«Ніякого миру без правосуддя для України». Так називається промова, з якою Президент Володимир Зеленський виступив сьогодні, 4 травня, у Міжнародному кримінальному суді, що в Гаазі. Він наголосив на тому, що війна, яку веде проти України росія, має бути засуджена, а воєнні злочинці мають понести відповідальність. «Ми всі хочемо бачити іншого володимира тут, у Гаазі», — сказав він, маючи на увазі путіна, якому МКС уже виписав ордер на арешт.

Говорячи про тривалий мир після Перемоги України, Володимир Зеленський зазначив, що його «можна досягнути лише завдяки сильній позиції, сильним цінностям — це свобода, верховенство права, необхідність забезпечити повноцінне правосуддя, а не якісь гібридні заміни йому». «Ми не можемо допустити гібридного імунітету, пов’язаного з призупиненням воєнних дій на фронті. Справжній мир, справжня справедливість, справжнє правосуддя — це саме те, що нам потрібно, а не гібридні форми», — наголосив він.

Під час візиту до Нідерландів Президент України провів зустріч із президентом сенату Яном Брауном та головою палати представників Верою Бергкамп. «Сьогодні Нідерланди — серед лідерів підтримки України й один із наших ключових союзників у захисті цінностей свободи», — наголосив він під час зустрічі, повідомляє Офіс Президента. Володимир Зеленський високо оцінив ухвалення парламентом Нідерландів низки резолюцій на підтримку України, зокрема про лідерство країни у міжнародному переслідуванні за злочини росії в Україні та про заснування в Гаазі спеціального трибуналу, який зможе засудити найвище керівництво росії.

Окрему подяку Президент висловив парламенту Нідерландів за підтримку в питанні надання Україні статусу кандидата в члени ЄС. Також він зустрівся з президентом МКС Пьотром Хофманскі та секретарем Освальдо Завала Агілером. Окрім того, відбулися переговори з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте та у тристоронньому форматі також із прем’єр-міністром Бельгії Александером де Кроо.

Як повідомив речник Президента України Сергій Нікіфоров, у програмі перебування в Нідерландах також аудієнція у короля Віллєма-Александра і візит на базу військово-повітряних сил Нідерландів.