Він відбувся на запрошення Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та за ініціативи народного депутата, співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою Володимира Крейденка. Делегацію робочої групи з міжпарламентських зв’язків Азербайджан—Україна Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки очолював Руфат Гулієв.

«Азербайджанські друзі провели низку зустрічей, які, переконаний, сприятимуть налагодженню ще більшої співпраці між нашими парламентами та народами», — прокоментував підсумки відвідин Володимир Крейденко, який супроводжував азербайджанських колег в Україні.

Загалом візит делегації Міллі Меджлісу, як зазначив народний депутат, був вельми змістовним і продуктивним. Передовсім азербайджанські парламентарії зустрілися із Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком (на знімку): обговорили шляхи співпраці між державами в рамках міжнародних організацій, зо-крема щодо підтримки Азербайджаном Міжнародної Кримської платформи та участі азербайджанських представників у цьогорічному саміті. Парламентарії двох країн подискутували і щодо спільної роботи над реформою структури ООН задля перетворення її на систему, яка унеможливлювала б воєнну агресію та злочини проти народів світу.

Під час зустрічі азербайджанських парламентаріїв із заступницею Голови Верховної Ради Оленою Кондратюк, серед іншого, обговорювалася і співпраця між державами в гуманітарній сфері. Зокрема, йшлося про підтримку Азербайджану в питаннях захисту і відновлення прав незаконно депортованих з окупованих територій України російськими загарбниками українських дітей, а також про сприяння реабілітації українських військових та оздоровленню наших школярів.

Крім парламентських зустрічей, делегація Міллі Меджлісу Азербайджану поспілкувалася з віце-президентом Торгово-промислової палати України Ростиславом Коробкою: визначили перспективи співпраці українського та азербайджанського бізнесу, а також участь азербайджанських підприємців в інвестуванні відновлення та відбудови України.

Співробітництво у сфері освіти гості обговорили із керівництвом Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Варто додати, що цей провідний вищий навчальний заклад України впродовж тривалого часу приваблює студентів з Азербайджану, а голова робочої групи з міжпарламентських зв’язків Азербайджан—Україна Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Руфат Гулієв свого часу і сам навчався в КНУ.

Під час перебування в Україні делегація Міллі Меджлісу Азербайджану висловила бажання відвідати Київщину, де на власні очі гості побачили наслідки окупації російською армією Бучі та Ірпеня. Побували іноземці і на одному з об’єктів, який після влучання ворожої ракети відбудовують волонтери з добровольчого будівельного батальйону «Добробат».

«Азербайджанська Республіка також бере участь у відбудові зруйнованих інфраструктурних об’єктів України. У рамках реалізації ініціативи Президента України Володимира Зеленського UNITED24 азербайджанським урядом було перераховано кошти для відновлення паркової зони та школи в Ірпені, виділено гроші й на відбудову закладу дошкільної освіти та на відновлення амбулаторії в Київській області», — зазначив Володимир Крейденко.

На завершення свого візиту делегація Міллі Меджлісу Азербайджану вшанувала пам’ять Героїв Небесної Сотні та полеглих у російсько-українській війні захисників України. На знак дружби між українським і азербайджанським народами разом із народними депутатами Володимиром Крейденком та Антоном Швачком, головою правління «Об’єднаної діаспори азербайджанців України» Хікметом Джавадовим і представниками місцевої влади гості висадили сакури на алеї Парку імені Тараса Шевченка у Боярці.

«Вдячний азербайджанським колегам за цей візит солідарності. Азербайджан має чітку та послідовну позицію щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України, допомагає нам у гуманітарній та економічній сферах у цей непростий для українців час. Переконаний, що ці відвідини стануть черговим кроком для поглиблення співпраці по лінії груп дружби парламентів України та Азербайджану і нададуть нового імпульсу україно-азербайджанському міжпарламентському діалогу», — переконаний народний депутат Володимир Крейденко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.