Заплановані зустрічі з фінським колегою Саулі Нііністьо, а також із прем’єр-міністрами Швеції Ульфом Крістерссоном, Норвегії Йонасом Гар Стьоре, Данії Метте Фредеріксен та Ісландії Катрін Якобсдоттір.

Як повідомила прес-служба Президента Фінляндії, головними темами Північно-українського саміту стали: ситуація з агресивною війною росії проти України, подальша підтримка з боку країн Північної Європи, розвиток відносин України з ЄС і НАТО та ініціатива Києва щодо справедливого миру.

Україна й Фінляндія розпочали підготовку 16-го оборонного пакету, дуже важливого для українського захисту – Володимир Зеленський після зустрічі із Саулі Нііністьо в Гельсінкі

У межах офіційного візиту до Фінляндської Республіки Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Фінляндії Саулі Нііністьо.

Глава Української держави висловив подяку Саулі Нііністьо за запрошення відвідати Гельсінкі.

«Я відчуваю, що цей візит буде дуже продуктивним. Наша делегація повернеться додому з тим, чого чекають наші солдати й усі, хто працює на нашу оборону. Коли ми зміцнюємо нашу оборону, коли ми відновлюємо наші кордони, ми робимо безпечнішими й міцнішими кордони всіх наших партнерів і, звичайно, Фінляндії», – сказав Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами переговорів із Саулі Нііністьо в Гельсінкі.

Як зазначив Президент України, попри те, що держава-агресор розташована лише за кілька сотень кілометрів від столиці Фінляндії, завдяки спільним безпековим зусиллям України й партнерів агресор ніколи не дістанеться Гельсінкі.

«Від імені всіх українців я хочу висловити захоплення мужністю фінського народу. В Україні майже в кожній книгарні продаються книги про вашу війну за свободу, мемуари вашого національного героя – маршала Маннергейма. Це багато про що говорить», – наголосив Володимир Зеленський.

За його словами, захист від російської агресії й оборонні питання – головні теми сьогоднішніх переговорів.


«Фінляндія послідовно підтримує нашу свободу, територіальну цілісність і суверенітет, а також усі принципи міжнародного права, від яких залежить мирне співіснування народів. Я вдячний за 15 пакетів військової допомоги, яка є критично важливою для нас. Сьогодні ми домовилися прискорити надання 15-го пакету, а також розпочали підготовку наступного, 16-го оборонного пакету, який є для нас дуже важливим», – сказав Президент України.

Крім того, за словами Глави держави, Фінляндія й Саулі Нііністьо особисто підтримують зусилля України, спрямовані на досягнення тривалого й справедливого миру для всього українського народу.

«Саме на цій основі ми співпрацюємо для реалізації нашої формули миру. Я дякую вам, пане Президенте, за ваш особистий внесок у зміцнення глобальної коаліції, яка працює над припиненням російської агресії, і за вашу допомогу в реалізації пунктів формули миру», – акцентував Володимир Зеленський.

Він також відзначив допомогу з боку Фінляндії в подоланні наслідків російських ракетних ударів по українській енергетиці.

«Я дякую бізнесу Фінляндії за допомогу, скоординовану з фінським урядом, і своєчасну доставку в Україну необхідного нам енергетичного обладнання», – наголосив Глава Української держави.

Під час зустрічі сторони також обговорили співпрацю в питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції.

«Я дякую пану Президенту за те, що він висловив свою підтримку Україні. Пізніше ми обговоримо підготовку наступного пакету санкцій ЄС проти Росії за терор, а також дотримання наявних санкцій, від яких Росія постійно намагається ухилитися. Всі ми повинні пам'ятати: що сильніше будемо тиснути на агресора, то швидше ця агресія закінчиться», – наголосив Володимир Зеленський.

Зі свого боку Саулі Нііністьо запевнив, що Фінляндія й далі підтримуватиме Україну.

«15-й пакет допомоги вже готується, і я абсолютно впевнений, що буде й наступний, 16-й», – сказав він.

