Їх організували після завершення триденної жалоби в країні депутати парламенту від шести опозиційних партій, представники яких на мітингах вимагали притягнути до відповідальності винних у бездіяльності, що призвела до двох масових вбивств, скоєних минулого тижня. Це - не тільки МВС і Міністерство освіти, а й телеканали, на яких часто показують російські фільми з кадрами жорстокості, а також організації, котрі проводили акції на підтримку агресії росії в Україні. На них молодики приходили не тільки з прапорами країни-терориста, а й символами війни, що їх російські загарбники наносять на свою військову техніку, яка вбиває мирних громадян України.

Опозиція оголосила список вимог, що мають бути виконані в найстисліші строки: вжити заходів проти публічного підбурювання до насильства, негайного звільнити членів Регулюючого органу електронних ЗМІ, заборонити всі програми й шоу, які пропагують насильство, агресію, аморальну та примітивну поведінку псевдогероїв телевізійних передач. Лунали пропозиції також заборонити, як це зроблено майже всіма країнами ЄС, трансляцію російських телеканалів, на яких пропагандисти, депутати і політики намагаються виправдати бомбардування українських міст і сіл, загарбництво чужої території і вбивство дітей та жінок. Насамперед депутати звернули увагу влади на неприпустиму тематичну політику сербського державного телебачення РТС, яке часто випускає в ефір передачі, котрі виправдовують і навіть сприяють насильству, злочинності та агресії. А також вимагали пильніше придивитися до деяких друкованих і електронних ЗМІ, які підбурюють до насильства, публікують фейкові новини та порушують журналістський кодекс.

Ці звинувачення зачепили за живе прем'єр-міністра Ану Брнабич, яка звинуватила опонентів влади в політизації двох трагедій. В ефірі телеканала Happy TV вона нагадала, що коли подібні масові вбивства відбуваються в інших країнах, там «ніхто не використовує їх для зведення політичних рахунків і нападу на уряд». «Це неймовірно. Це скандально і по-людськи незбагненно стверджувати, що в цих злочинах винні Александр Вучич та Сербська прогресивна партія. Як вони можуть бути відповідальними за це?" - поставила риторичне питання Брнабич. Вона переконувала глядачів, що два масові вбивства - це «наслідок часу, в якому ми живемо. Бо заохочення насильства в соціальних мережах стало нормою та стандартом, у якому мають жити наші діти. З цим мають боротися перш за все батьки...»

Опозиція запропонувала перенести дискусію у парламент і винести на його найближче сесійне засідання обговорення ситуації у країні й відповідальність уряду за смерті та поранення людей під час масової стрілянини.

ЗМІ повідомляють, що міністр освіти Бранко Ружич першим визнав відповідальність свого відомства за те, що останнім часом у школах неповнолітні скоїли кілька правопорушень, а в елітному навчальному закладі підліток розстріляв своїх ровесників і дорослих. "Під час триденної національної жалоби як відповідальна та вихована людина, професіонал у виконанні всіх попередніх громадських обов'язків, як батько та громадянин Республіки Сербії і відповідно до статті 23 закону про уряд я ухвалив розумне та гідне у цих обставинах рішення. Я йду у відставку з посади міністра освіти в уряді Республіки Сербія», - зазначив Бранко Ружич у заяві, надісланій прем'єр-міністру Ані Брнабич.

Ця заява міністра збіглася в часі з повідомленням, яке під час жалоби надійшло з поліції. В ньому йдеться про те, що в суботу було затримано кількох неповнолітніх, які розмістили в соціальних мережах погрози однокласникам. У місті Нові-Сад 16-річний хлопець був заарештований за погрози в соціальних мережах, які становлять загрозу громадській безпеці та спричиняють паніку і занепокоєння у людей. Крім слів, він розмістив і фотографії зброї, котру, за його словами, неповнолітні мали намір взяти із собою до школи. Під час обшуку в квартирі одного із затриманих поліція знайшла точну копію автоматичної гвинтівки. Троє підозрюваних підлітків залишаться у попередній ізоляції 30 днів. А в Белграді було заарештовано дівчину-підлітка, яка в своєму профілі в TikTok похвалила однолітка за вбивство вісьмох дітей і шкільного охоронця та поранення ще шістьох школярів та вчительки...