерланди доєднаються до відбудови України: «Ви захищаєте не лише себе, а й усю Європу».

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук запросив очільників парламентів взяти участь у Другому парламентському саміті Кримської платформи, який відбудеться 24 жовтня у Празі.

Голова Верховної Ради України зустрівся із очільниками німецького Бундестагу та Бундесрату

Голова Верховної Ради України на теренах Конференції голів парламентів країн-членів Європейського Союзу зустрівся із Президенткою Бундестагу Німеччини Бербель Бас та Президентом Бундесрату Німеччини Петером Ченчером.

Руслан Стефанчук подякував щирим друзям України за постійну потужну допомогу, за провідну та лідерську роль у важливих питаннях для перемоги нашої країни у цій жорстокій та неспровокованій війні.

Зокрема, Голова Українського Парламенту наголосив, що Німеччина вже надала багато озброєння та техніки, які часто вирішують питання перемоги на полі бою на користь України.

«Німецька зброя продовжує рятувати українські життя. Сподіваюся, що в найближчому майбутньому вона також допоможе звільнити наші території й людей. Дякую вам за такий високий рівень взаємної довіри і відносин», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Основний акцент під час зустрічі було зроблено на стратегічних для України питаннях, а саме, вступі України в ЄС та НАТО. Голова Українського Парламенту закликав Німеччину прийняти резолюцію на підтримку заявки України на вступ до Альянсу, що стало б потужним знаком міжпарламентського співробітництва з боку Бундестагу для Українського Парламенту та Українського народу .

Також сторони обговорили вкрай важливі питання для України: питання справедливості, в якому Руслан Стефанчук закликав німецьких колег схвалити міжпартійну резолюцію на підтримку створення спецтрибуналу для росії для притягнення до відповідальності за злочин агресії щодо України; питання підтримки Німеччиною формули миру Президента Зеленського та втілення окремих її пунктів в життя.

Йшлося під час зустрічі і про відбудову України. Голова Парламенту України подякував Німеччині за вже надану допомогу, зазначивши, що Україна покладається на подальшу підтримку Німеччини у відновленні та реконструкції зруйнованої війною інфраструктури.

Окремо Голова Верховної Ради України подякував німецьким колегам за ухвалене рішення по визнанню Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу.

«Я дякую, що Бундестаг відгукнувся і прийняв цю резолюцію. Це і є підтвердження історичної справедливості того, що відбулося. Ми переконані, що, як ми зараз притягли росіян до історичної відповідальності за Голодомор, так і найближчим часом ми притягнемо їх до відповідальності за всі ті звірства і геноцид, які вони чинять сьогодні», — наголосив Руслан Стефанчук.

Президентка Бундестагу Німеччини Бербель Бас зауважила, що Німеччина, й Бундестаг зокрема, й надалі будуть шукати найкращі рішення для того, щоб допомогти Україні.

Окрім того вона зауважила, що сьогоднішня зустріч має велике стратегічне значення, адже Бундесрат представляє 16 федеральних земель Німеччини, які мають великий вплив у прийнятті рішень щодо допомоги Україні, гуманітарної, фінансової та військової підтримки, а також щодо підтримки громадян України, які зараз проживають на території Німеччини.

Вона також запевнила Голову Українського Парламенту, що Бундестаг обговорить питання поступу України в ЄС та НАТО.

«Скоро відбудеться саміт НАТО у Вільнюсі і ми також будемо обговорювати питання України. Поряд із інтеграцією до ЄС, це є дуже важливим шляхом для вас і ми зробимо все можливе, щоб вам допомогти. Адже, навіть, коли  ми досягнемо миру, нам потрібні гарантії безпеки для України», — наголосила Бербрель Бас .

Президент Бундесрату Німеччини Петер Ченчер, зі свого боку, висловив сподівання на  плідну співпрацю із Парламентом України у ряді питань, зокрема, у майбутній відбудові України. Німеччина готова втілювати  практичні проекти для  відновлення та відбудови інфраструктури конкретних  міст нашої держави.