За словами Саулі Нііністьо, російське вторгнення в Україну порушило глобальні питання безпеки країн і націй, які безпосередньо не пов’язані з війною. Зокрема, зараз триває змагання за душі народів, тож дуже важливо чітко й правильно називати те, що відбувається у світі.

У контексті реалізації української формули миру та проведення саміту миру Президент Фінляндії зазначив, що його держава підтримує ідею справедливого миру для України.

Україна сподівається отримати бойові літаки після успішного наступу на фронті – Президент

Президент Володимир Зеленський переконаний, що Україна отримає бойові літаки від держав-партнерів після успішних наступальних дій на полі бою з російськими окупантами.

Про це він сказав під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами зустрічі з Президентом Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо у Гельсінкі.

Глава держави наголосив, що раніше Україна отримувала від партнерів нові види озброєнь після успіхів, досягнутих на полі бою з ворогом.

«Чому я впевнений, що в нас будуть літаки? Тому що скоро в нас будуть наступальні дії. І після них, я впевнений, нам дадуть літаки», – сказав Володимир Зеленський.

Президент також зазначив, що Україна очікує від НАТО чітких сигналів щодо підтримки членства нашої держави в Альянсі.

«Поки триває війна, ми не будемо в НАТО. Ми чітко це усвідомлюємо. Але ми хотіли б, щоб, крім «відкритих дверей», партнери робили назустріч нам потужні кроки, які мотивували б українське суспільство. Ми хотіли б підтримки сьогодні», – наголосив Глава держави.

Він зазначив, що важливими проявами політичної підтримки України з боку НАТО має стати надання дієвих гарантій безпеки на шляху до членства в Альянсі.

«На цьому шляху, поки в нас триває війна, нам потрібні гарантії безпеки сьогодні, поки ми ще не в НАТО. Але в будь-якому разі наша мета – мати повноправне членство в Альянсі», – акцентував Володимир Зеленський.

У Гельсінкі Президент України провів зустріч зі спікером парламенту Фінляндії

У межах офіційного візиту до Фінляндії Президент України Володимир Зеленський провів зустріч зі cпікером парламенту країни, лідером Національної коаліційної партії Петтері Орпо.

Глава держави подякував за підтримку України в ці складні часи боротьби з агресією Росії.

«Я дякую фінському народу за таку велику, потужну підтримку впродовж усіх місяців цієї повномасштабної війни. За підтримку наших людей і, звичайно, наших військових на полі бою. Адже для нас сьогодні головним завданням є деокупувати всі наші території», – розповів він.

Володимир Зеленський привітав Петтері Орпо та його партію з перемогою на нещодавніх парламентських виборах.

Глава Української держави висловив переконання, що співпраця з новим урядом Фінляндії після завершення процесу його формування активно розвиватиметься.

Під час зустрічі Президент подякував усім політичним силам Фінляндії за всеосяжну політичну підтримку й масштабну практичну допомогу наші державі у протидії російській агресії.

Окремо він наголосив на важливості притулку, наданого понад 50 тисячам українців, які знайшли на фінській землі захист від війни.

Володимир Зеленський запросив Петтері Орпо відвідати Україну у зручний для нього час.

Володимир Зеленський провів переговори з Прем’єр-міністром Норвегії

На полях саміту глав держав та урядів країн Північної Європи й України, що відбувається в Гельсінкі, Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Королівства Норвегія Йонасом Гаром Стере.

Основну увагу під час переговорів приділили ситуації на фронті й оборонній підтримці, яку Україна отримує від Норвегії.

«Дякую вашому народу, уряду та парламенту за підтримку наших людей і наших військових, усього українського суспільства», – сказав Президент України.

Володимир Зеленський відзначив рішення про приєднання Норвегії до міжнародної танкової коаліції, а також активну допомогу в посиленні спроможностей протиповітряної оборони України, що допомагає захищати життя українців.

Президент України та Прем’єр-міністр Норвегії докладно обговорили пріоритети реалізації нещодавно презентованої п’ятирічної програми допомоги Україні в розмірі 7,5 млрд євро.

