Погоджувальна рада
 
Нинішній пленарний тиждень у парламенті буде останнім перед самітом Східного партнерства «Україна—ЄС» 28 листопада. До розкладу засідань Верховної Ради на 19—22 листопада внесено 122 питання. Найважливіші проекти законів, які необхідно прийняти до Вільнюського саміту — про прокуратуру та про внесення змін до виборчого законодавства, попередньо було заплановано до розгляду в другому читанні у вівторок, а на погоджувальній раді вирішено розглянути та проголосувати їх у цілому в четвер. 
Опозиція запропонувала запросити 21 листопада до парламенту Президента, щоб він підписав євроінтеграційні закони просто в сесійній залі. А щоб упоратися із запланованим, депутатам буде запропоновано два дні — у вівторок та в четвер — працювати аж до пізнього вечора, до завершення розгляду всіх запланованих питань.
За словами Голови Верховної Ради України Володимира Рибака, до законопроекту про прокуратуру подано близько 500 поправок від народних депутатів, до змін до виборчого законодавства — майже 1000 пропозицій. Законопроекти про лікування засуджених за кордоном, яких на сьогодні подано до парламенту вже шість, буде винесено на розгляд парламенту після опрацювання узгодженого рішення робочою групою.
Серед інших питань, запланованих до розгляду на нинішній пленарний тиждень, — урядові ініціативи, питання ратифікації, про обрання та звільнення суддів. У середу, 19 листопада, в сесійній залі пройдуть парламентські слухання на тему «Участь молоді в суспільному житті: економічна активність».
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов закликав до конструктивної законодавчої роботи нинішнього пленарного тижня і запропонував працювати в четвер до повного розгляду всіх запланованих питань. Він запропонував додатково внести до порядку денного низку законопроектів, зокрема про міграційну службу, щодо встановлення цін і тарифів, про господарську діяльність у Збройних Силах України та інші. На годину запитань до уряду в п’ятницю, 22 листопада, фракція Партії регіонів зініціювала розглянути питання про формування Державного бюджету України та про стан промислового виробництва.
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк запропонував запросити до Верховної Ради у четвер, 21 листопада, Президента України. І щоб парламент прийняв у цілому всі євроінтеграційні законопроекти — про прокуратуру, про зміни до виборчого законодавства та про лікування засуджених за кордоном — за присутності Президента України, а Віктор Янукович підписав ці закони просто в сесійній залі. «Це буде не слова, а та дія, яку побачить увесь світ, що Україна справді є частиною європейського простору», — сказав А. Яценюк. Водночас він заявив, що опозиція готова зняти з розгляду всі поправки до законопроектів про прокуратуру та про зміни до виборчого законодавства, щоб прискорити процес ухвалення цих законопроектів у цілому. «Ми, як опозиція, ідемо на будь-які компроміси заради підписання Угоди і сподіваємося, що Партія регіонів також готова до компромісу», — сказав А. Яценюк. Фракція «Батьківщина» також запропонувала проголосувати постанову про вшанування 80-х роковин голодомору 1932—1933 років.
Фракція «УДАР» виступила з вимогою звіту Прем’єр-міністра та економічного блоку уряду з питання бюджету. Про це заявив заступник керівника фракції «УДАР» Віталій Ковальчук. Він також зазначив, що відповідно до Бюджетного кодексу не пізніше 20 листопада Державний бюджет на наступний рік мав би бути прийнятий у другому читанні. І тоді свої бюджети могли б формувати місцеві громади.
Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок наголосив на потребі відзначення на державному рівні роковин трагедії Голодомору в Україні. Він назвав неприпустимим, що вхід до музею Голодомору є платним, і запропонував ухвалити спільну заяву до керівних органів ЄС та країн Європейського співтовариства із закликом визнати Голодомор геноцидом українського народу та вшанувати в сесійній залі пам’ять жертв Голодомору хвилиною мовчання.
Фракція Компартії, за словами її лідера Петра Симоненка, наполягає на ухваленні законопроектів, які передбачають укладення контрактів із керівниками комунальних закладів охорони здоров’я, утворення ТСК з питань розслідування обставин зупинки Державного реєстру, про запровадження пені за невиплату заробітної плати, щодо боротьби з фальсифікацією молочної продукції, про мораторій на зростання житлово-комунальних тарифи.
Перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов заявив, що розгляд урядових ініціатив дасть змогу вирішити широке коло питань — соціального захисту, розвитку фінансової сфери, системи правопорядку та судочинства, енергетики та житлово-комунальної сфери, залучення інвестицій та інновацій. «Кожен законопроект має принципово важливе значення, і уряд закликає парламент до співпраці», — наголосив С. Арбузов. Стосовно вшанування пам’яті жертв голодомору, то віце-прем’єр повідомив, що уряд розробив план жалобних заходів на 23 листопада та ухвалив рішення про направлення коштів на встановлення пам’ятника жертвам Голодомору у Вашинг-тоні. С. Арбузов також запевнив, що підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення найближчим часом не буде.
Президент очікує від парламенту ефективної законотворчої роботи, наголосив представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко. Він закликав не накопичувати в комітетах законопроекти, які потребують розгляду, щоб виклики, які виникають у країні, отримували гідні законодавчі відповіді.
Співголова комітету парламентського співробітництва «Україна—ЄС» Петро Порошенко поінформував, що в Брюсселі одноголосно прийнято підсумкову заяву щодо Вільнюського саміту, до якої за ініціативою української сторони було внесено питання про відзначення роковин Голодомору, про важливість місії спостерігачів Європарламенту та інші. Що стосується питання про запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС, зауважив П. Порошенко, то на комітеті було відзначено продемонстрований прогрес, але водночас наголошено, що Україна ще має врегулювати антикорупційне законодавство через створення атикорупційного центру та законодавство щодо державних закупівель. А Уповноважений Верховної Ради з прав людини має внести конституційне подання щодо антидискримінаційного законодавства. Тоді може йти мова про завершення Україною виконання першої фази зобов’язань щодо безвізового режиму з ЄС.
 
ДОСЛІВНО
 
Юрій МІРОШНИЧЕНКО, представник Президента України у Верховній Раді:
 
«Не зовсім правильно застосовувати ультимативний стиль під час розгляду європейського пакета законопроектів. Вони не повинні бути заручниками політичних дискусій, адже йдеться про суттєві реформи — і в частині прокуратури, які передбачають європейські стандарти, і у виборчому законодавстві».
 
Віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов, народні депутати Віталій Ковальчук, Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок, Володимир Макеєнко.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.