Під час виступу в ПАРЄ на дебатах з приводу резолюції про депортацію українських дітей Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко акцентував на тому, що геноцидний режим не може бути членом Організації Об’єднаних Націй та постійним членом Ради Безпеки.

«Хотів би запропонувати почати боротьбу з геноцидними режимами з розриву дипломатичних відносин з державами-злочинцями, - заявив політик. - Як бачимо, існуючі правові та політичні механізми не працюють належним чином. Саме тому нам необхідно створити нові підходи, які були би достатньо ефективними. Вважаю, що Рада Європи може і повинна відігравати важливу роль у цьому питанні. Якщо ми нічого не зробимо, якщо вільний світ продовжить ігнорувати геноцид або робитиме недостатньо, то в певний момент геноцид прийде в наші домівки».

Депортація українських дітей є одним з найтяжчих міжнародних злочинів, який, відповідно до Конвенції «Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього», є геноцидом, наголосив очільник парламентського комітету з питань зовнішньої політики. Запобігти цьому злочину та покарати винних відповідно до міжнародного права - не лише моральний, але й юридичний обов’язок кожного, де би цей злочин не вчинявся - в Україні, в Бірмі, в Чечні, в Руанді, в Тибеті, в Сінцзяні чи в будь-якій іншій частині світу.

Геноцид є злочином проти всієї міжнародної спільноти, проти всього людства й проти кожної людської істоти. Ігнорувати його розгортання та зберігати нейтралітет - аморально й рівнозначно тому, щоби бути на боці зла.

«Винуватці геноциду хочуть, аби ми робили вигляд, що не бачимо того, що відбувається, роблячи нас мовчазними співучасниками злочину - зауважив Олександр Мережко, звертаючись до учасників дебатів. - Один із уроків Другої світової війни полягає в тому, що людство повинно докласти всіх зусиль, щоби зупинити геноцид. Але, на жаль, ми продовжуємо жити в часи, коли авторитарні режими, одним з яких є терористична держава росія, і далі здійснюють політику геноциду».

Із точки зору методів пропаганди - всі геноцидні режими схожі між собою, каже народний депутат. Для прикриття злочину використовуються різні евфемізми. І один з них - перевиховання, що насправді означає викрадення дітей у батьків і промивання пропагандою. Людство повинно мати дуже чітку і ефективну відповідь на такі дії, переконаний він.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України