Протягом трьох днів на літньому майданчику біля пам’ятника Івану Франку в центрі Тернополя демонстрували виставку «Страчені голодом: невідомий геноцид українців». За цей час її відвідали тисячі тернополян і гостей міста. Експозиція складається з 37 стендів, які базуються переважно на усній історії, підтвердженій документами та архівними даними. Матеріали, зібрані в першому розділі «Україна до Голодомору», свідчать, що природного голоду в Україні на той час не могло бути, він був створений штучно. Особливо відвідувачів цікавили причини геноциду, його механізми та сприйняття національного лиха у світі.

Уперше виставку, перекладену вісьмома мовами, побачили депутати Європарламенту 2007 року. Потім вона побувала в Женеві, Лондоні, Берліні, Мінську та Вашингтоні.

— Цією експозицією ми розпочинаємо в Тернополі відзначення пам’ятних днів з нагоди 80-річчя жахливих подій, які назавжди змінили обличчя України, — сказав під час її відкриття міський голова Сергій Надал.

Про жахливі наслідки Голодомору, про те, що час не здатен стерти ті події з пам’яті нації, про необхідність берегти свою державу говорили голова обласної ради Василь Хомінець, історик Микола Лазарович та інші. Священики відслужили молебень за безвинно убієнними і освятили виставку. Після Тернополя її побачать львів’яни та івано-франківці.

Тернопільська область.