Взаємини між українським і азербайджанським народами мають історично дружній характер. Про це Голова Верховної Ради України Володимир Рибак заявив під час зустрічі з Президентом Азербайджанської Республіки Ільхамом Алієвим (на знімку) у понеділок, підкресливши, що «діалог між Україною і Азербайджаном буде й надалі розвиватися в дусі стратегічного партнерства задля добробуту наших народів».

В. Рибак привітав Ільхама Алієва з переконливою перемогою на президентських виборах, зазначивши, що представники від України, у тому числі й народні депутати, брали активну участь у спостереженні за виборчим процесом.

У ході зустрічі Сторони обговорили широке коло питань активізації двосторонніх взаємин, торгівельно-економічних відносин, розширення міжпарламентського співробітництва та поглиблення взаємодії у сфері культурно-гуманітарного співробітництва.

В. Рибак зазначив, що «ключовою подією» у найближчій перспективі у плані співробітництва між Верховною Радою України і Парламентом Азербайджанської Республіки має стати офіційний візит в Україну Голови Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Октая Сабіровича Асадова. У цьому контексті, вважає він, візит представників депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків в Азербайджан міг би стати підготовчим заходом, що передує офіційному візиту спікера азербайджанського парламенту в Україну.

Голова Верховної Ради наголосив на особливій актуальності на сьогоднішній день питання міжпарламентського співробітництва у багатосторонньому форматі. На його думку, продовження активних контактів між делегаціями обох країн у рамках парламентських асамблей, членами яких є Україна і Азербайджан — ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ПАЧЕС, ПА ГУАМ, МПА СНД та інших — сприятиме взаємній підтримці ініціатив України і Азербайджану. В. Рибак запропонував активізувати двосторонній парламентський діалог з метою напрацювання загальних принципів взаємодії у цих структурах.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак: «Переконаний, що поглиблення двостороннього співробітництва в рамках багатостороннього формату має особливе значення та сприятиме реалізації інтересів як України, так і Азербайджану на міжнародних платформах».

В. Рибак високо оцінив рівень співпраці і активну взаємодію обох країн у культурно-гуманітарній сфері, зазначивши, що Дні культури України в Азербайджані були успішно проведені у червні поточного року. Ще однією темою, яку неможливо залишити поза увагою, він назвав 70-річчя визволення Криму від німецько-фашистських загарбників, безпосередню участь у якому взяли солдати і офіцери 

77-ї стрілкової дивізії. «В Україні пам’ятають подвиг азербайджанських братів і шанують їх пам’ять», — підкреслив керівник українського парламенту, відзначивши значну роль лідера азербайджанського народу Гейдара Алієва у встановленні на Сапун-горі поблизу м. Севастополь меморіалу пам’яті азербайджанців, що загинули за визволення Криму.

У цьому контексті він висловився за доцільність спільної підготовки пропозицій щодо проведення у Криму в 2014 році низки двосторонніх заходів, присвячених річниці визволення Криму від німецько-фашистських загарбників.

Своєю чергою, Президент Азербайджанської Республіки І. Алієв високо оцінив результати офіційного візиту делегації Азербайджану в Україну. «Візит в Україну від початку до кінця був успішним і плідним», — наголосив він, зазначивши, що між нашими країнами немає невирішених питань.

Президент Республіки Азербайджан звернувся до української Сторони з пропозицією і надалі підтримувати один одного у питаннях співпраці з міжнародними структурами, а також активно розвивати співробітництво у рамках Східного партнерства. «Коли ми об’єднуємо зусилля, вони стають дієвішими», — підкреслив він, назвавши Україну найважливішим стабілізаційним фактором в рамках співпраці в СНД.

***

Президент України Віктор Янукович також зустрівся з Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. Україна й Азербайджан зацікавлені в розширенні економічної складової двосторонньої співпраці. Про це сказав Віктор Янукович у заяві для ЗМІ за підсумками україно-азербайджанських переговорів.

«Ми повинні перейти на довгострокове планування наших відносин, особливо торгово-економічних. Саме такий підхід сприятиме наповненню стратегічного партнерства максимально конкретним змістом», — сказав Віктор Янукович.

Президент України відзначив єдність думок із Президентом Азербайджану в питаннях розвитку та динаміки політичного діалогу між двома країнами. «Ми сьогодні даємо чіткий сигнал нашим урядам про те, що зупинятися на досягнутому в жодному разі не можна», — сказав він, додавши, що необхідно вдосконалювати двосторонні відносини.

Він зазначив, що на сьогоднішньому засіданні Ради Президентів України та Азербайджану було підбито підсумки роботи за попередній період, детально обговорено плани подальшої двосторонньої співпраці за ключовими напрямами.

Віктор Янукович привітав Ільхама Алієва з гідною перемогою на президентських виборах. «Це ознака стабільності, ознака найвищої довіри азербайджанського народу до свого лідера», — підкреслив він.

У свою чергу, як повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України, Президент Азербайджану відзначив, що дві країни співпрацюють практично за всіма напрямами.

«Україна для Азербайджану — близький, надійний партнер, дружня країна і стратегічний партнер», — наголосив Ільхам Алієв.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.