Учора о 16-й годині розпочалося засідання робочої групи, яка має напрацювати єдиний узгоджений варіант законопроекту про лікування засуджених за кордоном.

Представники парламентської більшості вважають, що останній законопроект, внесений опозиційними депутатами, ще потребує доопрацювання. А опозиція заявила: якщо робоча група не виробить єдиний законопроект або в порядку денному не буде всіх законопроектів стосовно лікування засуджених за кордоном, то у вівторок не повинен розглядатися жоден із законопроектів на цю тему, котрі стоять у попередньому порядку денному, який було роздано перед вранішньою погоджувальною радою.

Комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вирішив зібратися для розгляду доопрацьованого законопроекту про лікування засуджених за кордоном пізно ввечері, після засідання робочої групи і навіть запросив на засідання главу парламенту Володимира Рибака.

Тим часом до ще одного євроінтеграційного законопроекту — про прокуратуру, який цього тижня заплановано розглянути у другому читанні, — надійшло 642 поправки — 517 станом на вечір п’ятниці та ще плюс 125 на вихідні — від депутатів із Партії регіонів. Опозиція заявила про готовність відкликати всі свої поправки, залишивши лише шість, на яких наполягає Венеціанська комісія.

На робочій групі були присутні всі депутати, котрі входять до її складу. Голова робочої групи Геннадій Васильєв запропонував висловити пропозиції до нового законопроекту №3599, поданого опозицією. Представники парламентської більшості розкритикували певні положення законопроекту, зокрема щодо механізмів встановлення діагнозу засудженому, який потребує лікування за кордоном. А також неможливість виконання залежних вимог відбування покарання. Віталій Журавський (Партія регіонів) запропонував у змінах до Кримінально-виконавчого кодексу передбачити вимогу про наявність офіційних доходів та походження коштів, які буде використано для лікування засудженого за кордоном. Бо за нинішнім варіантом законопроекту можливо буде навіть таке: злочинець обікрав банк, а потім скористається нормами закону, щоб «накивати п’ятами» за кордон й уникнути покарання. Парламентська більшість також наполягає на відшкодуванні всіх матеріальних збитків засудженим. У свою чергу опозиція заявила, що готова до компромісу: якщо парламентська більшість не підтримає і цей законопроект, його буде відкликано і винесено на широке громадське обговорення.

Коли верстався номер, засідання робочої групи ще тривало.