росія активно використовує авіацію, застосовуючи крилаті авіаційні бомби в Луганській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях. Внаслідок чого є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та іншу цивільну інфраструктуру.  Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою. Про це днями повідомив Генштаб ЗСУ.

Проте масовані ракетні атаки, які восени та взимку покривали всю територію України, полюючи на критичну інфраструктуру згідно зі стратегічним планом тодішнього командуючого кремлівською «спецоперацією» Суровікіна, поставлені на паузу. Рашисти випустили по енергетичних об’єктах 1200 ракет та дронів. Як повідомили в Укренерго, на жаль, 250 влучень росіян пошкодили 43% магістральних мереж.

Проте рф провалила «ракетну кампанію» із занурювання нашої країни у темряву і втратила на цьому запас далекобійних засобів ураження, які нині намагається відновити. Водночас власні виробничі потужності країни-агресорки дають їй змогу накопичити лише третину ракет порівняно з їх кількістю перед початком ракетних атак «асвабадітєлєй», які розпочались масованим ударом у жовтні минулого року.

Згідно із сумарними даними Повітряних сил ЗСУ, з 12.10.2022 р. по 09.03.2023 р. ворог випустив по Україні 869 ракет. Але серед них були типи, які вже не виробляються у ерефії, зокрема Х-22 та Х-555. Військові оглядачі Defanse Express проаналізували ракетний потенціал росіян і перспективи його оновлення.

Для оцінки наявних засобів далекобійного ураження у рф вони звернулися до останніх офіційних даних МОУ, оприлюднених у січні цього року. На той час йшлося про 59 «Калібрів» та 118 одиниць Х-101 та Х-555, тобто загалом у противника залишалось 177 крилатих ракет. За даними Командування ПС ЗСУ, з 3 січня по 9 березня росіяни завдали ударів ще 143 крилатими ракетами.

За інформацією Міноборони, середній місячний темп виробництва «Калібрів» становить десь 14 одиниць, Х-101 — 26. До цього теоретично можна приплюсувати й Х-50. Виробництво цього типу ракет, який є дещо дешевшим варіантом Х-101, росія мала розпочати влітку. Експерти зазначають, що у цих «Х», як і у більшості зразків ракетного асортименту, рф використовує двигуни ТРДД-50 НПО «Сатурн». Отже, створення далекобійної зброї напряму залежить від потужностей цього виробництва. А воно не безмежне...

Оглядачі Defanse Express порахували й темпи використання далекобійних «крилатих» під час ракетної кампанії росії проти України. За підсумком вийшло, що з жовтня по березень ворог випустив понад 520 ракет Х-555, Х-101 та «Калібр». Одночасно за цей період рашисти могли виробити 240 Х-101 та «Калібрів».

Станом на квітень залишок усіх крилатих ракет у рф орієнтовно становить до 150 одиниць морського та повітряного базування. При цьому частина з них взагалі є компонентою ядерного стримування. Досягнення ракетного потенціалу зразка 2021-го для росіян тепер є перспективою на два роки, якщо вони протягом цього терміну ще й взагалі припинять їх використання.

«Саме тому у кремлі навряд чи розглядають можливість підготуватись до нової «ракетної кампанії» проти української критичної інфраструктури восени 2023-го власними силами. Й вочевидь шукатимуть додаткові джерела надходження далекобійних засобів ураження, шляхи їх здешевлення та розв’язання проблеми з «вузьким гирлом» у вигляді двигуна ТРДД-50», — резюмують експерти.