Глава держави також високо оцінив норвезьку підтримку в забезпеченні України природним газом.

«Ви допомогли нам пройти крізь складну зиму. Дякуємо вам за це», – наголосив він.

Окремо обговорили підготовку до участі України у Вільнюському саміті НАТО та його очікувані результати, зокрема важливість надання нашій державі гарантій безпеки до моменту вступу в Альянс.

Сторони розглянули питання реалізації української формули миру, зробивши акцент на необхідності залучення максимально широкого кола учасників до її імплементації та на підготовці до проведення Глобального саміту миру.

Спільна заява саміту Україна – Північна Європа в м. Гельсінкі

На зустрічі в Гельсінкі 3 травня 2023 року президенти України й Фінляндії та прем’єр-міністри Данії, Ісландії, Норвегії та Швеції зробили таку заяву.

Лідери України та п’яти країн Північної Європи підтвердили своє однозначне засудження агресивної війни Росії проти України, що триває. Україна продемонструвала надзвичайну рішучість у реалізації свого невід’ємного права на самооборону від цього неспровокованого та невиправданого нападу. Росія повинна негайно, повністю й беззастережно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Країни Північної Європи залишаються непохитними у своїй відданості незалежності, суверенітету й територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Країни Північної Європи продовжуватимуть свою політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку України стільки, скільки це буде потрібно, – як окремо, так і спільно як країни Північної Європи, а також шляхом міжнародної співпраці в межах Європейського Союзу, НАТО, ООН та в інших форматах.

Країни Північної Європи надали Україні значну й відчутну військову допомогу, передавши різноманітні системи озброєння, включно з дорогими системами протиповітряної оборони, основними бойовими танками Leopard, бойовими броньованими машинами, а також артилерійськими системами та боєприпасами. З погляду військових і оборонних матеріалів загальна вартість національних пакетів допомоги від країн Північної Європи, наданих Україні з лютого 2022 року, становить приблизно 4,4 млрд євро. Ця військова підтримка триватиме, оскільки готуються нові пакети з постійним урахуванням найбільш нагальних і невідкладних потреб України для зміцнення її обороноздатності. Очолювана США Контактна група з питань оборони України (так звана група у форматі «Рамштайн») є важливим координаційним форумом для цих міжнародних зусиль.

Окрім національних внесків, країни Північної Європи беруть активну участь у заходах Європейського Союзу: у військовій допомозі Україні через Європейський фонд миру та у підготовці українських військовослужбовців через Місію військової допомоги ЄС.

Крім військової допомоги, усі країни Північної Європи надали Україні цивільну допомогу, включно з фінансовою, гуманітарною та екстреною підтримкою. Загальна вартість цих національних північноєвропейських заходів із лютого 2022 року перевищила 1,5 млрд євро і далі зростатиме.

Країни Північної Європи підтримують ініціативу України щодо справедливого й сталого миру, заснованого на суверенітеті й територіальній цілісності України. Формула миру, запропонована Україною, містить низку важливих цілей, над багатьма з яких країни Північної Європи вже працюють, як-от забезпечення ядерної безпеки та подолання значних екологічних наслідків війни. Країни Північної Європи готові співпрацювати з Україною для забезпечення якнайширшої міжнародної участі в реалізації української формули миру та у Глобальному саміті миру. 

Україна та країни Північної Європи наголошують на своїй твердій відданості притягненню до відповідальності винних у воєнних злочинах та інших жорстоких злочинах, скоєних у зв’язку з агресивною війною Росії проти України. Країни Північної Європи вітають поточні міжнародні зусилля у співпраці з Україною щодо забезпечення відповідальності шляхом створення відповідного механізму (спеціального трибуналу) щодо кримінального переслідування за злочин агресії. Широка міжнародна підтримка відіграє головну роль у цьому контексті. Тому, беручи участь в основній групі щодо забезпечення відповідальності за злочин агресії проти України, країни Північної Європи заохочують інші країни приєднуватися й нарощувати міжнародну підтримку для створення трибуналу. Країни Північної Європи вітають угоду про новий Міжнародний центр із розслідування злочину агресії проти України (ICPA) в Гаазі та сподіваються на якнайшвидший початок його роботи.