Руслан Стефанчук провів зустріч із Головою Великих Національних Зборів Туреччини

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся  із Головою Великих Національних Зборів Турецької Республіки Мустафою Шентопом. Зустріч відбулася на теренах Конференції голів парламентів країн ЄС, що проходить цими днями у Празі.

Сторони обговорили головні питання міжпарламентського співробітництва та співпраці у вимірі безпекового простору Європи та світу в цілому.

Зокрема, Голова Українського Парламенту закликав Туреччину, як країну–члена НАТО, до підтримки євроатлантичної перспективи України.

«Я сподіваюся, що Туреччина підтримає прагнення України про вступ до північноатлантичного Альянсу. Для України підтримка з боку парламенту Туреччини є важливою, особливо напередодні саміту НАТО у Вільнюсі», — закликав турецького колегу Руслан Стефанчук.

Окремо він подякував Туреччині, Президенту Республіки та її парламенту за лідерство у питанні продовольчої безпеки, зокрема, за внесок Туреччини в досягненні домовленостей щодо Чорноморської зернової ініціативи, а також її продовження.

Крім того, співрозмовники зупинилися на питанні підтримки Республікою формули миру Президента Володимира Зеленського. Голова Українського Парламенту закликав Туреччину взяти під патронат окремі пункти мирної ініціативи України та приєднається до інших.

Не оминули сторони й питання євроатлантичної інтеграції України, де взаємна співпраця є важливим чинником отримання повноцінного членства в ЄС нашими країнами, та створення спеціального трибуналу для  росії, який дасть відповідь на питання її вини у злочині агресії.

Голова Великих Національних Зборів Турецької Республіки Мустафа Шентоп від імені турецького народу і Національної Асамблеї висловив вдячність за солідарність та допомогу України під час нещодавніх трагічних подій у Туреччині, попри те, що Україна сама перебуває у стані війни.

«Така солідарність по відношенню до нас і вся гуманітарна підтримка високо оцінена турецьким народом і ніколи не буде забута», — наголосив Мустафа Шентоп.

Він також зазначив, що Туреччина рішуче підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах.

«Наша підтримка України у її справедливій боротьбі продовжиться й надалі. Така політика Туреччини — це принципова позиція, якої вона притримується з часу незаконної анексії Криму.

Усі наші депутати й урядовці чітко демонструють таку позицію та її підтримку на кожній міжнародній платформі і при кожній нагоді, зокрема, й під час наших зустрічей із російською стороною», — зауважив Голова Великих Національних Зборів Турецької Республіки.

Він також запевнив українського колегу, що політична, гуманітарна та технічна допомога Україні триватиме і надалі, зокрема, Туреччина надаватиме перевагу проектам у контексті відновлення, яке має велике значення для майбутнього України.

Голова Верховної Ради України зустрівся із Спікеркою Сеймаса Литви

У другий день Конференції голів парламентів країн ЄС, що проходить у Празі, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук продовжує  зустрічі зі своїми колегами-спікерами на теренах парламентського Саміту.

Сьогодні Голова Українського Парламенту зустрівся із Спікеркою Сеймаса Литви Вікторією Чмілітє-Нільсен.

Головною темою зустрічі був прийдешній Саміт НАТО, який проходитиме саме у столиці Литви Вільнюсі.

Голова Парламенту України висловив щиру подяку особисто Спікерці та всьому Сеймасу зокрема, за резолюцію про якнайскоріше набуття Україною членства в НАТО.

«Це черговий прояв вагомої підтримки України. Україна покладає великі очікування на саміт НАТО у Вільнюсі. Найважливішим його результатом має стати визначення бачення Альянсом модальностей та чітких часових рамок вступу України до НАТО», — зазначив Руслан Стефанчук.

Крім того, він подякував вже вкотре за ту велику допомогу, що надає Україні Литва від самого початку повномасштабного вторгнення і ці кроки, за словами Голови Українського Парламенту, є дуже цінними для нас.

