«Умови, за яких ми розпочинаємо восьмий «Діалог Жана Моне», є надзвичайними, унікальними та значно відрізняються від попередніх», — наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, додавши, що першою відмінною рисою сьогоднішнього Парламенту є те, що це законодавчий орган часів війни, а другою — що він представляє парламент країни-кандидата на вступ до ЄС.

Окрім того, Спікер Парламенту України зазначив, що Україна визнає, що цей новий статус вимагає нових ідей і підходів й абсолютно нової якості роботи: «Український Парламент має перетворитися на прозору, підзвітну та ефективну законодавчу інституцію, відповідно до кращих європейських парламентських практик».

«У цьому контексті «Діалоги Жана Моне» є платформою, де ми можемо заручитися допомогою та інституційним досвідом Європейського Парламенту», — зауважив він.

Зі свого боку, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив, що постійна та активна участь у процесі «Діалогів Жана Моне», навіть в умовах повномасштабної війни, є підтвердженням готовності Парламенту України продовжувати розбудову парламентаризму на принципах верховенства права, демократії, відкритості, свободи слова та плюралізму.

«Україна посідає гідне місце у європейській родині. Ми не просто поділяємо демократичні цінності — ми б’ємося за них у жорсткій війні з державою-агресором», — акцентував Перший віцеспікер, додавши, що коли йдеться про демократію, усі розуміють, що її важливою частиною є відповідальність — перед своїм народом та задля нашої спільної Перемоги: «Є багато викликів — як у питаннях національної безпеки та оборони, так і щодо європейської інтеграції, повоєнного відновлення та формування гідних умов життя для українців, які залишилися, і тих, хто повернеться додому після війни».

Водночас Олександр Корнієнко зазначив, що Український Парламент має проявити єдність у важливих для держави питаннях: європейської інтеграції, національної безпеки, захисту України та всього українського: «Це сильний стимул до більш інтенсивної роботи задля майбутнього нашої держави».

«Під час восьмого «Діалогу Жана Моне» говорили про цінності парламентської демократії. Верховна Рада має зберігати свою суб’єктність — бути місцем народження ідей та ухвалення рішень, насамперед місцем для дискусій і конкуренції політичних поглядів. Бо такими, з різними позиціями та переконаннями, нас обрало суспільство», — наголосила, зі свого боку, Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Також вона зауважила, що Парламент має бути відкритим, а парламентська просвіта — складником роботи інституції. «Саме за цими критеріями — суб’єктністю, демократичністю, прозорістю, позитивним рівнем довіри суспільства до Верховної Ради — нас оцінювали й оцінюватимуть на шляху до Євросоюзу», — підкреслила Олена Кондратюк.

«Попри страждання, яких завдає війна путіна, ми й надалі будемо разом і працюватимемо разом на благо народу України, заради його майбутнього, щоби забезпечити, що місце України — у нашій європейській родині», — наголосила Президентка Європейського Парламенту Роберта Мецола.

Вона запевнила, що Європарламент завжди залишатиметься надійним партнером і другом України, який допомагатиме впродовж усього шляху: «Цінуємо вашу рішучість невпинно працювати у найскладніших умовах, щоби погодити законодавство України з надбанням ЄС. Реформи, які ви зараз втілюєте у життя, стануть коли-небудь прикладом для інших країн, які прагнуть вступити у ЄС».

За результатами, учасники підписали висновки, прийняті під час восьмого «Діалогу Жана Моне», якими підкреслили важливість солідарності та непохитної підтримки, яку надає Україні Європейський Союз, а також акцентували, що найсильнішою зброєю у боротьбі проти несвободи є сила ліберальних парламентських демократій.

Водночас делеговані представники депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України підтвердили готовність активно сприяти процесу європейської інтеграції України. Підписанти зобов’язалися вивести інституційні реформи та діалог на стратегічний рівень задля їх рішучого впровадження.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua