Організація готує резолюцію, яку має підтримати абсолютна більшість, –  повідомила заступниця Голови Комітету Парламенту з питань інтеграції України до ЄС, голова Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи Марія Мезенцева.

«Станом на середину квітня українська влада має 19384 заяви від батьків та родичів стосовно викрадення й незаконного переміщення українських дітей на територію рф і білорусі. Наше завдання – повернути всіх на Батьківщину. Звісно, таких дітей може бути більше», –   зазначила парламентарій.

За її словами, термінові дебати в ПАРЄ мають бути результативними й наші партнери готові підтримати відповідну резолюцію.

«Однозначно очікуємо підтримку всіх 46 країн під час голосування. Це вже восьма резолюція за важливими питаннями, пов’язаними з Україною. Раніше вони стосувалися створення спецтрибуналу, визнання росії державою-терористом, надання зброї, ППО тощо. Ми вважаємо, що документ стосовно депортації дітей надзвичайно важливий, поправок до нього чекаємо мало, можливо, їх зовсім не буде. Звернення першої леді України Олени Зеленської підсилить дебати в ПАРЄ, міститиме оновлену інформацію і документ буде підтриманий абсолютною більшістю», – зауважила народна депутатка.

Вона додала, що наразі в питанні про насильницьке вивезення дітей є чіткі запити до інструментарію ООН, а також безпосередньо до Міжнародного комітету Червоного Хреста.

«Ми звертаємося до Червоного Хреста, який є чи не єдиним інструментом та механізмом на міжнародному рівні. Представники МКЧХ можуть відвідати ті табори, в яких примусово утримуються українські діти, провести інспекцію. Українська влада вже передала спільний об’єднаний файл заявок, і ми переконані, що цей мандат має бути виконаний», –  наголосила Марія Мезенцева.

Вона також нагадала, що у травні в Рейк’явіку відбудеться історичний саміт Ради Європи, де будуть представлені держави на найвищому рівні. Там обговорюватимуться питання спецтрибуналу, компенсаційних механізмів для кожного українця, депортації українських дітей тощо.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України