У Верховній Раді відбулися перші, за словами очільника Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександра Гайду, в історії аграрного комітету і Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг спільні слухання щодо розвитку виробництва альтернативних джерел енергії, а саме — біометану, водню, інших синтетичних газів та біоетанолу.
Як зазначив у вітальному слові голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, великий потенціал для української енергетики лежить саме в аграрній сфері. Він нагадав, що  «вже проголосували певні законопроекти, зокрема, закон щодо використання біометану. Також на часі інші законопроекти, зокрема щодо використання біоетанолу... Добре, коли у нас в аграрній країні є відповідні ресурси, і більше того — можемо їх спочатку переробляти, а потім використовувати для енергетики. Це дуже важливо для енергетичної безпеки. І коли є такі ресурси і вони правильно використовуються зі створенням доданої вартості, то це великий плюс для держави».

До дискусії, крім народних обранців, долучилися представники Мінагрополітики, Мінекономіки, Мінфіну, Міненергетики, Держмитслужби, Держенергоефективності та профільних асоціацій. Адже законотворцям, за словами Андрія Геруса, «корисно почути коментарі щодо того, які норми законів потребують доопрацювання... Пропозиції, що нам потрібно робити, і вийти з планами, аби комітети змогли працювати над спільними законодавчими ініціативами...»

Олександр Гайду в свою чергу нагадав, що внаслідок повномасштабної агресії росії в Україні промисловість і аграрний сектор працюють в обмежених умовах. Масові обстріли об’єктів енергетики пошкодили майже 40 відсотків загальної інфраструктури та генеруючих потужностей. Повсюдні аварійні відключення світла негативно вплинули на роботу промисловості. Щоб зберегти безперервність виробничого процесу, молокопереробні підприємства змушені були переходити на використання генераторів, що значно підвищило собівартість готової продукції. Зростання цін на газ зумовило зупинку десяти вітчизняних цукрозаводів... Загалом скоротилось виробництво вітчизняної промислової продукції...

Тож Україні, на думку Олександра Гайду, варто орієнтуватися на альтернативні джерела енергії, аби бути енергонезалежними та відмовитись від газу. Цим шляхом уже кілька десятиліть ідуть інші держави Європи та прогресивного світу.

Наша країна може в рази збільшити потенціал переробної галузі для розвитку альтернативних видів енергії. А це задовольнятиме енергетичні потреби самої промисловості та економіки загалом, у тому числі завдяки автономізації та децентралізації енергетичних потужностей. На-приклад, виробництво біопалива не лише дасть змогу забезпечити додаткові обсяги сталих енергоресурсів для економіки, а й сприятиме переробленню сировини, яку складно експортувати в умовах логістичних обмежень, а також відходів сільського господарства та промисловості, що нині марнуються. За оцінками експертів, наголосив Олександр Гайду, перероблення на біодизель обсягів експортованих з нашої держави ріпаку, сої та технічної оливи здатне замістити 30 відсотків імпорту дизелю в Україну. Водночас у нашій державі відсутні законодавчі стимули та не створено ринкові умови, які б робили проекти з виробництва біометану вигідними для інвесторів з точки зору комерційної реалізації. Основна причина — вироблений біометан в Україні може продаватися тільки за ціною природного газу. Тож важливо передбачити стимулювання виробництва агросектором альтернативних джерел енергії, особливо у ці складні часи воєнної агресії.