Україна та країни Північної Європи підтверджують свою підтримку розслідувань прокурора Міжнародного кримінального суду, які є кроком до відповідальності, і взяли до відома видані судом ордери на арешт.

Україна та країни Північної Європи погоджуються з необхідністю посилити колективний тиск на Росію шляхом подальших санкцій, щоб послабити здатність Росії продовжувати незаконну агресивну війну. Мають бути інтенсифіковані зусилля щодо забезпечення ефективного впровадження санкцій, запобігання та протидії обходу санкцій у третіх країнах та з боку третіх країн.

Україна й країни Північної Європи і далі працюватимуть разом з іншими над розробкою механізмів відшкодування збитків, поранень і руйнувань, спричинених російською агресією. Для цього важливою віхою є міжнародний реєстр збитків, який буде представлено на саміті Ради Європи в Рейк’явіку 16-17 травня 2023 року. Ми й далі докладатимемо зусиль для вивчення відповідних варіантів забезпечення фінансування компенсаційного механізму, включно з надійною правовою основою для використання заморожених і знерухомлених російських активів для підтримки відбудови України та з метою виплати репарацій.

Країни Північної Європи разом із міжнародними організаціями та партнерами зобов’язуються брати участь у відновленні й відбудові України після війни. Вже зараз важливо закласти основу для амбітної й довгострокової співпраці, яка створить можливості й допоможе українському народу відновити свою країну. Залучення всіх відповідних партнерів, включно з приватними компаніями, міжнародними та північноєвропейськими фінансовими інституціями, з метою забезпечення фінансової підтримки, інвестицій і необхідних знань є важливим для забезпечення процвітаючого майбутнього України.

Майбутнє України та її народу – у євроатлантичній родині. Євросоюз уже визнав європейську перспективу України та надав Україні статус країни-кандидата. Країни Північної Європи – члени ЄС рішуче підтримуватимуть Україну в її зусиллях із реалізації процесу реформування та у виконанні вимог, необхідних для якнайшвидшого початку переговорів про вступ, а також очікують на звіт Єврокомісії до кінця 2023 року. Водночас у найближчій перспективі країни Північної Європи продовжать працювати над підтримкою постійного високого рівня невідкладної цивільної допомоги Україні, зокрема через різні механізми ЄС.

У межах діяльності НАТО всі країни Північної Європи продовжують зосереджуватися на безпосередній підтримці України, сприяючи значному розширенню Комплексного пакету допомоги НАТО Україні. Україна має право самостійно обирати заходи безпеки. На Бухарестському саміті НАТО у 2008 році союзники погодилися, що Україна стане членом НАТО. Політика відкритих дверей НАТО ґрунтується на Вашингтонському договорі. Україна офіційно подала заявку на прискорену процедуру членства в НАТО у вересні 2022 року. Країни Північної Європи – члени НАТО продовжуватимуть підтримувати Україну на її шляху до майбутнього членства. Ще до набуття Україною членства її безпека має велике значення для Альянсу. Україна й країни Північної Європи – члени НАТО з нетерпінням чекають на розв’язання цих питань на Вільнюському саміті НАТО в липні 2023 року. Країни Північної Європи і далі надаватимуть рішучу підтримку зміцненню спроможності України захищати себе.

Головною темою саміту Україна – Північна Європа стала безпека у конкретному щоденному захисті від російських терористів

Під час офіційного візиту до Фінляндії Президент Володимир Зеленський узяв участь у саміті Україна – Північна Європа, який відбувся в Гельсінкі.

У зустрічі також взяли участь: Президент Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо, Прем’єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір, Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере та Прем’єр-міністр Швеції  Ульф Крістерссон.

Під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами заходу Володимир Зеленський повідомив, що основною темою нинішнього саміту була безпека.

