Про звільнення українських військовополонених та цивільних заручників, протиправне переміщення викрадених російськими окупантами дітей з однієї етногрупи в іншу, про примусову паспортизацію на ТОТ та низку інших нагальних питань ішлося на великій прес-конференції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця (на знімку).

Представникам дипломатичного корпусу, міжнародним та українським експертам, журналістам під час заходу було продемонстровано фільм журналіста Андрія Цаплієнка «Абсолютне зло», який є відеофіксацією воєнних злочинів рф — вбивств цивільного населення, фактів депортації дітей, ракетних ударів по лікарнях, пологових будинках, житлових помешканнях мирних українців.

Дмитро Лубінець розповів про досвід України у звільненні військовополонених і заручників, наголосивши на ролі міжнародних організацій у механізмах їхнього повернення в Україну.

Омбудсмен навів факти, які бачив на власні очі, щодо катівень у звільнених від ворога районах України, масових поховань в Ізюмі та свідчень людей, які перебували в окупації та на своєму досвіді знають, якими були умови в рашистській неволі.

«За нашими приблизними оцінками рф тримає понад 20 тисяч цивільних заручників, — зазначив Дмитро Лубінець. — Я називаю цю цифру на підставі звернень до мене родичів, чиїх рідних та близьких затримали російські військові. Але рф навіть звернення до українського Омбудсмена розцінює як шпигунство.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими створена окрема робоча група у питаннях цивільних заручників. Цю групу очолює мій представник в секторі безпеки та оборони Олександр Кононенко.

Перша проблема, яку зараз вирішують в Україні, — це юридичний реєстр цивільних. Відповідно до закону, за який проголосували ще 2018 року, за реєстр відповідає Міністерство внутрішніх справ. Кілька днів тому в МВС офіційно заявили, що такий реєстр почав свою роботу. Деякий час піде на наповнення цього реєстру, але вся інформація буде фіксуватися саме в ньому.

Паралельно ми розпочали (не можу сказати публічно) деякі процеси. Перший список цивільних заручників, який я особисто передав тетяні москальковій (російська уповноважена з прав людини. — Ред.) 13 січня 2023 року в Анкарі, містить приблизно 2 тисячі цивільних людей за віковим критерієм 65+. Від російської сторони ми отримали запевнення, що вони цей список опрацьовують».

Омбудсмен звернув також увагу на складнощі, що заважають поверненню цивільних українців з полону, розповів і про кричущі випадки затримання цивільних українців росіянами, зокрема студентів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого на підставі наявності у них студентських квитків.

«Кажуть: вони ж навчалися в юридичному виші, вони комбатанти. Затримали й пенсіонерів СБУ, які вже на пенсії перебували десятки років. Їх трактують як військовополонених. Є на пенсії судді, правоохоронці, колишні військові. Крім того, затримували навіть медиків, бо вони могли надати допомогу військовим», — розповів Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

За словами Дмитра Лубінця, загалом за час роботи штабу вдалося повернути на батьківщину 2279 громадян (без урахування ще 45 полонених, звільнених внаслідок обміну 6 травня). Серед звільнених 142 особи — цивільні.

«Питання цивільних є дуже серйозним, і ми хочемо, щоб світ, окрім розуміння масштабу проблеми, почав на це безпосередньо впливати, — акцентував увагу Омбудсмен. — Тож я закликаю всі міжнародні організації, посольства, наших друзів, всю велику сім’ю омбудсменів світу говорити нам свої ідеї у питані розв’язання проблеми з поверненням наших цивільних заручників».
Щодо того, чи є якісь зрушення у справі політичних в’язнів, яких росія тримає у неволі, Дмитро Лубінець зазначив:

«Я не погоджуюся з тезою, що питання політв’язнів не таке актуальне, як раніше. Можливо на тлі того, що відбувається, не так багато публічно кажемо. Але у мене список цивільних заручників складається з цивільних, яких рф затримала з 2014 року по 24 лютого 2022 року. Цей список розділяється на список заручників, яких затримали в Донецькій та Луганській областях і в Криму. Ми ведемо окремий трек щодо цієї категорії».

Особливої гостроти набула проблема дітей, які були примусово депортовані з України в росію і щодо яких країна-агресор не надає жодних даних.

«Ми фіксуємо факти примусової депортації російською федерацією українських дітей, — підкреслив Омбудсмен. — За попередніми даними, ми можемо казати про понад 19 тисяч депортованих дітей (дані з порталу «Діти війни»). Це означає, що рф своїми діями примусово забрала українських дітей і вивезла на свою територію. Далі Росія забирає в них українські документи (свідоцтво про народження) і видає російські для того, щоб змінити інформацію. Потім дітей віддають у російські сім’ї. Для цих сімей мати всиновлену дитину — це додаткові кошти.

Одна з ознак геноциду — це примусове переміщення дітей з од-нієї етногрупи в іншу. Тому це прямий злочин, який зараз скоїла і коїть рф».

Окрема велика тема, що знайшла своє продовження й цього разу, стосувалася питання: що, врешті, робити людям на тимчасово окупованих Росією територіях — брати чи не брати ворожі паспорти?

«Я свою позицію висловлюю з 2014 року, — зазначив Уповноважений Верховної Ради з прав людини. — Я представляв Донеччину, коли був народним депутатом, і говорив ще тоді: виїжджайте з тимчасово окупованої території. Те, що з людьми може зробити рф, не підпадає під ознаки юридичної системи. Якщо у вас немає можливості виїхати, ми, як держава, повинні це розуміти. І першим питанням для кожного має бути питання виживання на ТОТ! Задля цього в юридичному і фактичному сенсі ви можете зробити все, що від вас вимагається. Ми розуміємо, що там паспортизація відбувається під дулами автоматів.

Переконаний, що після Перемоги ми даватимемо аналіз кожному, хто залишився на ТОТ і займався колабораційною діяльністю, хто працював в окупаційній владі, хто складав списки українських дітей на примусову депортацію. Кожному громадянину юридично дамо можливість заявити про свою позицію і дії. Буде аналіз. Переконаний, що не буде кримінального покарання за сам факт отримання російського паспорта».

Дмитро Лубінець навів приклади терору і свавілля, влаштованого росією на загарбаних нею територіях України, коли для мешканців ТОТ отримання паспортів рф дорівнює виживанню, оскільки без цього документа майже неможливо скористатися жодними послугами та виплатами. «Без російського паспорта на окупованій території зараз неможливо отримати пенсію, соціальні виплати, медичну допомогу чи влаштувати дитину до дитячого садка», — зазначив він.

Уповноважений розповів історію вагітної жінки, якій у медичному закладі на окупованій території сказали, що без російського паспорта вона мусить народжувати «вдома або на вулиці, але не в лікарні».

Зважаючи на це, Омбудсмен укотре закликав українців для збереження свого життя та виживання за можливості виїжджати з тимчасово окупованих рф територій.

Фото зі сторінки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Фейсбуці.