Водночас він наголосив, що для України є дуже вагомою та важливою підтримка Литвою нашого шляху до повноцінного членства в ЄС, перемовини про які Україна розраховує розпочати вже у цьому році.

Окрім того, сторони обговорили ряд важливих для України питань політичного та економічного характеру: продовження та посилення санкційного тиску проти держави-агресора; формулу миру Президента Володимира Зеленського, яка, за словами Голови Парламенту України є формулою справедливого, а не вимушеного миру та інше.

Насамкінець Голова Верховної Ради України запросив литовську колегу до участі у ІІ Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться цьогоріч у жовтні у Празі.

Спікерка Сеймаса Литви Вікторія Чмілітє-Нільсен, зі свого боку, запевнила українського колегу, що Парламент Литви і надалі буде приймати та продукувати важливі для підтримки України рішення та резолюції. Зокрема, зазначила про повну підтримку Сеймасом євроінтеграційного та євроатлантичного курсу України.

«Литва прагне, щоб Україна отримала запрошення в НАТО. Це наша позиція, яку ми доносимо до наших партнерів. Вчора мали зустріч з Польщею, Латвією, Естонією і вони нас також запевнили у підтримці. Ми зробимо все можливе і сподіваємося на результат», — підкреслила пані Спікерка.

Водночас вона зауважила, що саміт НАТО у Вільнюсі відбувається в абсолютно історичний час і рішення, які будуть ухвалюватися, також стануть історичними, тому «парламенти і спікери не можуть залишатися осторонь творення історії».

«Ми намагаємося зробити все можливе на всіх рівнях, щоб допомогти вам. Тому що Україна увесь час у нас на думці і це одна тема, щодо якої всередині нашого парламенту політично немає ніяких розбіжностей», — наголосила Вікторія Чмілітє-Нільсен.

Руслан Стефанчук зустрівся з Головою Національної Ради Словацької Республіки

В межах  роботи другого дня Конференції голів парламентів країн ЄС, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Головою Національної Ради Словацької Республіки Борисом Колларом.

Спікери двох парламентів особисто зустрілися вперше й Голова Українського Парламенту висловив впевненість, що після сьогоднішньої зустрічі міжпарламентське співробітництво двох країн набуде ще більш високого рівня. 

Руслан Стефанчук також висловив щиру вдячність Словаччині за всебічну військову, гуманітарну та політичну підтримку, яка надається нашій країні з перших днів повномасштабного вторгнення росії.

Окремо Голова Верховної Ради України подякував Словаччині за підтримку надання Україні статусу кандидата на набуття членства в ЄС, наголосивши, що розраховує на таку ж потужну підтримку подальшої європейської інтеграції України, зокрема, початку перемовин про повноцінне членство вже цьогоріч.

Під час розмови Руслан Стефанчук також зазначив, що ще однією стратегічною метою України є членство в НАТО і нам важливі тут авторитет і підтримка Словаччини. 

Детально сторони зупинилися на питанні створення спецтрибуналу для росії за скоєні в Україні злочини. Голова Українського Парламенту подякував Парламенту Словаччини за ухвалення резолюції, що підтримує його створення.

Також він закликав Словацьку Республіку підтримати реалізацію української мирної ініціативи — формули миру Президента Володимира Зеленського, яка для України є втіленням справедливого та надійного миру для майбутнього Європи та світу.

Не обійшли увагою учасники і питання історичної справедливості, зокрема Голова Українського Парламенту закликав парламент Словаччини визнати Голодомор 1932-33 років геноцидом Українського народу, адже саме непокарання цього злочину призвело до виникнення в сучасному світі вже нового, який здійснює росія в Україні.

«росія — країна-агресор, яка має бути покарана і має відшкодувати всі збитки, нанесені Україні», —  Голова Національної Ради Словацької Республіки запевнив українського колегу, що Парламент Словаччини зайняв чітку позицію, ухваливши резолюції про засудження агресії росії та визнання російського режиму терористичним, а рф – державою-спонсором тероризму.