«Безпека зараз – у конкретному щоденному захисті від російських терористів. Безпека завтра – у нашій взаємодії для того, щоб посилити наші країни та всю Європу. Безпека для майбутніх поколінь – для наших дітей та онуків, щоб вони будували життя, знаючи, що мир для них гарантований. Гарантований нами. Ми маємо зробити це разом», – зазначив Президент України.

Глава держави привітав народ Фінляндії зі вступом до НАТО й побажав Швеції якнайшвидше завершити приєднання до Альянсу.

«Suomi is a land for life, and never again – for war. Прибрати невизначеність щодо безпеки – це історичне досягнення. Разом із вами НАТО складатиметься з 32 учасників. Україна може й має стати 33-ю учасницею НАТО! Я щиро цього бажаю своїй країні», – розповів Володимир Зеленський.

Він наголосив, що розуміє неможливість реалізації вступу України в Альянс у розпал агресії РФ, але зауважив, що немає жодної перешкоди для політичного рішення про алгоритм приєднання нашої держави до НАТО.

«Україна вже забезпечила історичне послаблення головної загрози для всіх нас – російського реваншизму. Україна вже є членом НАТО де-факто – ми реально взаємодіємо заради спільної оборони. Рішення – на часі», – акцентував Глава держави.

«Сьогодні ми обговорили підготовку рішень, а саме Вільнюський саміт НАТО й те, що можемо та маємо зробити разом для зміцнення східного флангу НАТО й усього Альянсу», – додав він.

Володимир Зеленський також зазначив, що прибув до Гельсінкі, щоб особисто подякувати партнерам України за підтримку.

«Дякую Фінляндії й пану Президенту за організацію цього саміту, за 15 пакетів безпекової допомоги для України й за ті рішення, які ми готуємо і, впевнений, разом ухвалимо», – сказав Глава Української держави.

Президент України також висловив подяку Швеції та Прем’єр-міністру Ульфу Крістерссону за ефективне головування у Євросоюзі й за активну участь у формуванні коаліцій для захисту України та спільної свободи.

«Танки й бронемашини зі Швеції вже рятують життя в Україні», – зазначив Володимир Зеленський.

Данії та голові данського уряду Президент України подякував за рішучість і швидкість у постачанні зброї, зокрема за оборонний пакет, який формується, щоб підтримати активні дії української армії, а також за патронат над відбудовою Миколаївської області.

«Дякую Норвегії та пану Премʼєр-міністру за те, наскільки ви ефективні у творенні нового й тривалого миру для України та всієї Європи. Зброя від Норвегії – це ефективна протиотрута від російського зла, а ваш пакет фінансової підтримки у 7 мільярдів доларів – це те, що показує багатьом іншим у світі, що таке справді цінувати мир», – зауважив Володимир Зеленський.

Глава держави також високо відзначив участь Ісландії у створенні міжнародного реєстру збитків від агресії й за чітку однозначну підтримку кожного з кроків, які наближають повну відповідальність агресора.

«Дякую й за те, що на запланованому саміті Ради Європи в Ісландії тематика миру та справедливості для України й усієї Європи буде топовим питанням», – сказав він.

Президент висловив подяку лідерам країн Північної Європи за готовність і надалі підтримувати оборону України до повного звільнення наших земель від російської окупації.

«Ми повинні привчити Москву поважати міжнародно визнані кордони держав. Зробити це зараз – означає зробити це назавжди. І ми зробимо», – наголосив Володимир Зеленський.

Він також подякував за підтримку української формули миру, зокрема пункту щодо справедливості.

«Кожен російський воєнний злочинець і сама держава-агресор мають бути притягнуті до відповідальності за цю війну», – переконаний Президент.

За результатами саміту лідери країн Північної Європи та України погодили Спільну заяву

«У Спільній заяві саміту багато пунктів, щодо яких маємо згоду. І це не просто щось політичне. Це згода, яка базується на спільності наших цінностей. Ми у Європі – від Києва до Рейкʼявіка, від Гельсінкі до Лісабона – однаково цінуємо людське життя та свободу. Кожен фланг нашого простору життя, нашого простору свободи – нашої Європи – має бути захищений. І буде! Спільно всіма нами – 33 країнами», – наголосив Глава держави.

