На Луганщині планують реалізувати низку проектів з розвитку екстреної медичної допомоги, лікування онкологічних захворювань, туберкульозу, розв’язання проблем запліднення та створення потужного центру для виробництва препаратів крові. Про це йшлося в обласному центрі на розширеному виїзному засіданні колегії МОЗ України.

Профільний міністр Раїса Богатирьова повідомила, що міністерство готує низку пропозицій Президентові та уряду про розвиток трансфузіології. Щоб не розпорошувати державні кошти, а надати підтримку тим службам крові, які успішно працюють у Луганській і Київській областях. На думку міністра, вони можуть закрити всі потреби в препаратах крові не тільки України, а й сусідніх держав. Уже сьогодні в Луганську виробляється чверть усіх препаратів крові, які використовують в Україні.

За підсумками виїзної колегії підписано угоду про співробітництво між Національною академією медичних наук України та облдержадміністрацією, згідно з якою понад 2300 луганчан щорічно зможуть отримувати лікарську допомогу в клініках АМН. На завершення відбулася врочиста церемонія передачі 20 сучасних «швидких» (на знімку) для обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Луганськ.

Фото автора.