Він також наголосив, що Словацька Республіка  є надійним партнером України, який  підтримуємо нас у справедливій війні та обороні своєї країни.

«Ми зробили максимум, що могли у допомозі вам і це не завжди для нас було легко. Але ми стали поряд з вами з перших днів агресії», — зазначив Борис Коллар.

Водночас він зауважив, що Словаччина повністю усвідомлює, що  Україна воює також за Європу і це не тільки наша війна — «ви обороняєте і нас».

«Ми розуміємо, якщо Україна програє цю війну, то наступними будемо ми, Естонія, Латвія, Молдова. І якщо ми путіна не зупинимо, то він буде йти далі», — зазначив Спікер.

Він також наголосив, що росія має заплатити за свою агресію, зокрема, фінансово та юридично.

«Вони мають понести покарання за  злочини, насильство, геноцид, порушення всіх пунктів Женевських конвенцій.  Ми погоджуємося  із ініціативою створення  спеціального трибуналу, де всі винні будуть притягнуті до відповідальності», — підкреслив Борис Колларом.

Також, від імені Парламенту Словаччини, він висловив беззаперечну підтримку членства України в ЄС і НАТО.

«Ми вас будемо підтримувати. Знаємо, що вже багато реформ було виконано і докладено дуже багато зусиль. Це складний процес, але я переконаний, що після виконання усіх семи рекомендацій, можуть бути розпочаті перемовини стосовно повноцінного членства України в ЄС», — запевнив українського колегу Голова Національної Ради Словацької Республіки.

Відбулася зустріч Голови Українського Парламенту із очільником Народної Скупщини Республіки Сербія

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся із Головою Народної Скупщини Республіки Сербія Владимиром Орличем. Спікери парламентів поспілкувалися в межах Конференції голів парламентів країн-членів ЄС, який працює цими днями у Празі.

Голова Верховної Ради України наголосив на тому, що така зустріч — вагомий крок до посилення та поглиблення співпраці між парламентами двох країн. Він також зазначив, що для України важливо долучення Сербії до міжнародної коаліції на підтримку України.

Також він закликав Сербію до співпраці у справі набуття повноправного членства обох країн в ЄС.

«Ми є кандидатами в члени ЄС і прямуємо в одному напрямку, разом бачимо одну мету, до якої маємо прийти», — зауважив Голова Українського Парламенту.

Саме тому, за його словами, Україна вкрай потребує справедливого миру, який повністю відображений у формулі миру Президента України Володимира Зеленського, до якої Руслан Стефанчук закликав долучитися і Сербію, як країну, яка знає, що таке війна та як важко дістається мир.

Крім цього, він закликав Сербію долучитися до створення спецтрибуналу,  щоб засудити злочин агресії росії, як початкового, що вже привів до 75 тис. інших злочинів, вчинених росією в Україні.

Голова Верховної Ради України також запросив Спікера парламенту Сербії відвідати Україну, аби на власні очі побачити результати російської агресії.

«Я просто хочу показати Вам те, що залишила росія у моїй державі. І це не картинки в інтернеті чи відеозйомки. Те, що ви побачите особисто, — ці жахливі враження залишаться з вами назавжди», — зауважив Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Голова Народної Скупщини Республіки Сербія Владимир Орлич подякував за запрошення відвідати Київ та запевнив українського колегу в тому, що Сербія повністю підтримує територіальну цілісність та суверенітет України.

«Для нас це дуже важливо і принципово. Ми щиро шкодуємо про жахливу ситуацію у вашій країні, про цю страшну війну, і ми підтримуємо вас і постійно говоримо про це», — зазначив Владимир Орлич.

 «Сербія вже приєдналася до відповідних резолюцій на підтримку України в рамках ООН та інших міжнародних організацій», — наголосив Голова парламенту Сербії.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України