Володимир Зеленський: Ми не атакуємо ані Путіна, ані Москву – ми захищаємо свої села й міста

Україна не займається атаками на Росію чи її Президента, а захищає свою незалежність і територіальну цілісність. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами саміту Україна – Північна Європа у Гельсінкі.

Відповідаючи на запитання журналіста про нещодавній проліт БПЛА над Кремлем у Москві, Володимир Зеленський сказав: «Ми не атакуємо ані Путіна, ані Москву. Ми боремося на власній території, захищаємо свої села й міста».

Глава держави додав, що Україна відчуває дефіцит зброї для забезпечення своєї оборони, тому українська армія не використовує її деінде, крім поля бою.

«Ми не можемо використовувати будь-що і будь-де. Тому ми не атакували Путіна. Ми це залишимо трибуналу», – констатував він.

Володимир Зеленський висловив переконання, що російський лідер звинувачує Україну в цій буцімто атаці та спробі замаху на нього через те, що Росія не має жодних перемог на полі бою у розв’язаній нею війні в Україні. Тож подібні заяви російський керманич використовує, щоб виправдати продовження агресії.

«Він більше не може мотивувати своє суспільство й просто так відправляти на смерть військових. Він більше не може мотивувати свою державу. У нього немає перемог на полі бою. Друга армія світу програла. Вони неспроможні окупувати Україну. Вони отримали відсіч від нас. Тепер йому потрібно хоч якось мотивувати цих людей, щоб вони йшли вперед», – сказав Глава Української держави.

«Вони програли цю війну – програли як держава, програли історично… Ось що відбувається. І тепер йому потрібно робити щось різке – то замахи, то дрони, то у нас були якісь гуси, які їх бомбардували… Тобто вони щодня вигадуватимуть ті чи інші кроки», – додав Володимир Зеленський.

Водночас Президент зауважив: замість того, щоб вигадувати чергові провокації, російська влада може просто вивести війська з української території й таким чином подолати складну для себе ситуацію.

«Не треба нікого залякувати, не треба використовувати зброю – треба вийти з нашої території. Абсолютно всі, навіть держави поза НАТО чи поза Євросоюзом на різних континентах – усі визнають територіальну цілісність України. Тому вийти з нашої території – це було б рішення. Воно набагато простіше, ніж використання різних інформаційних чи будь-яких маніпуляцій», – наголосив Глава держави.

Відповідаючи на запитання, чи можуть заяви РФ про нібито атаку українськими дронами вплинути на продовження Чорноморської зернової ініціативи, черговий термін дії якої спливає у травні, Володимир Зеленський зазначив, що не бачить зацікавленості Росії у подовженні її чинності, але має бути зацікавленість інших сторін.

«Ми не шукаємо зацікавленості Росії, ми шукаємо виконання домовленості з нашими партнерами. Щодо зернової ініціативи, то в нас є чітка домовленість із Антоніу Гутеррішем, Генеральним секретарем ООН, і з Президентом Туреччини Ердоганом. Наші домовленості тривають. Ми плануємо продовжити нашу ініціативу. Вони зі свого боку мають розмову з російською стороною, вони повинні з ними погоджувати продовження цього коридору, який так потрібен іншим країнам світу. Так само, як і багатьом із нас», – резюмував Президент України.

У Гельсінкі Президент України провів двосторонні зустрічі з прем’єр-міністрами Швеції, Данії та Ісландії

У межах візиту до Фінляндії Президент України Володимир Зеленський провів переговори з Прем’єр-міністром Королівства Швеція Ульфом Крістерссоном, Прем’єр-міністром Королівства Данія Метте Фредеріксен і Прем’єр-міністром Ісландії Катрін Якобсдоттір.

Під час зустрічі з головою уряду Швеції було детально обговорено параметри подальшої оборонної допомоги Україні, а також питання започаткування переговорів про вступ України до ЄС.

