Синьо-жовта мапа України, над якою летять білі голуби миру, а бойові машини, що захищають її територію, прикрашені вишивкою, янгол з розпростертими руками над Києвом і всіма українськими містами від сходу до заходу, від півночі до півдня, архангел Михаїл в одіяннях кольору неба і стиглих полів пшениці вражає смертоносною стрілою підступне дике творіння з триколором на чолі — такі сюжети створив художник із Закарпаття Йосип Бартош, його колеги та учні на уламках російських ракет, снарядів, бомб, якими нелюди намагалися знищити столицю.

Полотна на сталі представлено на виставці, що відкрилася в каплиці Дипломатичної академії України. На церемонію відкриття завітали дипломати, посли іноземних держав, представники міжнародних організацій і бізнес-спільноти, військовослужбовці ЗСУ, волонтери. Серед них — перша заступниця МЗС України Еміне Джапарова, заступник Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-лейтенант Євген Мойсюк, митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній (на знімку), директор ДАУ Геннадій Надоленко, представниця волонтерського руху «Добробат» Мері Акопян, міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Відкриваючи експозицію, Еміне Джапарова зазначила: «Ця виставка — це життя крізь біль, крізь смерть, крізь випробування, які випали на нашу долю як нації. російська федерація хизується зброєю, якою вбиває, а ми з тієї зброї робимо мистецтво».

Йосип Бартош додає, що, перетворюючи символ війни на символ надії, «ми маємо надломити ідею зла, ідею агресії».

Митрополит Епіфаній назвав представлені твори новим видом мистецтва. «Це надихає на подальшу боротьбу і доводить, що ми незламні», — каже він. Предстоятель ПЦУ зазначив, що нині Україна проходить свою Голгофу, однак незабаром неодмінно настане її воскресіння. «З допомогою Божою Україна неодмінно переможе і досягне справедливого миру», — наголосив владика, звертаючись до присутніх.

Невдовзі виставку полотен про трагедію війни та історію української Перемоги, яка працюватиме в Києві до 5 травня, побачать в Європі.

Фото прес-служби ПЦУ.