Володимир Зеленський подякував Ульфу Крістерссону за дієву підтримку Швецією суверенітету й територіальної цілісності нашої держави.

«Дякуємо Швеції за потужну оборонну та гуманітарну підтримку. Особлива подяка – за підготовку передачі Україні шведських артилерійських систем Archer. Вони – одні з найкращих у світі. Високо цінуємо цей крок», – зазначив Глава держави.

З огляду на головування Швеції у Раді Євросоюзу в першому півріччі 2023 року окрему увагу під час переговорів було приділено руху України на шляху до членства в ЄС. Зокрема, йшлося про прогрес нашої держави у виконанні відповідних рекомендацій Єврокомісії.

«Для нас важлива підтримка Швецією рішення ЄС щодо початку вже цього року переговорів про вступ України», – наголосив Володимир Зеленський.

Окрему увагу сторони приділили імплементації української формули миру. Володимир Зеленський подякував Ульфу Крістерссону за підтримку цієї ініціативи й висловив сподівання на активну участь Швеції в її практичній реалізації.

Ключовий акцент під час перемовин із Прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен було зроблено на комплексній підтримці України в боротьбі з російським агресором.

Глава держави особисто подякував очільниці уряду Данії за нещодавно створений в цій країні фонд на підтримку України.

Президент відзначив важливість оборонної допомоги з боку Данії та, зокрема, оголошення вчора найбільшого пакету допомоги від цієї держави обсягом 1,7 млрд данських крон.

Володимир Зеленський високо оцінив оперативну передачу Україні самохідних гаубиць «Цезар» та активну участь Данії в міжнародній танковій коаліції, спільні рішення з Нідерландами про закупівлю для нашої країни танків «Леопард-2» та «Леопард-1».

Окрему увагу було приділено залученню Копенгагена до реалізації української формули миру.

Під час обговорення актуальних питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Володимир Зеленський наголосив на важливості початку до кінця поточного року переговорів про вступ України до ЄС, а також окреслив амбітні очікування української сторони від майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі.

Під час зустрічі з Прем’єр-міністром Ісландії Катрін Якобсдоттір Президент подякував за оборонну допомогу Україні як на двосторонньому рівні, так і в межах НАТО, а також за вагому підтримку українського енергетичного сектору.

Володимир Зеленський відзначив результативність нещодавнього візиту Прем’єр-міністра Ісландії до України й переказав особисту подяку ісландському парламенту за визнання Голодомору 1932–33 років геноцидом українського народу.

Сторони детально обговорили підготовку до 4-го саміту глав держав та урядів країн Ради Європи, що відбудеться у Рейк’явіку 16–17 травня під ісландським головуванням.

«Рада Європи має потужно відреагувати на безпрецедентний із часів Другої світової війни злочин агресії Росії. Очікуємо від саміту конкретних і вагомих рішень», – наголосив Володимир Зеленський.

Президент України відзначив активну позицію ісландського головування в Комітеті міністрів Ради Європи щодо роботи з притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини, геноцид, злочини проти людяності та злочин агресії, скоєні в Україні, а також у питанні створення під егідою Ради Європи реєстру збитків, завданих російською агресією.

Володимир Зеленський також зустрівся з Прем'єр-міністром Фінляндії Санною Марін, яка залишає свою посаду за результатами нещодавніх парламентських виборів.

Глава держави подякував їй за потужну та стійку підтримку України й українців із перших днів повномасштабної агресії Росії.

Співрозмовники обговорили поточну ситуацію в Україні та виклики, пов'язані з війною.

За словами Володимира Зеленського, надзвичайно важливим сигналом саміту глав держав Північної Європи та України є те, що нордичні країни продовжуватимуть підтримувати Україну в її боротьбі за свою територіальну цілісність і спільні для наших народів цінності.

«Мені надзвичайно приємно відвідати Фінляндію. Я бачив сьогодні багато людей на вулицях, які демонстрували підтримку нашої країни», – зазначив Президент.

Офіційне інтернет-представництво Президента України